"Ή του ύψους ή του μήκους" στο Θέατρο Αθηνών

13.11.2003
Μια ξεχωριστή παράσταση για μικρούς και μεγάλους παρουσιάζεται από τις 9 Νοεμβρίου στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Αθηνών με τίτλο "Ή του ύψους ή του μήκους"! Το κείμενο είναι του Γιάννη Προεστάκη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Υρώ Μανέ.
Μια ξεχωριστή παράσταση για μικρούς και μεγάλους παρουσιάζεται από τις 9 Νοεμβρίου στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Αθηνών με τίτλο "Ή του ύψους ή του μήκους"!
Οι κάτοικοι της όμορφης Λουλουδοχώρας ετοιμάζονται για τους μεγάλους Αγώνες και υιοθετώντας το "Νους υγιής εν σώματι υγιή",συνδυάζουν την άθληση με τη σωστή διατροφή. Η μάγισσα Βαρβαρέλλα θέλει με κάθε τρόπο να κερδίσει τους αγώνες ο γιος της, ο Μαστίχας. Τα παιδιά όμως, με τη βοήθεια του καλού μάγου Κασκαρίκα ανατρέπουν τα σχέδιά της, δίνοντας στην ιστορία μια απρόβλεπτη και ξεκαρδιστική εξέλιξη.

Η παράσταση βαδίζει πάνω στη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη, ότι μέσα από την εμπειρία και το παιγνίδι γίνεται προσιτή η γνώση στα παιδιά. Παράλληλα με τους ηθοποιούς που παίζουν επί σκηνής, το έργο στηρίζεται σε μια μεγάλη γκάμα από κούκλες πολλαπλών μηχανισμών, σε διαφάνειες από αρχαία αγγεία και τοιχογραφίες που απεικονίζουν στιγμιότυπα από ολυμπιακά αγωνίσματα και στη συνοδεία ζωντανής μουσικής (με παραδοσιακά όργανα, κρουστά και κιθάρα). Επίσης είναι εμπλουτισμένη με ακροβατικά και ταχυδακτυλουργικά νούμερα.
Έτσι η παράσταση μάς επιστρέφει στις ρίζες ενός πλούσιου και χορταστικού λαϊκού θεάματος, προσφέροντας μια συναρπαστική προταση για τα παιδιά. Το έργο διαπερνούν μηνύματα ειρήνης, ευγενούς άμιλλας, αλλά και μηνύματα που οριοθετούν με χιούμορ τη σχέση τηε διατροφής με την άθληση σαν τρόπο ζωής.
Η Υρώ Μανέ με πολύ μεράκι σκηνοθέτησε την παράσταση αυτή, τα ευφάνταστα σκηνικά της οποίας επιμελήθηκε ο Σάββας Πασχαλίδης, ενώ ο Γιάννης Προεστάκης, με το ευρηματικό κείμενό του, μας προτείνει μια πραγματικά διαφορετική άποψη για το παιδικό θέαμα.

Η ζωντανή μουσική που ντύνει την παράσταση, μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με παραδοσιακές και σύγχρονες νότες, που ερμηνεύουν με πολύ κέφι επί σκηνής ο Νίκος Τουρνάκης (τζουρά, μπαγλαμά, ούτι, κρητική λύρα, ταμπουρά, τουμπερλέκι), ο Κωστής Κούκιος με κρουστά και ο Γιάννης Προεστάκης με κιθάρα. Το τραγούδι της εισαγωγής ερμηνεύει η Αφροδίτη Μάνου.

Οι παραστάσεις γίνονται καθημερινά οργανωμένες και κάθε Κυριακή 11.00-13.00 και 15.00-17.00
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ