17η Νοέμβρη: Το μελάνι φωνάζει

13.11.2003
Στο "Μελάνι που φωνάζει" ποιητές και πεζογράφοι ανθολογούνται και μας προσφέρεται ό,τι καλύτερο, έγκυρο και αξιόπιστο κατέθεσε η ελληνική λογοτεχνία μέσα σε τρεις δεκαετίες ως φόρο τιμής στη 17η Νοέμβρη 1973.
Μικρός Τύμβος

Δίχως τουφέκι και σπαθί, με τον ήλιο στο μέτωπο,
Υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί. Είστε το Ποίημα.

Απλώνοντας το χέρι μου το χέρι μου δε φτάνει ως εκεί
Που ωραία λουλούδια σε υψηλό λειμώνα τις μορφές σας
Λιτανεύει ο αέρας της αρετής. Ω παιδιά μου,

Μπροστά σ' αυτό το Ποίημα μετράει μόνο η σιωπή
Νικηφόρος Βρεττάκος


Ο Ηλίας Γκρης, γεννημένος το 1952, σπούδασε οικονομικά και έλαβε ο ίδιος ενεργό μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στο "Μελάνι που φωνάζει" συγκεντρώνει κείμενα που αναφέρονται στη 17η Νοέμβρη του 1973, ημέρα του Πολυτεχνείου. Ετσι, ποιητές και πεζογράφοι ανθολογούνται και μας προσφέρεται ό,τι καλύτερο, έγκυρο και αξιόπιστο κατέθεσε η ελληνική λογοτεχνία μέσα σε τρεις δεκαετίες ως φόρο τιμής στη 17η Νοέμβρη 1973. Μία ημέρα σύμβολο, που μπορεί να χτυπήθηκε πανταχόθεν και να παραχαράχθηκε, έγινε όμως μέρος της ιστορικής μνήμης ως το απαύγασμα του δημοκρατικού αγωνιστικού φρονήματος που στάθηκε όρθιο όταν οι καιροί το απαιτούσαν και δεν λούφαξε.
To Πολυτεχνείο είναι πλέον συνώνυμο της υπερηφάνειας όλων εκείνων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντιστάθηκαν. Από τον μαθητή Διομήδη Κομνηνό που πρόταξε τα στήθη του κι έπεσε νεκρός το βράδυ εκείνης της Παρασκευής μέχρι τις φοιτήτριες και τους φοιτητές από τους σπουδαστές μέχρι τους υπαλλήλους και τους εργάτες, όλες και όλοι μετείχαν σε μία θαυμαστή διαδικασία αυτοπραγμάτωσης.
Για να γίνουν πιο σαφείς οι αναφορές το λογοτεχνικό υλικό διαιρείται σε δύο μεγάλες ενότητες: "Η 17η Νοέμβρη 1973 στην ποίηση" και "Η 17η Νοέμβρη 1973 στην πεζογραφία"

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: Το μελάνι φωνάζει, Η 17η Νοέμβρη στη λογοτεχνία
Εισαγωγή- Ανθολόγηση: Ηλίας Γκρης
Σελίδες: 295
ISBN: 960-375-593-1