"Ράφτης Κυριών" στο Θεσσαλικό Θέατρο!

26.09.2003
Τη θρυλική κωμωδία "Ράφτης Κυριών" του Ζωρζ Φεντώ θ' ανεβάσει ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης φέτος το χειμώνα στο "Θεσσαλικό Θέατρο", το "Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας".
Τη θρυλική κωμωδία "Ράφτης Κυριών" του Ζωρζ Φεντώ θ' ανεβάσει ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης φέτος το χειμώνα στο "Θεσσαλικό Θέατρο", το "Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας".
Ο "Ράφτης Κυριών" πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι στα 1886 στο θέατρο "Ντε Λα Ρενεσανς" με πολύ μεγάλη επιτυχία, κυρίως χάρη στην τέλεια δομή του και στον εκπληκτικά τέλειο μηχανισμό του.
Το έργο γράφτηκε απ' τον νεαρότατο τότε Ζωρζ Φεντώ- ήταν μόλις 24 χρόνων- που από πολλούς θεωρείται σαν ο μεγαλύτερος από τους νεώτερους κλασσικούς κωμωδιογράφους της Γαλλίας και συγχρόνως σαν ένας από τους κύριους προδρόμους του θεάτρου του παραλόγου που έφτασε στο αποκορύφωμα του με τον Ευγένιο Ιονέσκο. "Το μυστικό της τέλειας οργάνωσης του- γράφει ο Ευγένιος Ιονέσκο- στηρίζεται στην τελεία αποδιοργάνωση που ξέρει να προκαλεί. Όλα ξεκινούν λογικά και ήρεμα για να προχωρήσουν με όλο και ταχύτερο ρυθμό στην τρέλα. Εκεί πιστεύω πως βρίσκεται και το μυστικό της κωμωδίας, στην τρελή ανισόρροπη κίνηση προς το χάος".

Ο "Ράφτης Κυριών" μετά την πρώτη του εκείνη παράσταση έκανε εκατοντάδες παραστάσεις σ' όλο τον κόσμο με τελευταία εκείνη του Παρισιού με ερμηνευτή τον διάσημο ηθοποιό Ζαν- Πωλ- Μπελμοντό.
Στο Θεσσαλικό θέατρο που φιλοξενεί στη σκηνή του για πρώτη φορά τον διάσημο Γάλλο συγγραφέα, εκτός από την σκηνοθεσία και την μετάφραση που υπογράφει ο Γιάννης Ιορδανίδης.
Τα σκηνικά είναι της Κέλλυς Βρεττού, τα κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη, η μουσική επιμέλεια του Π. Ασημακόπουλου, οι φωτισμοί των Ν. Γεωργάκη και Μάκη Παπατριανταφύλλου και βοηθός σκηνοθέτη ο Χάρης Γεωργιάδης.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Χάρις Σώζος, Νεφέλη Ορφανού, Γιώργος Ζωγράφος, Κώστας Μπάσης, Βίβιαν Κοντομάρη, Πάνος Ζαχαρόπουλος, Ασπα Μηλιαράκη, Δανάη Σδούγκου, Αλίκη Τσάκου και Βασίλης Γιαβρής.

Ας σημειωθεί πως εφέτος είναι για το Ελληνικό Θέατρο σε σχέση με το έργο και ία επέτειος αφού συμπληρώνει ακριβώς 100 χρόνια από την πρώτη παράσταση του "Ράφτη Κυριών" στην Ελλάδα από τον Ευάγγελο Παντόπουλο το 1903.