Τα Λογοτεχνικά Βραβεία "Διαβάζω"

06.11.2003
Ανακοινώθηκαν την Τετάρτη τα Λογοτεχνικά Βραβεία του περιοδικού "Διαβάζω", λίγες μόνον ώρες πριν από την τελετή απονομής τους. Το Βραβείο Ποίησης απονέμεται στον Δημήτρη Χουλιαράκη (φωτο) για τη συλλογή του "Ζωή κλεισμένη", ενώ το Βραβείο Μυθιστορήματος στον Μιχάλη Μιχαηλίδη για το "Η σκύλα και το κουτάβι".
Ανακοινώθηκαν την Τετάρτη τα Λογοτεχνικά Βραβεία του περιοδικού "Διαβάζω", λίγες μόνον ώρες πριν από την τελετή απονομής τους.

Το Βραβείο Ποίησης απονέμεται στον Δημήτρη Χουλιαράκη (φωτο 1) για τη συλλογή του "Ζωή κλεισμένη".

Το Βραβείο Μυθιστορήματος στον Μιχάλη Μιχαηλίδη για το "Η σκύλα και το κουτάβι" (φωτο 2).

Το Βραβείο Δοκιμίου-Μελέτης στον Δημήτρη Δημηρούλη για το "Παραλλάξ. Σύμμεικτα για τη λογοτεχνία και τη γλώσσα".

Το Βραβείο Διηγήματος στον Τάσο Γουδέλη για το "Η γυναίκα που μιλά" που απέσπασε και το Κρατικό Βραβείο.

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου στη Λίλα Κονομάρα για το "Μακάο".

Το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στη Μάρω Λοϊζου για το "Ο αθάνατος γαϊδαράκος".

Το Βραβείο Εφηβικού Βιβλίου στην Άλκη Ζέη για το "Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της".

Τα μέλη των δύο επιτροπών, που σημειωτέον δεν συναντώνται μεταξύ τους αλλά στέλνουν τις κρίσεις τους στο περιοδικό, και αυτές δημοσιέυονται στις σελίδες του μετά την απονομή, είναι στην μεν πρώτη οι Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Τιτίκα Δημητρούλια, Αλέξης Ζήρας, Κώστας Καρακώτιας, Ελισάβετ Κοτζιά, Μισέλ Φάις και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
Τη δεύτερη επιτροπή συγκροτούν οι: Μένη Κανατσούλη, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Μάνος Κοντολέων, Μαρίζα Ντεκάστρο και Γιάννης Παπαδάτος. Ωστόσο η πρώτη επιτροπή διαφοροποιείται για του χρόνου καθώς φεύγουν οι Βαγγέλης Αθανασόπουλος και Μισέλ Φάις.
Ο Ηλίας Μαγκλίνης και ένα μέλος που ακόμα αναζητείται θα τους αντικαταστήσουν.
Αλλά και αλλαγές στα βραβεία θα υπάρξουν, καθώς από του χρόνου, δεν θα δίνεται ένα βραβείο για το Παιδικό Βιβλίο και ένα για το Εφηβικό, αλλά ένα βραβείο για ελληνικό Παιδικό και Εφηβικό βιβλίο και ένα βραβείο για ξένο, ενώ επανέρχεται η σκέψη για τη θέσπιση ενός ακόμα βραβείου, που θα αφορά ξένο βιβλίο μεταφρασμένο στα ελληνικά. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά του περιοδικού.