«Παλμικά πεδία» καταλαμβάνουν την Αρχαία Αγορά

02.10.2014
Το έργο της Αιμιλίας Παπαφιλίππου, Παλμικά πεδία/Pulsating Fields, που παρουσιάζεται στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, αποτελεί ανάθεση από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο του προγράμματός του Έργο στην Πόλη 2014.

Το έργο «Παλμικά πεδία/Pulsating Fields» εκτίθεται στην Αρχαία Αγορά από 8 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου 2014.

Η Αιμιλία Παπαφιλίππου γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.T. (1980-5) στο εργαστήριο του Δ. Κοκκινίδη και συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο τις σπουδές της στο New York University (1986-9), με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έργα της βρίσκονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.ά. Από το ιδιοφυές «Σκάκι» της Μπιενάλε Σάο Πάολο του 1991 έως την οικία Κανελλόπουλου στην Ελευσίνα, ο χώρος της Παπαφιλίππου αντιστοιχεί στη ρευστότητα των ορίων που σταθερά αναζητά και επεξεργάζεται, δημιουργώντας διάλογο με το κενό, το πλήρες και τα παράγωγα μιας εικόνας που αντιστοιχεί στην τάξη και την αταξία.

Το 1988-9 εργάσθηκε στο New York University, ασκώντας διδακτικά καθήκοντα, ως βοηθός του Peter Campus. Τιμήθηκε με υποτροφία του Κέντρου Έρευνας για την Τέχνη και την Επιστήμη (1991). Έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από οκτώ ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α. και τη Σερβία.

Έλαβε μέρος σε περισσότερες από εικοσιπέντε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι: 2η Biennale Νέων Δημιουργών Ευρωπαϊκών Χωρών της Μεσογείου (Θεσσαλονίκη, 1986), Biennale Νέων στη Μασσαλία (1990), ΧΧΙ Biennale του Sao Paulo (1991), Aperto (2002), Europe exists (2003) κ.ά.

Από την αρχή της σταδιοδρομίας της η Παπαφιλίππου έδειξε την προτίμησή της σε μία μορφή τέχνης που κινείται πέρα από τα καθιερωμένα όρια των εικαστικών τεχνών.

Χαρτιά που εκτείνονται από τους τοίχους στο δάπεδο, διάφανα νήματα, φως νέον ή black light, καθρέφτες, ύλες όπως το ορυκτέλαιο, το αλάτι και το αλεύρι, αντικείμενα που η ίδια βρίσκει ενδιαφέροντα, είναι μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιεί. Κάποιες φορές το αποτέλεσμα εμπλουτίζεται με κινούμενες εικόνες: ταινίες video ή δράσεις, στις οποίες πρωταγωνιστεί η ίδια. Τα έργα της αποτελούν εικαστικούς χώρους που προκαλούν την ενδοσκόπηση και φιλοδοξούν να οδηγήσουν το θεατή στην αυτογνωσία.

Φορτισμένα ιδεολογικά, εμπλέκουν στη μορφολογία τους την έννοια του παιχνιδιού. Δεν έχουν μια σταθερή και παγιωμένη μορφή. Τα είδωλα αλληλοκαλύπτονται, αναιρούνται, προβάλλουν και χάνονται ανάλογα με την κίνηση του κοινού ανάμεσά τους. Καλούν τον επισκέπτη να βιώσει το χώρο διαφορετικά, να θέσει ερωτήματα, να προβληματιστεί και να συνειδητοποιήσει τη σχετικότητα της αντίληψης, τη ρευστότητα των πάντων.

Info:

«Παλμικά πεδία/Pulsating Fields»
8 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου 2014

http://www.aemiliap.com

Αρχαία Αγορά
Είσοδοι: α) Αδριανού 24, έναντι Αγίου Φιλίππου,
β) Απ. Παύλου, Θησείο, γ) τέρμα Πολυγνώτου,
Tηλ: 2103210185

Εγκαίνια: 8/10
Από 8/10 Eώς 30/11
Ημέρες / ώρες: Δευτ.-Κυρ. 8 π.μ.-8 μ.μ. Είσ.: € 4, μειωμένο € 2.
Δωρεάν για νέους έως 18 ετών & φοιτητές.

Επιμέλεια Χ.Τ.