Βιβλία και ιδέες στην Φρανκφούρτη

08.10.2014
«Βιβλία και ιδέες» τιτλοφορείται η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στην 66η Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που ξεκινά την Τετάρτη 8 και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου με τιμώμενη χώρα τη Φινλανδία.

Στη διεθνή έκθεση θα συμμετάσχουν 7.000 εκθέτες από 100 χώρες, ενώ φέτος αναμένονται περίπου 300.000 επισκέπτες. Σκοπός του Ελληνικού Περιπτέρου είναι να προβάλει τις φωνές των νέων δημιουργών και να συμβάλει στην οικοδόμηση διαύλων επικοινωνίας με το διεθνές κοινό. Θα διοργανώσει θεματικές εκθέσεις βιβλίων, παρουσιάσεις συγγραφέων, συζητήσεις, προβολές και εργαστήρια εικονογράφησης.

Εμφαση θα δοθεί επίσης στην προώθηση της 12ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7-10 Μαΐου 2015) καθώς και στο πρόγραμμα ενίσχυσης μεταφράσεων Φράσις.

Ο χώρος εκδηλώσεων του Ελληνικού Περιπτέρου θα φιλοξενήσει επίσης την εκδήλωση «Θάνος Βλέκας, ένα μυθιστόρημα του 19ου αιώνα και η ιστορική διάσταση της ελληνικής κρίσης», με αφορμή τη γερμανική έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του Παύλου Καλλιγά από τον Τόμας Πλολ, δημοσιογράφο και κριτικό, σειρά καθημερινών προβολών ταινιών μικρού μήκους κ.ά.

Εκτός Περιπτέρου, στην αίθουσα Forum Dialog, το Παράρτημα Βερολίνου του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) θα συστήσει δύο νέους συγγραφείς, τον Χρήστο Χρυσόπουλο και τον Βασίλη Αμανατίδη, οι οποίοι θα προτείνουν «οπτικούς» τρόπους ανάγνωσης της λογοτεχνίας μέσα από τεχνικές περφόρμανς, φωτογραφίες και βίντεο.