Η Μαριάννα Βαρβιάνη κερνά Σούπερ Γλυκό Περγαμόντο [συνέντευξη]

09.12.2014
Στην Αθήνα του 2014, το κακό εξαπλώνεται γρήγορα. Οι ισορροπίες κλονίζονται και η κοινωνία υποκύπτει στο φόβο. Η εποχή έχει ανάγκη από έναν Σούπερ Ήρωα.

Η Μαριάννα Βαρβιάνη είναι αυτή που ανέλαβε να μας συστήσει τον Σούπερ Γλυκό Περγαμόντο. Έτσι, τον έθεσε κάτω από τη σκηνοθετική της ματιά και με την επινοητική μέθοδο του devising έχτισε μια ιστορία μια ιστορία για την ελπίδα και το θάρρος της αλλαγής αναμειγνύοντας την αισθητική των κόμικ με παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία….

%PHOTO2#

Εμείς μιλήσαμε με τη νεαρή σκηνοθέτιδα στην προσπάθειά μας να μάθουμε περισσότερα γι΄αυτήν την ενδιαφέρουσα παράσταση...

Θα μας συστήσετε τον Σούπερ Γλυκός Περγαμόντο;

Ο Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος είναι ο Σώτος. Ένας οποιοσδήποτε Αθηναίος που ζει μέσα στην πόλη του σήμερα. Δεν έχει κάτι το εξαιρετικά ιδιαίτερο στην αρχή, δουλεύει, συζεί με την γιαγιά του, ερωτεύεται. Κοιτώντας γύρω του αναγνωρίζει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα, αλλά δεν κάνει κάτι για αυτό. Μέχρι που κατά τύχη, τρώει το γλυκό περγαμόντο. Τότε η πραγματικότητα του αλλάζει και αρχίζει να βλέπει και να νιώθει πως πραγματικά έχουν τα πράγματα. Με την καινούργια του δύναμη και γνώση πρέπει να δράσει.

Πως εμπνευστήκατε την συγκεκριμένη παράσταση;

Αρχικά μας 'ιντρίγκαρε' η ιδέα των σούπερ ηρώων. Οι σούπερ ήρωες μαγεύουν μικρούς και μεγάλους, κάνοντας ότι θα ήθελε ο καθένας μας να κάνει, είτε αυτό είναι να σώσει τον κόσμο από έναν κομήτη είτε να βοηθήσει κάποιον από βέβαιο θάνατο. Θέλαμε λοιπόν μέσα από την δική μας ιστορία για έναν ήρωα σε ελληνικά δεδομένα να δούμε και να προτείνουμε μια διαφορετική πλευρά στην καθημερινότητά μας. Έτσι ξεκίνησε να δημιουργείται και η μυθοπλασία του περγαμόντου.

Τι ακριβώς είναι η μέθοδος του devising που εφαρμόζετε;

Η μέθοδος devising είναι ένας τρόπος δουλειάς που χρησιμοποιείτε για να εκφράσει ένα σύνολο καλλιτεχνών. Κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο οι συνεργάτες πειραματίζονται, αυτοσχεδιάζουν, γράφουν και μελετούν χαρακτήρες και ιστορίες πλάθοντας το έργο. Σαν ομάδα λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο, θέλοντας ένα συνολικό αποτέλεσμα.

Τι ακριβώς είναι αυτό που θέλετε να «δώσετε» με την παράσταση αυτή;

Ένα διαφορετικό πρίσμα. Μια κινητοποίηση, μια αυτοδυναμία.

Πιστεύετε πως υπάρχουν σούπερ ήρωες στην εποχή μας και ποιοι είναι αυτοί;

Ναι! Σούπερ ήρωας για εμένα, είναι οποιοσδήποτε υπερβαίνει τον εαυτό του για να εκπληρώσει κάποιον ανώτερο σκοπό έναντι μιας δυσκολίας. Ηρωική μπορεί να είναι και μια πολύ απλή και καθόλα μικρή πράξη που όμως μπορεί να φέρει μεγάλα αποτελέσματα. Νομίζω ότι πάνω σε αυτούς τους άγνωστους ήρωες βασίζεται και η θετική μελλοντική μας πορεία.

Πόσο εύκολο είναι μία ομάδα, όπως η Ha! Theatre Ensemble να επιβιώσει μόνο από την Τέχνη της;

Καθόλου εύκολο. Δυστυχώς η τέχνη στην χώρα μας δεν είναι προτεραιότητα, δεν είναι για την πλειοψηφία συνειδητή ανάγκη. Επίσης δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου υποστήριξη. Με λίγα λόγια, μόνο μέσω της θεατρικής ομάδας είναι σπάνιο κάποιος να επιβιώσει.

Μελλοντικά σχέδια;

Για να ξεκινήσουν καινούργια σχέδια πρέπει να ολοκληρωθεί αυτό που κάνουμε τώρα. Οπότε προς το παρόν δίνουμε βάση στην παρούσα παράσταση. Οι παραστάσεις εξελίσσονται συνέχεια. Βραχυπρόθεσμο μελλοντικό μας σχέδιο είναι να γίνει ότι καλύτερο μπορεί ο 'Σούπερ Γλυκός Περγαμόντος'.

Γεωργία Οικονόμου ([email protected])