Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ στο θέατρο του Νέου Κόσμου

07.11.2003
Ο υπολοχαγόςτου Ινισμορ του Μάρτιν ΜακΝτόνα είναι μία μαύρη κωμωδία με θέμα την τρομοκρατία, τοποθετημένη στην Ιρλανδία, που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κοσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πιατά.
Ο υπολοχαγόςτου Ινσιμορ του Μάρτιν ΜακΝτόνα είναι μία μαύρη κωμωδία (βραβείο Λώρενς Ολίβιε για την καλύτερη κωμωδία 2003) με θέμα την τρομοκρατία, τοποθετημένη στην Ιρλανδία. Ο "Πάντρικ ο τρελάρας", που ο IRA δεν τον δέχτηκε στις γραμμές του, γιατί τον θεώρησαν επικίνδυνο, είναι μέλος μίας άλλης οργάνωσης, του Εθνικού Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Στρατού και επιστρέφει σπίτι του για να δει την αγαπημένη του γάτα, που είναι άρρωστη. Εκείνη όμως έχει δολοφονηθεί από τρεις πιστολάδες συντρόφους του, που θέλουν να τον παγιδεύσουν και να τον σκοτώσουν, γιατί τα έχει βάλει με τους εμπόρους ναρκωτικών.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα της τρομοκρατικής υποκουλτούρας παρακολουθούμε μία σειρά πράξεις απίστευτης αγριότητας, που έχουν όμως "συναισθηματική" αφετηρία: και οι πέντε μαχητές για μία ελεύθερη Ιρλανδία που ο συγγραφέας βάζει στη σκηνή θα σκότωναν ευχαρίστως ο ένας τον άλλον και οποιονδήποτε βέβαια έμπαινε στο δρόμο τους, όλοι τους όμως αρρωσταίνουν στην ιδέα να πάθει κακό μία γάτα. Είναι μία λαμπρή μεταφορά για τις ανεστραμμένες αξίες του πολιτικού εξτρεμισμού, που ο συγγραφέας (μεγαλωμένος σε ιρλανδικό δημοκρατικό περιβάλλον) την αναπτύσσει με αδυσώπητη φαρσική ακρίβεια. Αλλά και με ένα ζωηρό αίσθημα ηθικής αγανάκτησης, που δίνει στο έργο δύναμη και κύρος.
Το έργο θα παρουσιάζεται στον Πάνω Χώρο του θεάτρου από τις 12 Νοεμβρίου ως τις 4 Απριλίου.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης- Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς
Μουσική: Μαρία Χρίστίνα Κριθαρά
Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Νίκος Ορφανός, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Γιώργος Γάλλος, Παντελής Δεντάκης, Κόρα Καρβούνη, Αντώνης Καρυστινός