Ο κόσμος του Καβάφη στο Μέγαρο Μουσικής!

11.11.2003
Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα συνδιοργανώνει με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Καβάφη, με κεντρικό άξονα μια έκθεση για τον ίδιο και την εικαστική έκφραση της εποχής του.
Με αφορμή την επέτειο των εκατόν σαράντα χρόνων από τη γέννηση και εβδομήντα χρόνων από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καβάφη, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα συνδιοργανώνει με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Αλεξανδρινό ποιητή, με κεντρικό άξονα μια εξαιρετική έκθεση για τον ίδιο και την εικαστική έκφραση της εποχής του. Παράλληλα με την έκθεση, η οποία διαρκεί από τις 10 Νοεμβρίου 2003 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2004, κυκλοφορεί ένα ιδιαίτερο εκδοτικό πρόγραμμα με παραγωγές CD-ROM, CD ήχου και ειδικών ανεκτίμητων τόμων.
Στο Mέγαρο Mουσικής Αθηνών φιλοξενείται η έκθεση με τίτλο "Καβάφης: Ο Κόσμος του και οι Εικαστικές Μορφές της Εποχής του", η οποία περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, που μεγάλο μέρος τους παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, αλλά και 90 εικαστικά έργα που φιλοτέχνησαν σύγχρονοί του καλλιτέχνες, επηρεασμένοι από την ατμόσφαιρα της Ανατολής, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη πτυχή του ελληνικού "οριενταλισμού", μέρος του οποίου αποτελεί κι ο Καβάφης.

H έκθεση χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο αναφέρεται στον προσωπικό "κόσμο" του Kωνσταντίνου Kαβάφη με αντικείμενα και έγγραφα του ποιητή από το Aρχείο Kαβάφη, ενώ το δεύτερο αναφέρεται στο εικαστικό περιβάλλον της εποχής του με περισσότερα από 90 έργα καλλιτεχνών που ανέπτυξαν κάποια σχέση με την Aλεξάνδρεια.
Ένα μεγάλο μέρος των προσωπικών αντικειμένων του ποιητή παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Aθήνα, ενώ και τα έργα που συνθέτουν το εικαστικό σκέλος της έκθεσης δεν είναι προσιτά στο ευρύ κοινό, καθώς άλλα ανήκουν στα μη επισκέψιμα εκθέματα της Eθνικής Πινακοθήκης, κι άλλα αποτελούν τμήμα ιδιωτικών συλλογών.

O "κόσμος" του Kαβάφη παρουσιάζεται με τη συνδρομή του Aρχείου Kαβάφη, σε τεκμήρια, δηλαδή, αντικείμενα και χειρόγραφα που διαφύλαξε ο κληρονόμος του Kαβάφη, Aλέκος Σεγκόπουλος που περιήλθαν αργότερα στην κατοχή του Γ.Π. Σαββίδη, ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε στην κατηγοριοποίηση και στη συντήρηση του πλούσιου υλικού. Στα φουαγιέ του Mεγάρου Mουσικής Aθηνών δημιουργήθηκε ένα δωμάτιο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει το γραφείο του, την βιβλιοθήκη και σειρά άλλων προσωπικών ειδών, που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε πολλά άλλα που υπάρχουν στο Αρχείο Καβάφη.

Oι "εικαστικές μορφές" της εποχής του Kαβάφη, το δεύτερο δηλαδή μέρος της έκθεσης, συγγενεύουν με τον "κόσμο" του ποιητή μόνο ως προς την κοινή χωρο-χρονική συγκυρία. Oλοι οι ζωγράφοι δημιούργησαν όσο ο Kωνσταντίνος Kαβάφης ήταν στη ζωή, ενώ επισκέπτονταν συχνά την Αλεξάνδρεια.
Οι καλλιτέχνες αυτοί είναι οι: Χαρίκλεια Αλεξανδρίδου, Γεώργιος Γουναρόπουλος, Νικόλαος Γώγος, Τάκης Καλμούχος, Γιάννης Κεφαλληνός (έργο του στη φωτο 2), Δημήτριος Λίτσας, Κωνσταντίνος Μαλέας, Μίκης Ματσάκης, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παρθένης (έργο του στη φωτο 3), Παύλος Προσαλέντης (ο νεότερος), Θεόδωρος Ράλλης, Συμεών Σαββίδης, Σπυρίδων Σκαρβέλλης, Σοφό, Περικλής Τσιριγώτης, Θάλεια Φλωρά-Καραβία.

Την ευθύνη για την οργάνωση και την παρουσίαση της έκθεσης έχει η τεχνοκριτικός, Εφη Ανδρέαδη, ενώ το μέρος της έκθεσης που συνδέεται με το Αρχείο Καβάφη επιμελήθηκε ο Μανώλης Σαββίδης.
Επίσης, η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Α. Σούτζου, της Δημοτικής Πινακοθήκης Κερκύρας, την Πινακοθήκη Ε. Αφέρωφ-Τοσίτσα, του Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών-Συλλογή Δ. Τσάμη, του ΕΛΙΑ και του ΜΙΕΤ.
Στα τέλη Ιανουαρίου, με τη λήξη της έκθεσης, στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί μεγάλο gala, το οποίο θα αποτελέσει μία σύνθετη εκδήλωση αφού θα περιλαμβάνει απαγγελίες ποιημάτων, αναγνώσεις πεζών κειμένων αλλά και μελοποιημένη ποίηση. Θα υπάρχει επίσης οπτικοακουστικό υλικό (προβολή ταινιών).

Το εκδοτικό έργο που συμπληρώνει τις εκδηλώσεις για τον Καβάφη περιλαμβάνει:
α. Hλεκτρονική δίγλωσση (ελληνικά-αγγλικά) έκδοση ενός μοναδικού στο είδος του CD-ROM με τίτλο "K.Π. Kαβάφης: O άνθρωπος και η Εποχή του" (Εκδόσεις Ερμής)
β. Έκδοση ενός τόμου καταλόγου βιβλιοθήκης Kαβάφη από το αρχείο Καβάφη (εκδόσεις Ερμής)
γ. Έκδοση τόμου πεζών Kαβάφη (εκδόσεις Ίκαρος), σε φιλολογική επιμέλεια Μιχάλη Πιερή
δ. Έκδοση τόμου ποιημάτων Kαβάφη μεταφρασμένων στα αγγλικά από τον αδελφό του, Iωάννη Kαβάφη, στις αρχές του 20ού αιώνα (εκδόσεις Ίκαρος)
ε. Έκδοση CD ήχου (διπλό) με αναγνώσεις ποιημάτων και διηγήματος του Kαβάφη από τον Γ.Π. Σαββίδη (Λέσχη του Δίσκου - Εκδόσεις Λέσχη).