Είδαμε το εξαιρετικό Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2

06.10.2014
Σέξπιρ. Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Ο πιο διάσημος έρωτας όλων των εποχών. Το ζευγάρι που στο όνομα της αγάπης του, δε δίστασε να προβεί στην υπέρτατη θυσία… Ένα έργο χιλιοανεβασμένο στα βάθη των αιώνων, φωτισμένο από χίλιες πλευρές, ένα έργο που έχει δώσει πνοή σε δεκάδες άλλα κείμενα, ένα έργο μέσα στο οποίο θα σιγοκαίει παντοτινά μία άσβεστη φλόγα. Αυτή της αληθινής αγάπης…

Μπορεί αλήθεια κάποιος σήμερα να προσδώσει κάτι ξεχωριστό σ' ένα τόσο κλασικό κείμενο; Μπορεί να το «πιάσει από τα μαλλιά», να το σεβαστεί απόλυτα, να τηρήσει την πλοκή του, να το φέρει στην εποχή μας και να χαρίσει τη συγκινητική του κάθαρση στο κοινό;

Η απάντηση είναι πως ναι. Η δουλειά της ομάδας Ιδέα απέδειξε περίτρανα πως Σέξπιρ μπορεί να ανεβάσει κάποιος ακόμη και με δύο ηθοποιούς, χωρίς σκηνικά και κοστούμια. Μόνο με το ταλέντο του, την ευρηματικότητά του και τη βαθιά γνώση του κειμένου.

Ο Κώστας Γάκης, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Αθηνά Μουστάκα μάς χάρισαν μια από τις καλύτερες θεατρικές εκπλήξεις των τελευταίων ετών. Σαν σύγχρονα φαντάσματα, εμβόλισαν το σεξπιρικό κείμενο με γενναίες δόσεις καθημερινότητας, χωρίς ούτε μια στιγμή να χάσουν το μέτρο, τόνισαν το ιλαρό του στοιχείο με αξιοζήλευτη χειρουργική λεπτότητα και στο τέλος το απογείωσαν μοναδικά, αφημένοι στο τραγικό τέλος των ηρώων και στην πεμπτουσία ττων υψηλών νοημάτων του έργου.
Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής ήταν αναπάντεχα απολαυστικός. Χειμαρρώδης, ακάματος, άλωσε κάθιδρος τη σκηνή με αέρινες, σχεδόν ακροβατικές κινήσεις και αστραπιαίες μεταμορφώσεις σαν να βρισκόταν σε μία αλλόκοτη διαρκή υποκριτική έκσταση. Εξαιρετική και η Αθηνά Μουστάκα. Μπορεί να μην κατόρθωσε να υπερβεί τον χειμαρρώδη συμπρωταγωνιστή της, στάθηκε ωστόσο επάξια δίπλα του χαρίζοντάς μας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πέρα ως πέρα λειτουργική η ζωντανή μουσική εκτελεσμένη από τον Κώστα Γάκη, καθώς αυτή έδινε στους πρωταγωνιστές τον ρυθμό στις ανάσες και στα διαρκώς παλλόμενα σώματά τους.

Καλύτερες στιγμές της παράστασης; Σίγουρα οι μεταμορφώσεις του Κ. Μπιμπή σε γριά καμπούρα παραμάνα, τα ραπαρίσματα της Αθηνάς Μουστάκα ως Μερκούτιου, αλλά και η ατμοσφαιρική σκηνή μάχης του Μερκούτιου και του Τυβάλτου.

Τελικά αξίζει να δει κάποιος τον "Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2"; Μετά από όσα γράψαμε παραπάνω, το ερώτημα αυτό είναι πέρα ως πέρα ρητορικό. Εννοείται πως αξίζει και με το παραπάνω!

Διαβάστε επίσης ΕΔΩ συνέντευξη του Κώστα Γάκη ένα μοναδικό φωτοαφιέρωμα από τη γενική πρόβα της παράστασης!

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]