Σαν σήμερα ακούστηκε πρώτη φορά το Smells like teen spirit!

24.09.2014
Ο εμβληματικός δίσκος των Nirvana με το εν λόγω τραγούδι κυκλοφόρησε σαν σήμερα...

«Προσπαθούσα να γράψω το απόλυτο ποπ τραγούδι. Βασικά προσπαθούσα να κάνω κάτι παρόμοιο με Pixies. Όταν τους άκουσα για πρώτη φορά, ένιωσα τόσο δυνατό δέσιμο μ’ αυτή τη μπάντα που θα μπορούσα να παίζω σ’ αυτή ή έστω σε μία cover band των Pixies. Προσπαθούσαμε να έχουμε αυτή την αίσθηση που προκαλεί ο ήχος τους που μπορεί να είναι πιο απαλός, να δυναμώνει και να γίνεται πιο σκληρός.» είχε πει ο Κέρτ Κομπέιν (Kurt Cobain) σε μια συνέντευξη του στο Rolling Stone όταν άρχισε να γράφει το Smells Like Teen Spirit.

Σαν σήμερα, το 1991 κυκλοφόρησε το άλμπουμ των Nirvana, “Nevermind” το οποίο τους απογείωσε και είχε στο tracklist του κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους και φυσικά το παραπάνω κομμάτι το οποίο χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή. Όταν το έπαιξε πρώτη φορά στον Κριστ Νοβοσελικ(Krist Novoselic) και τον Ντέιβ Γκρολ (Dave Grohl), ο πρώτος δεν εντυπωσιάστηκε και βρήκε τη μελωδά αδιάφορη οπότε έκατσαν κι οι τρεις και το έφτιαξαν από την αρχή δυναμώνοντας τα riffs κι αλλάζοντας λίγο κι έγινε το μοναδικό κομμάτι του άλμπουμ το οποίο έχει στα credtits του και τους τρεις.

Για την ιστορία, ο τίλος προέκυψε από μία έμπνευση που είχε η φίλη του Κερτ και frontwoman των Bikini Kill τότε, Καθλιν Χανα (Kathleen Hanah), η οποία κατα τη διάρκεια μιας συζήτησης που είχαν περί αναρχίας και punk rock, έγραψε στον τοίχο "Kurt Smells Like Teen Spirit". Εκείνος το έλαβε ως ένα πολυ πετυχημένο επαναστατικό σλόγκαν αλλά αυτό που εννοούσε εκείνη στην πραγματικότητα ήταν πως μύριζε όπως το αποσμητικό Teen Spirit που φορούσε η κοπέλα του.

Όπως και να 'χει ,ακόμα ακούγεται δυνατά: