Σε έναν από τους πιο φρέσκους κι ενδιαφέροντες εικαστικούς θεσμούς στη χώρα μας αναδεικνύεται τo εικαστικό φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης «Πεδίο Δράσης Κόδρα», στο πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα, στην Καλαμαριά, που διανύει το όγδοο έτος του. Γίνεται όλο και πιο δελεαστικό για τους καλλιτέχνες της πειραματικής τέχνης. Στη φετινή διοργάνωση, που εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ξεπερνούν τους 200, από διάφορες χώρες. Σχεδόν οι μισοί δημιουργούν έργα επιτόπου.
Από το 2001, που ξεκίνησε ως εργαστήριο εναλλακτικής δημιουργίας, συνεχίστηκε υπό τον συντονισμό της γκαλερί TinT και από το 2004 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χρήστου Σαββίδη, γκαλερίστα (ArtBOX.gr) και καλλιτεχνικού διευθυντή της Art Athina, το ΠΔΚ έχει προκαλέσει ενδιαφέρον και στο εξωτερικό. Ολο και περισσότεροι επιμελητές εκθέσεων αποδέχονται προτάσεις συνεργασίας, με αποκορύφωμα φέτος τους Ρόγκερ Μπουργκέλ και Ρουθ Νόακ, καλλιτεχνικό διευθυντή και επιμελήτρια αντίστοιχα της περσινής «Ντοκουμέντα».
Η συμμετοχή επίσης για δεύτερη χρονιά του σημαντικού Stella Art Foundation της Μόσχας πιστοποιεί το διεθνές ενδιαφέρον. Στην ερώτηση εάν το ΠΔΚ θυμίζει μια μικρή εγχώρια Ντοκουμέντα, ο κ. Σαββίδης αντιδρά με σεμνότητα. Περιορίζεται σ' αυτά που κάνουν τη διοργάνωση να ξεχωρίζει ως μη κατεστημένη και μουσειακή, αλλά δελεαστική για τους καλλιτέχνες σε έναν δελεαστικό χώρο που βοηθά τον πειραματισμό.
Το ΠΔΚ καταλαμβάνει τρία κτίρια με τον ενδιάμεσο χώρο, μέσα στα 420 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου. Ενα έργο σαν μια γραμμή 250 μέτρων, από γάζες, του Κύπριου Ανδρέα Σάββα ενώνει τον άξονα των κτιρίων. Η Κύπρος είναι τιμώμενη χώρα με είκοσι καλλιτέχνες στο «ΡroΤάσεις: Περιμένω Νέα Σου...» και σε άλλα προγράμματα κι εκδηλώσεις, όπως την περφόρμανς του Σωκράτη Σωκράτους στην παραλία Καλαμαριάς με την ηθοποιό Όλια Λαζαρίδου. Η τη γιγαντοαφίσα διπλής όψεως που στοχεύει περαστικούς εκτός στρατοπέδου, δηλώνοντας την εξωστρέφεια της διοργάνωσης, έργο τριών καλλιτεχνών, ανάμεσά τους ο Χριστόδουλος Παναγιώτου, έργο του οποίου στο ΠΔΚ 2004 είχε επισημανθεί, ενώ μετά ήρθε το Βραβείο ΔΕΣΤΕ.
Το φεστιβάλ δεν έχει θεματική. «Ομως τα έργα είναι πολυεπίπεδα», αναφέρει ο Χρ. Σαββίδης και σχολιάζουν συνήθως το θέμα των ορίων (γεωγραφικών, θρησκευτικών κ.λπ.), «σαν να ωθεί εκεί τους καλλιτέχνες το στρατόπεδο».
Η Τουρκάλα Ζεράν Γκογκτάν φράζει έναν χώρο με σακιά από αλάτι, αφήνοντας μικρά κενά σαν κλειδαρότρυπες να βλέπεις απέναντι. Η κοινωνική σύνθεση της Καλαμαριάς ενέπνευσε την Αυστριακή Ινές Ντούσακ (Ντοκουμέντα 2007) για ένα έργο (βίντεο, εγκατάσταση, φωτογραφία) με την Ιστορία των Ποντίων.
Το ΠΔΚ θεωρείται, σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, ως το μεγαλύτερο σε προσέλευση εικαστικό γεγονός στη Θεσσαλονίκη, με περίπου 12.000 επισκέπτες.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ