Ο βιβλιόφιλος κόσμος της Γαλλίας μπορεί από σήμερα να πανηγυρίζει, καθώς ο Γάλλος Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό είναι ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2008.
Το όνομά του τις τελευταίες ημέρες ακουγόταν έντονα στα λογοτεχνικά πηγαδάκια ως «επικίνδυνο αουτσάιντερ», λίγοι ωστόσο περίμεναν πως θα εκτόπιζε ονόματα - μεγαθήρια, όπως αυτά του Φίλιπ Ροθ και του Μίλαν Κούντερα.
Την ανακοίνωση έκανε η Σουηδική Ακαδημία, η οποία εξύμνησε τον Λε Κλεζιό για τα περιπετειώδη μυθιστορήματά του, τα δοκίμια και το λογοτεχνικό του έργο για παιδιά. Στην ανακοίνωση της αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ότι ο Λε Κλεζιό είναι "ο συγγραφέας της ρήξης, της ποιητικής περιπέτειας και της έκστασης των αισθήσεων, ένας εξερευνητής της ανθρωπότητας πέρα και κάτω από τον κυρίαρχο πολιτισμό".
Ο Λε Κλεζιό είναι 68 ετών και μόλις 12 από τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Γεννήθηκε το 1940 στη Νίκαια της Γαλλίας και αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία από νεαρή ηλικία. Το έργο του πλούσιο αλλά και πολύπλευρο, έχει εξασφαλίσει σημαντική θέση στη σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία και μεγάλο μέρος του, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Έγραψε μυθιστορήματα και διηγήματα με ήρωες κυρίως παιδιά και ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης, μελετώντας βαθιά τη ζωή και τα προβλήματά τους.
Το 1980 τιμήθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία για το βιβλίο με τίτλο Desert. Αλλοι γνωστοί τίτλοι του είναι οι: Terra Amata (1967), Le Livre des fuites(1969), La guerre (1970) και Les geants (1973, ενώ στους πρόσφατους συναντούμε τους L'Africain (2004) και Ourania (2006).
Βιβλία του κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη, Καστανιώτη, Χατζηνικολή και Σύγχρονη Εποχή.
Είναι χαρακτηριστικό πως παρόλο που η Γαλλία διακρίνεται για την ντόπια λογοτεχνική της παραγωγή και διαθέτει πολλά από τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνικής σκηνής είναι η πρώτη φορά από το 1985 που το βραβείο πηγαίνει σε Γάλλο συγγραφέα.
Σας θυμίζουμε πως ανάμεσα στους νικητές των τελευταίων ετών συγκαταλέγονται οι βρετανοί η Ντόρις Λέσινγκ (2007) και ο Χάρολντ Πίντερ (2005) και ο Τούρκος Ορχάν Παμούκ (2006).
Γεωργία Οικονόμου