Eurovision 2025: Σάλος στην Τουρκία με την «Αστερομάτα» και τη σύνδεση με τη Γενοκτονία των Ποντίων

04.02.2025
Eurovision 2025: Σάλος στην Τουρκία με την «Αστερομάτα» και τη σύνδεση με τη Γενοκτονία των Ποντίων
Papadakis Press
Μια Γενοκτονία που η γειτονική χώρα φυσικά ούτε παραδέχεται, ούτε αναγνωρίζει

Κι έτσι θα ήθελε να παραμείνει. Και πατάει πάνω στο γεγονός ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Eurovision δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν τραγούδια που έχουν πολιτικά μηνύματα. Βέβαια όχι ότι δεν έχουν συμμετάσχει. Φυσικά και έχουν. Και η EBU έκανε με επιτυχία τα στραβά μάτια σε αρκετές σύγχρονες περιπτώσεις.

Μόλις πέρυσι το κομμάτι του Ισραήλ ήταν ένα ξεκάθαρο πολιτικό κομμάτι. Το κομμάτι είχε, αρχικά τον τίτλο «October Rain», ο οποίος παρέπεμπε στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, τον Οκτώβριο του 2023, στο ισραηλινό φεστιβάλ μουσικής. Έτσι δόθηκε ο τίτλος Hurricane αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία και το τραγούδι φυσικά διαγωνίστηκε κανονικά παρά τις πάρα πολλές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από πολλές χώρες.

Μόλις δυο χρόνια νωρίτερα κι ενώ η Ρωσία είναι αποκλεισμένη λόγω του πολέμου με την Ουκρανία οι Ουκρανοί Kalush Orchestra με το τραγούδι «Stefania», το οποίο δεν έκανε μεν ευθεία αναφορά στον πόλεμο αντηχούσε όμως δυναμικά την επίθεση που δέχεται η εθνική ταυτότητα της χώρας τους πήρε τη νίκη πανηγυρικά.

Σύμφωνα με την είδηση που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, όπως διαβάσαμε στο Eurofun η δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας πρόκειται να προβεί σε καταγγελία στην EBU, εφόσον οι αναφορές που έχουν φτάσει σε αυτήν για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision 2025 επιβεβαιωθούν.

Σύμφωνα με το Eurovision Türkiye, σε περίπτωση που η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας διαπιστώσει πως όντως το τραγούδι της Klavdia (σ.σ. έχει ποντιακή καταγωγή) με τίτλο «Αστερομάτα» αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου -ένα ιστορικό γεγονός που αρνείται να αναγνωρίσει η Τουρκία- τότε «θα μεταφερθεί η δυσφορία της Τουρκίας στο υψηλότερο επίπεδο», καθώς θα υποβληθεί και επισήμως η διαμαρτυρία της.

Και για όλο αυτό πατάνε στις δηλώσεις που είχε κάνει η Κλαυδία στην εκπομπή «Πρωίαν σε Είδον» για την ιστορία που ενέπνευσε το τραγούδι, δηλαδή για τη γιαγιά της ποντιακής καταγωγής τραγουδίστριας.
«Γενικά, είχαμε στο μυαλό μας ανέκαθεν να φτιάξουμε ένα κομμάτι, με το οποίο να μπορώ να ταυτιστώ εγώ, το οποίο θα με συνδέει και με κάποιον τρόπο και κάπως έτσι ήρθε η έμπνευση. Το τραγούδι μιλάει για ξεριζωμό και προσφυγιά. Η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει βιώσει αυτά τα συναισθήματα.

Από την ιστορία των παππούδων μας και το βλέπουμε και σήμερα σε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή. Εμένα η οικογένειά μου είναι ποντιακής καταγωγής, είναι πρόσφυγες και έτσι συνδέομαι με το κομμάτι. Η γιαγιά μου, η γιαγιά Κλαυδία, μου έχει πει ιστορίες, μου έχει πει για την οικογένειά της, πώς έφυγαν τότε με τον ξεριζωμό και πήγαν στη Σοβιετική Ένωση, οι γονείς μου γεννήθηκαν εκεί, μεγάλωσαν εκεί μέχρι μια ηλικία και επέστρεψαν στην Ελλάδα το ’91 και ξεκίνησαν εδώ μια καινούργια ζωή» είχε πει η Κλαυδία σε αυτή την επίμαχη συνέντευξη.

Η ίδια η Κλαυδία βέβαια μετά τη νίκη της έχει διευκρινήσει ότι το τραγούδι της δεν αφορά ένα συγκεκριμένο γεγονός, αλλά όλους τους ανθρώπους που εξαιτίας πολέμων και εχθροπραξιών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 04.02.2025 - 21:47