Κίνκι πορτρέτα με μπόλικο... σαδομαζοχισμό

02.10.2014
Τι συμβαίνει όταν ένας ταλαντούχος φωτογράφος θέλει να κάνει ενδοσκόπηση και να ανακαλύψει την σεξουαλική του ταυτότητα; Πολλά και ενδιαφέροντα θα μπορούσε να απαριθμήσει κανείς, αλλά στη περίπτωση του Ντάνι Γκίτις (Danny Ghitis) η τέχνη συναντάει την δημοσιογραφία και η αυτογνωσία ανασύρει τον πραγματικό μας εαυτό στην επιφάνεια. Ο Γκίτις ξεκίνησε να παίρνει φωτογραφίες από φετιχιστές και άλλα BDSM άτομα στη Νέα Υόρκη, έχοντας αρχικό στόχο να προσδιορίσει τη δική του ταυτότητα και να δει που βρίσκεται συγκριτικά με τα υποκείμενα της έρευνας του. Η πηγή του ήταν ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης ονόματι Fetlife (κάτι μεταξύ Facebook και MySpace για φετιχιστές και kinky άτομα) μέσω του οποίου κατάφερε να έρθει σε επαφή και να συναναστραφεί με πολλούς απ αυτούς. Από το φακό του παρέλασαν τραβεστί, κροσντρέσερς, αφέντρες και αφέντες, υποτακτικοί σκλάβοι, νυμφομανείς και ότι άλλο μπορείτε να βάλετε με το νου σας ως παρέκκλιση του «φυσιολογικού». Χωρίς διάθεση να κριτικάρει, να εξωραΐσει ή να εξυψώσει, θέλησε να φέρει πιο κοντά στο κοινό του τις ζωές αυτών των ανθρώπων ώστε να «..τους δουν όλοι σαν πραγματικούς ανθρώπους και όχι σαν στερεότυπα και καρικατούρες. Θέλησα να συνεισφέρω σ' ένα διάλογο γόνιμο σχετικά με την πολυπλοκότητα γύρω από την ταυτότητα του κάθενός στο σεξουαλικό τομέα, αλλα και τον προσανατολισμό του από πλευράς φύλλου». Ο Γκίτι στην πορεία άρχισε να νοιώθει και μια ευθύνη, σαν δημοσιογράφος, να αποδώσει το όλο θέμα έγκυρα στο κοινό (παρότι ο αρχικός στόχος του ήταν η δική του αυτογνωσία). Καταγράφοντας τις σεξουαλικές προτιμήσεις αυτών των πολύ μοναχικών και αποξενωμένων ανθρώπων, διαπίστωσε ότι απλώς δέχονται τον εαυτό τους, όπως είναι με τα θέλω και τις επιθυμίες τους. Έτσι ακριβώς αποφάσισε να ζήσει και τη δικιά του ζωή τίμια και φανερά, ενώ σκοπεύει να βρει και άλλα άτομα με ενδιαφέρουσες αποκλίσεις για να καταγράψει τις ιστορίες τους προς όφελος όλων μας. Γ.Οικονόμου

Τι συμβαίνει όταν ένας ταλαντούχος φωτογράφος θέλει να κάνει ενδοσκόπηση και να ανακαλύψει την σεξουαλική του ταυτότητα; Πολλά και ενδιαφέροντα θα μπορούσε να απαριθμήσει κανείς, αλλά στη περίπτωση του Ντάνι Γκίτις (Danny Ghitis) η τέχνη συναντάει την δημοσιογραφία και η αυτογνωσία ανασύρει τον πραγματικό μας εαυτό στην επιφάνεια. Ο Γκίτις ξεκίνησε να παίρνει φωτογραφίες από φετιχιστές και άλλα BDSM άτομα στη Νέα Υόρκη, έχοντας αρχικό στόχο να προσδιορίσει τη δική του ταυτότητα και να δει που βρίσκεται συγκριτικά με τα υποκείμενα της έρευνας του.

Η πηγή του ήταν ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης ονόματι Fetlife (κάτι μεταξύ Facebook και MySpace για φετιχιστές και kinky άτομα) μέσω του οποίου κατάφερε να έρθει σε επαφή και να συναναστραφεί με πολλούς απ αυτούς. Από το φακό του παρέλασαν τραβεστί, κροσντρέσερς, αφέντρες και αφέντες, υποτακτικοί σκλάβοι, νυμφομανείς και ότι άλλο μπορείτε να βάλετε με το νου σας ως παρέκκλιση του «φυσιολογικού». Χωρίς διάθεση να κριτικάρει, να εξωραΐσει ή να εξυψώσει, θέλησε να φέρει πιο κοντά στο κοινό του τις ζωές αυτών των ανθρώπων ώστε να «..τους δουν όλοι σαν πραγματικούς ανθρώπους και όχι σαν στερεότυπα και καρικατούρες. Θέλησα να συνεισφέρω σ' ένα διάλογο γόνιμο σχετικά με την πολυπλοκότητα γύρω από την ταυτότητα του κάθενός στο σεξουαλικό τομέα, αλλα και τον προσανατολισμό του από πλευράς φύλλου».

Ο Γκίτι στην πορεία άρχισε να νοιώθει και μια ευθύνη, σαν δημοσιογράφος, να αποδώσει το όλο θέμα έγκυρα στο κοινό (παρότι ο αρχικός στόχος του ήταν η δική του αυτογνωσία). Καταγράφοντας τις σεξουαλικές προτιμήσεις αυτών των πολύ μοναχικών και αποξενωμένων ανθρώπων, διαπίστωσε ότι απλώς δέχονται τον εαυτό τους, όπως είναι με τα θέλω και τις επιθυμίες τους. Έτσι ακριβώς αποφάσισε να ζήσει και τη δικιά του ζωή τίμια και φανερά, ενώ σκοπεύει να βρει και άλλα άτομα με ενδιαφέρουσες αποκλίσεις για να καταγράψει τις ιστορίες τους προς όφελος όλων μας.

Γ.Οικονόμου