Ο Μάλκοβιτς σε ρόλο... χαμαιλέοντα

24.09.2014
Είναι κοινή παραδοχή ότι μια οποιαδήποτε λίστα με τους καλύτερους ηθοποιούς στην εποχή μας επιβάλλεται να περιλαμβάνει τον Τζον Μάλκοβιτς (John Malkovich) στις κορυφαίες θέσεις. Το αστείρευτο ταλέντο του εμβληματικού ηθοποιού δεν περιορίζεται μόνο σε ρόλους στο θέατρο και στον κινηματογράφο, αλλά κατά καιρούς απλώνεται και σε άλλα πρότζεκτ σε διάφορους χώρους της τέχνης. Τώρα, σε συνεργασία με τον καλό του φίλο και φωτογράφο Σάντρο Μίλλερ (Sandro Miller, ένας από τους διασημότερους και πιο επιτυχημένους φωτογράφους στο χώρο της διαφήμισης στην Αμερική) εκπόνησαν και παρουσίασαν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, μια φωτογραφική συλλογή με τίτλο: Μάλκοβιτς, Μάλκοβιτς, Μάλκοβιτς (Malkovich, Malkovich, Malkovich). Η ιδέα άνηκε στον Μίλλερ, ο οποίος επέλεξε 35 κλασσικές, πασίγνωστες φωτογραφίες προσώπων των τελευταίων 80 χρόνων και πρότεινε στον Μάλκοβιτς να τις ξανατραβήξει έχοντας τον ίδιο σαν μοντέλο. Η συμφωνία ήταν θέμα δευτερολέπτων και το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο Σάντρο Μίλλερ τον φωτογράφησε σαν Τσε Γκεβάρα, Αινστάιν, Χίτσκοκ, Χέμινγουει, Μοχάμετ Άλι και πολλούς άλλους μέχρι και σαν Μέριλιν Μονρόε. Όπως αναφέρει ο ταλαντούχος φωτογράφος, σκοπός του ήταν να αποτίσει φόρο τιμής στους μεγάλους συναδέλφους του του παρελθόντος, όπως οι Ιρβινγκ Πεν (Irving Penn), Μπερτ Στερν (Bert Stern), Δωροθέα Λάνγκ (Dorothea Lange), Άνι Λειμποβιτζ ( Annie Leibovitz) και πολλοί άλλοι που τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί μ’ αυτή την τέχνη. Στη συγκεκριμένη δουλειά μένουμε με το στόμα ανοιχτό, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ξεχωρίζουμε ποια είναι η πρωτότυπη φωτογραφία μην μπορώντας να κατανοήσουμε πως μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τόσες πολλές μορφές σαν χαμαιλέοντας, ακόμα και αν αυτός ονομάζεται Τζον Μάλκοβιτς … Γ.Οικονόμου

Είναι κοινή παραδοχή ότι μια οποιαδήποτε λίστα με τους καλύτερους ηθοποιούς στην εποχή μας επιβάλλεται να περιλαμβάνει τον Τζον Μάλκοβιτς (John Malkovich) στις κορυφαίες θέσεις.

Το αστείρευτο ταλέντο του εμβληματικού ηθοποιού δεν περιορίζεται μόνο σε ρόλους στο θέατρο και στον κινηματογράφο, αλλά κατά καιρούς απλώνεται και σε άλλα πρότζεκτ σε διάφορους χώρους της τέχνης. Τώρα, σε συνεργασία με τον καλό του φίλο και φωτογράφο Σάντρο Μίλλερ (Sandro Miller, ένας από τους διασημότερους και πιο επιτυχημένους φωτογράφους στο χώρο της διαφήμισης στην Αμερική) εκπόνησαν και παρουσίασαν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, μια φωτογραφική συλλογή με τίτλο: Μάλκοβιτς, Μάλκοβιτς, Μάλκοβιτς (Malkovich, Malkovich, Malkovich).

Η ιδέα άνηκε στον Μίλλερ, ο οποίος επέλεξε 35 κλασσικές, πασίγνωστες φωτογραφίες προσώπων των τελευταίων 80 χρόνων και πρότεινε στον Μάλκοβιτς να τις ξανατραβήξει έχοντας τον ίδιο σαν μοντέλο. Η συμφωνία ήταν θέμα δευτερολέπτων και το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ο Σάντρο Μίλλερ τον φωτογράφησε σαν Τσε Γκεβάρα, Αινστάιν, Χίτσκοκ, Χέμινγουει, Μοχάμετ Άλι και πολλούς άλλους μέχρι και σαν Μέριλιν Μονρόε. Όπως αναφέρει ο ταλαντούχος φωτογράφος, σκοπός του ήταν να αποτίσει φόρο τιμής στους μεγάλους συναδέλφους του του παρελθόντος, όπως οι Ιρβινγκ Πεν (Irving Penn), Μπερτ Στερν (Bert Stern), Δωροθέα Λάνγκ (Dorothea Lange), Άνι Λειμποβιτζ ( Annie Leibovitz) και πολλοί άλλοι που τον ενέπνευσαν να ασχοληθεί μ’ αυτή την τέχνη.

Στη συγκεκριμένη δουλειά μένουμε με το στόμα ανοιχτό, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ξεχωρίζουμε ποια είναι η πρωτότυπη φωτογραφία μην μπορώντας να κατανοήσουμε πως μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τόσες πολλές μορφές σαν χαμαιλέοντας, ακόμα και αν αυτός ονομάζεται Τζον Μάλκοβιτς …

Γ.Οικονόμου