Ας ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι δεν υπάρχει τέλεια δουλειά. Και αφού κατεβάσαμε τις προσδοκίες μας σε ένα ρεαλιστικό επίπεδο, μπορούμε πλέον να μιλήσουμε και για τα σημάδια που μας «φωνάζουν» ότι αυτή η δουλειά που έχουμε όχι απλά δεν είναι τέλεια αλλά μας κάνει και κακό.
Αρχικά, δεν είναι κακό να ψάχνουμε τη σταθερότητα σε μία θέση εργασίας ακόμα και αν πρόκειται για τον ιδιωτικό τομέα. Για την ακρίβεια, ο κύριος στόχος μας θα μπορούσε να είναι αυτός διότι αναζητώντας τη σταθερότητα κοιτάμε 3 πράγματα σε μια δουλειά: τα χρήματα, το εργασιακό περιβάλλον και την ικανοποίηση.
Όταν αμειβόμαστε καλά, δουλεύουμε σε ένα περιβάλλον ευχάριστο (όσο γίνεται) και η δουλειά παρά την όποια κούραση ή διαφωνίες μάς αφήνει στο τέλος της ημέρας μια αίσθηση ικανοποίησης, τότε έχουμε όντως βρει μια καλή δουλειά.
Τι γίνεται όμως όταν ένα από τα τρία διαταράσσεται; Υπάρχουν red flags σε μία δουλειά που πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά και να αρχίσουμε την αναζήτηση εργασίας άμεσα; Ναι, υπάρχουν.
Σημάδι 1ο Νιώθετε περισσότερο στρεσαρισμένοι και κουρασμένοι παρά ικανοποιημένοι από τη δουλειά σας
Ναι, κάθε δουλειά απαιτεί συγκεκριμένο κόπο και ειδικά στις πόλεις για όσους δεν οδηγούν είναι έξτρα κόπος η μετακίνηση από και προς την εργασία.
Η εργασιακή κόπωση όμως κανονικά φεύγει όταν επιστρέφετε στο σπίτι, ξεκουράζεστε και την επόμενη μέρα ξεκινάτε από την αρχή με το ίδιο κέφι.
Αν επιστρέφοντας σπίτι το στρες από ό,τι ζείτε στη δουλειά σας παίρνει στο κατόπι, αν δεν μπορείτε να ηρεμήσετε με τίποτα, αν η πνευματική κόπωση είναι αδικαιολόγητη, αν αρχίζετε ξαφνικά να μην θέλετε να ξυπνάτε το πρωί για να πάτε στη δουλειά σας, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά τι συμβαίνει. Αν φτάσετε να έχετε ψυχοσωματικά συμπτώματα τότε έχετε ήδη ξεπεράσει το όριο ανοχής και κάτι πάει πολύ στραβά.
Σημάδι 2ο Χάσατε την πίστη σας ή την εμπιστοσύνη σας στην εταιρεία που εργάζεστε
Δεν είναι κάτι σπάνιο. Συχνά ξεκινάμε σε μια θέση με πολλά όνειρα που κάποια εκπληρώνονται και κάποια όχι. Ειδικά αν είστε πολλά χρόνια σε έναν εργοδότη μπορεί ακόμα και η ίδια η εταιρεία να αλλάξει, από οικονομικές δυσπραγίες μέχρι αλλαγή στο όραμα και τους στόχους της. Αν λοιπόν αισθάνεστε ότι ξαφνικά η δουλειά πάει κόντρα στα πιστεύω σας ή πρόδωσαν τις υποσχέσεις τους σε εσάς είναι ένας καλός λόγος να ψάξετε για δουλειά. Η προσπάθεια να εναρμονιστείτε με έναν στόχο που δεν είναι δικός σας είναι πολλές φορές πολύ ψυχοφθόρος, τόσο που να χρειαστεί αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος.
Σημάδι 3ο Τοξικό περιβάλλον
Ένας πολύ σοβαρός λόγος να αλλάξετε εργασία είναι σαφέστατα οι τοξικοί συνάδελφοι και προϊστάμενοι. Ένας διευθυντής που ασκεί συστηματικά bullying στους υφισταμένους του με πολλούς τρόπους ακόμα και με αυτούς που δεν φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού είναι ικανός να φέρει τον εργαζόμενο ακόμη και στα πρόθυρα κρίσεων πανικού. Και όχι μόνο. Αν το πνεύμα στη δουλειά σας είναι μονίμως αντισυναδελφικό, καλλιεργείται αναίτιος ανταγωνισμός, υπάρχουν προσβολές υπόγειες και… υπέργειες, τότε δεν είστε υποχρεωμένοι να τα ανέχεστε. Η ψυχική σας υγεία είναι πολυτιμότερη.
Σημάδι 4ο Νιώθετε παραγκωνισμένος
Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και από πάνω προς τα κάτω αλλά και από κάτω προς τα πάνω. Αν το αφεντικό σας έχει αφαιρέσει αρμοδιότητες χωρίς λόγο, αν δεν λαμβάνει υπόψη του τη γνώμη σας ενώ ο ρόλος σας είναι αυτός, αν εμφανώς σας παρακάμπτει σαν να είστε αόρατοι ή από την άλλη πλευρά αν οι υφιστάμενοί σας δεν συμμορφώνονται, δεν δείχνουν σεβασμό στον ρόλο σας ώστε να εκτελούν τις οδηγίες σας για να επιτευχθεί ένας στόχος τότε κάτι πάει στραβά και μπορεί να αρχίσετε να χάνετε ακόμα και την πίστη στον εαυτό σας. Πολύ κακό για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία!
Σημάδι 5ο Κάνετε τη δουλειά σας πολύ καλά αλλά δεν σας ενδιαφέρει
Πολύ συχνά όταν οι ικανότητές μας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων ενδέχεται να βρεθούμε σε μια δουλειά που ναι μεν είναι καλή αλλά στην πορεία ανακαλύπτετε ότι δεν είναι αυτό που θέλετε στην πραγματικότητα και ας είστε καλοί. Ειδικά όταν είστε νέοι σε ηλικία αυτό μπορεί να συμβεί και είναι ένα κίνητρο να αλλάξετε δουλειά αναζητώντας αυτό που στην πραγματικότητα λαχταράτε έχοντας κλείσει έναν κύκλο εμπειρίας σε μια άλλη θέση.
Σημάδι 6ο «Δεν παίρνω αρκετά λεφτά για να υπομένω όσα ζω στη δουλειά»
Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει ή πει αυτή την ατάκα με συναδέλφους; Είναι συναφές με το «δεν παίρνω αρκετά λεφτά» που παραμένει πάντα ένα ισχυρό κίνητρο για να αλλάξουμε δουλειά. Πολλοί άνθρωποι δέχονται να παραμένουν σε μία εργασία παρά το ότι δεν τους αρέσει ή δεν περνούν καλά διότι οι απολαβές είναι υψηλές. Τι γίνεται όμως όταν ούτε η απολαβές είναι ικανοποιητικές αλλά και το εργασιακό περιβάλλον ακατάλληλο; Μη βασιστείτε στην ανοχή και την υπομονή σας, αναζητήστε εργασία… χθες!
Σημάδι 7ο: Η δουλειά επηρεάζει αρνητικά την προσωπική σας ζωή
Το σημάδι αυτό δεν έχει να κάνει με το ψευτοδίλημμα -κατά την προσωπική μου άποψη- καριέρα ή οικογένεια. Μπορούμε να έχουμε μια καλή δουλειά και μια καλή οικογενειακή ζωή. Το σημάδι αυτό έχει να κάνει με τις περιπτώσεις εκείνες που η δουλειά εισβάλλει απρόσκλητη στην ιδιωτική σας ζωή και την επηρεάζει. Ένα αφεντικό που σας ενοχλεί χωρίς λόγο όταν δεν εργάζεστε παρότι δεν είναι στις υποχρεώσεις σας να του απαντάτε, ένας προϊστάμενος που σας παρακρατά αναίτια πέραν του ωραρίου σας στη δουλειά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προσωπικά προβλήματα όχι γιατί ο/η σύντροφός σας δεν έχει κατανόηση αλλά γιατί θα προσπαθούν να σας επισημάνουν ότι κάποιος έχει παραβιάσει τα όρια και εσείς δεν τον σταματάτε. Κάτι σαν την Μιράντα στο Sex and the city που απαντούσε ανά πάσα στιγμή το τηλέφωνό της ενώ δεν εργαζόταν γιατί πίστευε ότι έτσι θα γίνει συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία.