Κατάδυση σε έναν "περίκλειστο κόσμο"

11.11.2003
Ο Χρήστος Χρυσόπουλος καταπιάνεται με τα αδιέξοδα του σύγχρονου καθημερινού ανθρώπου μέσα σε μια απάνθρωπη ασφυκτική πόλη που τον καταπίνει σα χοάνη -κι όμως!- αυτός, ως αναπόσπαστο τμήμα της, δεν μπορεί να ξεφύγει από τα νοερά συρματοπλέγματα που τον καθορίζουν και τον κρατούν στον ίδιο "λιμνάζοντα" τόπο.
"Προσεγγίζω τα προσφυγικά με ένα αίσθημα δυσφορίας και συμπάθειας. Δεν υπάρχουν προσωπικότητες εδώ, δεν μπορώ να ξεχωρίσω πρόσωπα. Μόνο βιογραφίες αλληνλένδετες, ένα πλέγμα που μέσα του η ιδιοπροσωπία γίνεται δυσδιάκριτη, ανταλλάξιμη σαν μεταμφίεση και οι ζωές μοιάζουν με ρόλους. Καθένας εδώ στα προσφυγικά θα μπορούσε εύκολα να είναι οποιοσδήποτε άλλος. Προσπαθώ να νοηματοδοτήσω αυτήν την οχυρωμένη, κλειστή πόλη, μα οι άνθρωποι εδώ με απελπίζουν." (Απόσπασμα από το βιβλίο)

Μέσα σε μια περίκλειστη, ασφυκτική πόλη με τους παράξενους και μοναχικούς ανθρώπους της, ένα αγόρι ταξιδεύει μέσα από τις γυαλιστερές φωτογραφίες περιοδικών την ίδια στιγμή που η αγαπημένη του πυρπολεί το εφηβικό της κρεβάτι. Μια μαυροφόρα γυναίκα, εκστασιασμένη σαν αρχαία ιέρεια, τρομάζει τους περαστικούς με τον άγριο χορό της. Ένας ζωγράφος, καθηλωμένος στην αναπηρική πολυθρόνα, αποτυπώνει στον καμβά εικόνες από την οθόνη της τηλεόρασης. Ζωές μονοσήμαντες σαν σιδηροτροχιές περιπλέκονται και διασταυρώνονται μέσα σε μια πόλη-φρούριο...

Ο συγγραφέας καταπιάνεται με τα αδιέξοδα του σύγχρονου καθημερινού ανθρώπου μέσα σε μια απάνθρωπη ασφυκτική πόλη που τον καταπίνει σα χοάνη -κι όμως!- αυτός, ως αναπόσπαστο τμήμα της, δεν μπορεί να ξεφύγει από τα νοερά συρματοπλέγματα που τον καθορίζουν και τον κρατούν στον ίδιο "λιμνάζοντα" τόπο. Ο τόπος αυτός μοιάζει να είναι ο κεντρικός άξονας της ιστορίας, η αφετηρία της σκέψης του Χρυσόπουλου και ο πραγματικός πρωταγωνιστής του βιβλίου. Η γραφή του συγγραφέα, λιτή και κοφτή, περιγράφει ένα περιβάλλον σκοτεινό, όπου η ατομικότητα υπονομεύεται και αξία της ανθρώπινης ζωής αποκαθηλώνεται. Το βλέμμα του εισχωρεί σα μικροσκοπική κάμερα στις ζωές μοναχικών ανθρώπων που αποτελούν το "πλήρωμα" αυτού του πλοίου και υφαίνουν ασυνείδητα αυτόν τον ίδιο πυκνό ιστό που τους περικλείει. Ο Περίκλειστος κόσμος είναι τελικά ένα μυθιστόρημα που ακολουθεί τα χνάρια της ζωής, αναζητώντας τη βιογραφία του καθημερινού ανθρώπου.

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος γενήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Το πρώτο βιβλίο του είναι ο Βομβιστής του Παρθενώνα (Ανατολικός, 1996). Ακολούθησαν Οι συνταγές του Ναπολέοντα Δελάστου (1997), Σουνυάτα (1999), Ο μανικιουρίστας (2000), όλα από τις εκδόσεις Οδυσσέας, το δίγλωσσο artists' book Το μαύρο φόρεμα - Τhe black dress, σε συνεργασία με τη φωτογράφο Diane Neumaier (RCIPP 2002), και το λεύκωμα Εcounters (Listasafn Reykjavikur, 2003). Ασχολείται επίσης με μεταφράσεις έργων από τα αγγλικά. Έχει φιλοξενηθεί σε κέντρα συγγραφέων στη Σουηδία, στην Τσεχία, στις Η.Π.Α., στην Ισλανδία και στη Ρωσία.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Συγγραφέας: Χρήστος Χρυσόπουλος
Tίτλος: Περίκλειστος κόσμος
Σελίδες: 219
ISBN: 960-03-3530-3