Εικόνες από την Ειδομένη στο νέο video-clip της PJ Harvey [vds]

23.02.2016
Για τους ανθρώπους που είναι σχεδόν αόρατοι - ανθρώπους «που τώρα τους βλέπεις και τώρα τους χάνεις» - μιλά η βρετανή ρόκερ PJ Harvey στο νέο της τραγούδι με το οποίο επιστρέφει δισκογραφικά μετά από πέντε χρόνια.

Ττο τραγούδι είναι μια έμμεση αναφορά στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και είναι γυρισμένο σαν ένα μικρό ντοκιμαντέρ στο Κόσοβο, αλλά και στην Ειδομένη. Το «The Wheel» είναι το πρώτο κομμάτι που βγαίνει στη δημοσιότητα από τον νέο δίσκο της «The Hope Six Demolition Project» που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο.

«Οταν γράφω ένα τραγούδι οπτικοποιώ όλη τη σκηνή. Βλέπω τα χρώματα, μπορώ να πω για την ώρα της ημέρας, αισθάνομαι το μουντ, βλέπω το φως να αλλάζει και τις σκιές», λέει η ίδια περιγράφοντας την διαδικασία γραφής.

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι εμπνευσμένοι από τις ιστορίες των κατοίκων στην περιοχή ενώ αναφέρεται στα θύματα του προσφυγικού, μεταξύ αυτών και τα μικρά παιδιά. «Το τεράστιο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, κατακλύζει τα δελτία ειδήσεων εδώ και μήνες. Πέρασα αρκετό καιρό στα σύνορα Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως και στη Σερβία. Είναι περιοχές που συνδέονται με τις συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο και τις διαταραγμένες σχέσεις ευρύτερα στα Βαλκάνια. Η ιδέα του κύκλου, της ρόδας, του τροχού, και της επανάληψης, και πάλι έμοιαζε πρόδηλα εμφανής και αναγκαία, να υιοθετηθεί για να απεικονίσει όλη αυτή την ιστορία στο βίντεο», ανέφερε ο σκηνοθέτης του video clip στο Noisey.

Ακούστε το κομμάτι: