Είδαμε τον Ηρακλή με τον Σάκη Ρουβά [και δεν σκίσαμε μπλουζάκι]

04.01.2015
Τον περιβόητο Ηρακλή με τον Σάκη Ρουβά στον ομώνυμο ρόλο παρακολουθήσαμε στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο Πάνθεον και η αλήθεια είναι ότι δεν εκστασιαστήκαμε.

Για τις χλιαρές μας αυτές εντυπώσεις το μικρότερο μερίδιο ευθύνης αναλογεί στον Σάκη Ρουβά, ο οποίος επιστράτευσε όλες του τις υποκριτικές και φωνητικές ικανότητες προκειμένου να ενσαρκώσει πειστικά και με αξιοπρέπεια τη θρυλική μορφή του πιο δημοφιλή ήρωα της ελληνικής μυθολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο λαμπερός έλληνας τραγουδιστής έκανε ότι καλύτερο μπορούσε και μπορεί να μην άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο μυθικό πρόσωπο του Ηρακλή, μας χάρισε ωστόσο, μία ερμηνεία χωρίς εκπτώσεις, μία ερμηνεία με… ψυχή και αρκετό συναίσθημα.

Εκεί που έπασχε σοβαρά η παράσταση ήταν στη σκηνοθεσία της, καθώς ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης, μολονότι είχε αγαθές προθέσεις δεν κατάφερε το ζητούμενο: να «δέσει» και να εναρμονίσει όλους τους άθλους του Ηρακλή σε μια ενιαία παράσταση που να κυλάει αβίαστα και που να παραλληλίζει την πορεία του ήρωα με τη ζωή του κάθε ανθρώπου σε κάθε στιγμή της Ιστορίας... Έτσι είδαμε απλώς παρατεταγμένα τα κατορθώματα του μεγάλου ήρωα, ακούσαμε βαρύγδουπες φράσεις από το στόμα του και όσο περνούσε ο χρόνος φτάσαμε στο σημείο να μετράμε αργά και βασανιστικά μέχρι το... δώδεκα.

Εντυπωσιαστήκαμε από τα πλούσια και ευφάνταστα σκηνικά των άθλων. Αποκορύφωμα η βιντεομάχη του Ηρακλή με το Λιοντάρι της Νεμέας και η αιχμαλωσία του Ελαφιού της Κερύνειας. Αυτή η τελευταία σκηνή ήταν τόσο ονειρική που μας αποζημίωσε εν μέρει για την άρρυθμη έκβαση της παράστασης. Ατμοσφαιρική και απόλυτα ταιριαστή η μουσική που συνέθεσε ειδικά για την παράσταση ο Γιώργος Θεοφάνους «έδεσε» απόλυτα με το γενικότερο κλίμα και την αισθητική της παράστασης.

Ως προς τις ερμηνείες πέραν του Σάκη Ρουβά, η Ρούλα Πατεράκη είχε καταληφθεί από μία ακατάληπτη, σχεδόν αδικαιολόγητη, μανιέρα στο ρόλο του Ευρυσθέα και σε κάθε της εμφάνιση στη σκηνή φώναζε και μιλούσε ενοχλητικά πανομοιότυπα. Καλές, μολονότι εκτελεστικές στους ρόλους τους, η Ναταλία Δραγούμη ως Θεά Αθηνά και η Αγορίτσα Οικονόμου ως Ήρα. Εξαιρετική η Ελένη Ρουσινού ως Αρετή.

Αξίζει να δει κάποιος τελικά τον Σάκη Ρουβά ως Ηρακλή; Τίποτα δεν θα χάσετε και τίποτα παραπάνω δεν θα κερδίσετε... Οοπότε αν δεν ήσαστε φανατικοί θαυμαστές του Sakis, θα προτείναμε να επιλέξετε ανάμεσα στα υπόλοιπα οικογενειακά θεάματα που αυτήν την περίοδο παίζονται στην πόλη...

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]