15νθήμερο σύγχρονης θεατρικής δημιουργίας στα Αισχύλεια

09.07.2015
Το θέατρο στα Αισχύλεια παίζει κεντρικό ρόλο κάθε χρόνο, γι΄ αυτό και φέτος μέσα σ΄ένα δεκαπενθήμερο πορούμε να δούμε εξαιρετικές παραστάσεις!

11/7-12/7 Ερωφίλη

Ωρά εναρξής 21:15

«Γιατί όλες οι καλομοιριές του κόσμου και τα πλούτη, μια μόνο ασκιά είναι στη ζωή την πρικαμένη τούτη, μια φουσκαλίδα του νερού, μια λάβρα που τελειώνει…»

(Ε’ στ. 671-673)

Μια ομάδα νέων σε κάποιο κρητικό χωριό. Πανηγύρι.

Το οξύμωρο της χαράς της αφήγησης μιας τραγικής ιστορίας. Το δέος μπροστά στην ανθρώπινη ικανότητα για το καλό και το κακό.

Η Ερωφίλη του Γ. Χορτάτση, έργο γραμμένο στην Κρήτη περίπου στα 1600 μ.Χ., στέκεται μεταξύ του λόγιου και του λαϊκού, του μεσαιωνικού και του αναγεννησιακού, της αρχαίας τραγωδίας και του θεάτρου του μπουλουκιού.

Πώς ακούμε σήμερα τέτοιες ιστορίες υψηλού ηρωισμού, ακραίας οργής, απόλυτου έρωτα (ελληνική «πρόταση» ενός Ρωμαίου και Ιουλιέτας); Μάλλον με την ασφάλεια της απόστασης από τα γεγονότα. Με την ελπίδα πως θα νιώσουμε εκείνο το συναίσθημα της γοητείας που βιώνουν τα μικρά παιδιά στο άκουσμα τέτοιων ιστοριών από τη γιαγιά που τα κοιμίζει.

Οι μοίρες των ηρώων μεταίωρες πάνω στον τροχό της Τύχης.

Σκηνοθεσία: Μάξιμος Μουμούρης

Παίζουν: (αλφαβητικά) Ελένη Βλάχου, Μαντώ Γιαννίκου, Δώρα Κοφινά, Γιάννης Μοναστηρόπουλος, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Βασίλης Παναγιωτίδης, Αγγελική Παναγιωτοπούλου

12/7 infinito

Ωρά εναρξής 20:15

Το infinito είναι το αποτέλεσμα της δεύτερης συνεργασίας της Ευγενίας Σιγαλού και της Ελισάβετ Πλιακοστάθη, οι οποίες από το 2014 επιχειρούν να εμπλέξουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά και να εξερευνήσουν εργαλεία και τρόπους δημιουργίας. Φέτος, η συνεργασία αυτή ανοίγει ακόμα περισσότερο τα όριά της και αγκαλιάζει και άλλους δημιουργούς και καλλιτέχνες σε ένα συνεχή και ζωντανό διάλογο.

Το έργο παρουσιαστηκε σε διαφορετικά περιβάλλοντα και να αλληλεπιδράσει με τις δομές του εκάστοτε χώρου. Σε πρώτη φάση παρουσιάστηκε στις 25 Απριλίου στο Συνεργατικό Στούντιο/Λάθος Κίνηση και στις 26 Απριλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.

“Αν ο χώρος είναι άπειρος, τότε βρισκόμαστε σε οποιοδήποτε σημείο του. Αν ο χρόνος είναι άπειρος, υπάρχουμε σε οποιαδήποτε στιγμή του". (Jorge Luis Borges)

Χορογραφία: Ελισάβετ Πλιακοστάθη, Ευγενία Σιγαλού

Ζωντανή μουσική: Απόστολος Λεβεντόπουλος

Ερμηνεύουν: Πωλίνα Κρεμαστά, Χρυσάνθη Μπαδέκα, Ελισάβετ Πλιακοστάθη, Ευγενία Σιγαλού

Παραγωγή: BelleVille

13/7 ΡΩΜΑΙΟΣ & ΙΟΥΛΙΕΤΑ για 2

Ωρά εναρξής 21:15

Δύο νέοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αναμετρηθούν με το γνωστό κείμενο του Σαίξπηρ παίζοντας όλους τους ρόλους του έργου, με απίστευτο χιούμορ και κορυφαίες δραματικές στιγμές, σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων, σε μια θεατρική περιπέτεια που ισορροπεί ανάμεσα στον εμφύλιο σπαραγμό και το ξύπνημα του έρωτα.

Στην παράσταση συμμετέχει και ο Κώστας Γάκης, παίζοντας πιάνο, κιθάρα, κρουστά αλλά και "παρεμβαίνοντας" σε κρίσιμεστιγμές του έργου...

Η Ομάδα Θεάτρου «ΙΔΕΑ» παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, την περσινή μεγάλη θεατρική επιτυχία"Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2".Μια διασκευή του ομώνυμου έργου του William Shakespeare από τον Κώστα Γάκη, την Αθηνά Μουστάκα και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή

15/7 “ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ. ΕΙΜΑΙ...”

Ωρά εναρξής 21:15

Το “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...” είναι μία σκηνική σύνθεση από τα μεγαλύτερα έργα του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη και φιλοσόφου Νίκου Καζαντζάκη, με κύριο κορμό την Ασκητική και σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου. Τη διασκευή του έργου υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με τη Σοφία Καζαντζιάν με την οποία και πρωταγωνιστεί. Η παράσταση, που έχει συμπεριληφθεί στην εισαγωγή της νέας έκδοσης της Ασκητικής, περνάει και στα υπόλοιπα αριστουργήματα του Νίκου Καζαντζάκη, όπως Αναφορά στον Γκρέκο, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Όφις και Κρίνο, καθώς και σε ποιήματά του, ενώ υπάρχει και ένα κεφάλαιο για τον πνευματικό του δάσκαλο Νίτσε. Όλα αυτά σε ένα συνδυασμό πρόζας και σωματοποιημένου θεάτρου

.

Διασκευή - Απόδοση κειμένων: Μάριος Ιορδάνου - Σοφία Καζαντζιάν

Σκηνοθεσία: Μάριος Ιορδάνου

Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου – Σοφία Καζαντζιάν

19/7 Ο δρόμος για το σπίτι

Ωρά εναρξής 21:15

Μια ηθοποιός και μια κούκλα στο δρόμο με τις αναμνήσεις, τα όνειρα, τις μελωδίες …

...Στη σιωπηλή γωνιά ενός σπιτιού, είναι καθισμένη μια γριά γυναίκα. Μια παλιά μελωδία την

επισκέπτεται ξυπνώντας μέσα της θυμίσεις από τα παιδικά της χρόνια. Η γιαγιά ταξιδεύει προς τα

μέρη όπου γεννήθηκε, κάπου στην Ανατολή, στις αρχές του περασμένου αιώνα... Λαχταρά να μπει

στο σπίτι που γεννήθηκε... Ένας φόβος βαθύς αναδύεται: το φάντασμα του ξεριζωμού της. Οι

αναμνήσεις μπλέκονται με τα όνειρά της. Βήμα προς βήμα αποκαλύπτει την ιστορία της,

αναμετριέται με τις κομμένες ρίζες της, σε μια τελευταία προσπάθεια να βρει το δρόμο για το σπίτι.

Σκηνοθεσία και ερμηνεία: Λιάνκα Παντολφίνι

Συνεργασία - επιμέλεια: Andrea Valdinocci, Jean -Μartin Roy

Κατασκευή κούκλας: Helena Stouracova (Divadlo Continuo Theatre)

Φώτα: Denis Campitelli

20/7 ΑΩ

Ωρά εναρξής 21:15

Τώρα ποιος; Τώρα που; Τώρα πότε; Ένας άνθρωπος ξυπνάει και ανακαλύπτει τα πράγματα από την αρχή, μη νιώθοντας τίποτα, μη μπορώντας τίποτα, μη θέλοντας τίποτα. Μια αδύναμη κραυγή και ο λόγος αρχίζει να ρέει. Ψάχνοντας πάντα, μην ψάχνοντας πια, ψάχνοντας τι ψάχνει. Λέξεις μέσα σε λέξεις, σιωπή μες τη σιωπή. Για πάντα εκεί. Από πάντα εκεί. Αντιμέτωπος με ολόκληρη τη δημιουργία .

Μια παράσταση βασισμένη πάνω στο λογοτεχνικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ "Ο Ακατονόμαστος"

Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Αργύρης Πανταζάρας

Δραματουργία: Γιωργίνα Γερμανού, Ελίνα Μαντίδη

Σκηνογραφία: Λουκία Χουλιάρα

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Καρβέλας

22/7 Θρυμματισμένη Ανάμνηση

Ωρά εναρξής 21:15

Η ιδέα της παράστασης εντοπίζεται στο "ζωντάνεμα" παραστάσεων που εικονίζονται σε αρχαία ελληνικά αγγεία που έχουν διασωθεί. Καθένα από τα "ζωντανέματα" αυτά, "ντύνεται" με το αρχαίο κείμενο (πρωτότυπο ή μετάφραση), το οποίο διηγείται την ιστορία του αγγείου. Οι ηθοποιοί δίνουν πνοή στις αγγειογραφικές παραστάσεις, ενώ η μουσική με αρχαιοελληνικές κλίμακες ενσωματώνεται στα δρώμενα ως ρόλος και όχι ως υπόκρουση, μετέχοντας ενεργά στη δράση. Πρόκειται για ένα παγανιστικό μωσαϊκό με ρίζα τις ιστορίες του παρελθόντος και καρπό το πάθος της παρούσας στιγμής.

Ηθοποιοί: Ιωάννα Λιούτσια, Μιχάλης Γιαγκουνίδης, Διονύσης Καραθανάσης

Β΄διανομή: Ράνια Παπακώστα, Παναγιώτης Ράιος, Μιχάλης Μερκουλίδης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζαμπία Ισαβέλλα Πατεράκη

Σκηνοθεσία, Δραματουργική επεξεργασία, Μουσική: Τριαντάφυλλος Μποσταντζής

Σύνθεση κειμένου, Αρχαιολογική έρευνα: Ιωάννα Λιούτσια

24/7 “To Νεκρό Σπίτι” του Γιάννη Ρίτσου

Ωρά εναρξής 21:15

Σε ένα παλιό μισοερειπωμένο αρχοντικό μια γυναίκα αναθυμάται τη ζωή της μέσα από μια χειμαρρώδη εξομολόγηση,αφήγηση ζωής.

Η γυναίκα αυτή είναι η Ηλέκτρα..είναι η τραγική ιστορία τής οικογένειας των Ατρειδών...;

“Η λεπτή σφαγμένη γυναίκα με άσπρο χιτώνα” είναι η Ιφιγένεια;

“Ο τυφλός με μια λύρα στά γόνατα, ο Όμηρος…”; Ίσως…

“Οί δώδεκα γενειοφόροι πολέμαρχοι με τό νεκρό αρχηγό τους που αν και νεκρός τους οδήγησε στην έξοδο...” οι Aπόστολοι και ο Χριστός..;

“Τατρόπαια τόσων μάταιων πολέμων..”

“Ο αδελφός που λείπει χρόνια…”

“Τά μάρμαρα που ιδρώνουν αίμα”

“Ο γυάλινος αφέντης....” Τίποτα δεν κατονομάζεται ακριβώς..

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βασιλάκης

Παίζουν (αλφαβητικά): Βασίλης Βασιλάκης, Μαρία Γεωργοπούλου,Mελίνα Ζαχαροπούλου, Ειρήνη Καράογλου, Βάσια Πασπάλη

26/7 Ωρά εναρξής 21:15

H Sisyphus Projects παρουσιάζει: PERSEPHONE