Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας μίλησε για την παράσταση που πρωταγωνιστεί και που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή.
Μιλήστε μας για την παιδική μουσικοθεατρική παράσταση «Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα 2 με τον Άνθρωπο-Ορχήστρα».
Είναι μια διαδραστική μουσική παράσταση που έχει ως σκοπό να “συστήσει” στα παιδιά το ελληνικό αλφάβητο με διασκεδαστικό τρόπο και να τα κάνει να το δουν με άλλο μάτι, ως κάτι ζωντανό που μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές και να περιγράψει με τον πιο απίθανο τρόπο την καθημερινότητα, ό,τι βλέπουμε γύρω μας αλλά και ό,τι μπορούμε να φανταστούμε!
Σε τι ηλικίας παιδιά απευθύνεται η παράσταση και τι πρόκειται να αποκομίσουν τα παιδιά από αυτήν?
Από παιδαγωγικής άποψης απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Εκτός από γνώσεις σκοπός μας είναι τα παιδιά να φεύγουν έχοντας αισθανθεί μέρος του κόσμου που αναπαριστούμε επί σκηνής και “φορτωμένα” με ήχους και εικόνες. Έτσι κατά τη διάρκεια της παράστασης υπάρχουν και βιντεο-προβολές με τους στίχους των τραγουδιών, ρυθμικές ασκήσεις και θεατρικό παιχνίδι έτσι ώστε να μπορούν και τα μεγαλύτερα παιδιά που γνωρίζουν να γράφουν και να διαβάζουν -ανάμεσα στα οποία και ...οι γονείς- να περνάνε καλά τραγουδώντας και χορεύοντας με τους ήρωες της παράστασης. Και τα μεγάλα μεγάλα “παιδιά” μπορούν να μας δουν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο σε ένα μουσικό πρόγραμμα για ενήλικες με το Λευτέρη Ελευθερίου.
Συστήστε μας τους ήρωες της παράστασης ξεκινώντας από τον Άνθρωπο –Ορχήστρα.
Ο Άνθρωπος Ορχήστρα καλείται να βοηθήσει τις δύο Αλφαβητούλες, την σοβαρή Α και την τρελούτσικη Β (που ενσαρκώνονται από την Βανέσα Αδαμοπούλου και την Νεφέλη Παπαδερού αντίστοιχα) και το επίδοξο μέλος της μπάντας του, Σπασικλοαλφαβητούλη (που τον υποδύεται ο Γιάννης Χατζηγεωργίου), μελετηρό, σχολαστικό αλλά ενθουσιώδη σπουδαστή βιολιού να βρουν τα μυστηριωδώς εξαφανισμένα γράμματα της Αλφαβήτας. Στη συνέχεια παρελαύνουν επί σκηνής όλα τα γράμματα, καθένα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και τις απίθανες ιδιότητές του.
Η μουσικοθεατρική αυτή παράσταση βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή, το οποίο έχει τιμήθεί με τον Έπαινο Ποίησης της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ποιες οι δυσκολίες να μεταφερθεί ένα τέτοιο βιβλίο στο θέατρο?
Η βασική δυσκολία είναι η δημιουργία μιας ιστορίας που να συνδέει τα ποιήματα που έχουν γραφτεί για κάθε γράμμα στο βιβλίο που να αποτυπώνει την αγάπη με την οποία η Ράνια έχει πλάσει αμέτρητες ευφάνταστες και μαγευτικές εικόνες αλλά και να διαλέξει ανάμεσα στους απίθανους και τρελούτσικους ήρωες που τριγυρίζουν στις σελίδες του βιβλίου αυτούς που τελικά θα πάρουν σάρκα και οστά επί σκηνής!
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή και εξοικιώνονται με τους ρυθμούς και τους ήχους των μουσικών οργάνων. Με πόσα και ποια όργανα έρχονται σε επαφή?
Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να υπάρχει ζωντανή μουσική επί σκηνής. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν τους μουσικούς αλλά και τον Άνθρωπο Ορχήστρα να παίζουν διαφορετικά όργανα ο καθένας: βιολί, τρομπόνι, μαντολίνο, κιθάρα, τύμπανα, κρουστά, σαξόφωνο, φλάουτο, κλαρίνο, πιάνο, ακορντεόν. Ταυτόχρονα παίρνουν και αυτά μέρος τραγουδώντας αλλά και παίζοντας ρυθμικά παιχνίδια μαζί τους με body percussion και παλαμάκια.