Ο ελληνικός τελικός του 10ου Havana Club International Grand Prix πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και 10 από τους πλέον καταξιωμένους bartenders της χώρας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.
ΤΟ HAVANA CLUB GRAND PRIX
Διαχρονικά το ταλέντο των Κουβανών bartenders και το υψηλής ποιότητας Κουβανέζικο ρούμι, οδήγησαν δικαιολογημένα στο να χαρακτηριστεί η Αβάνα ως η “Μέκκα των Cocktails”. Το 1996 διοργανώθηκε το πρώτο Havana Club International Grand Prix στην Αβάνα, προσελκύοντας κορυφαίους “mixologists” από όλο τον κόσμο. Από τότε έχει γίνει ένας από τους πέον αναμενόμενους διαγωνισμούς για bartenders παγκοσμίως. Κάθε δύο χρόνια, bartenders απ’ όλο τον κόσμο διαγωνίζονται στην Αβάνα για τον τίτλο του καλύτερου Cantinero του Havana Club. Το Havana Club ενθάρρυνε πάντοτε ενεργά τη δημιουργία νέων cocktails και τον άψογο τρόπο σερβιρίσματός τους και ο παγκόσμιος διαγωνισμός Havana Club Grand Prix επιβεβαιώνει από το 1996 την προσπάθεια αυτή καθώς δίνει την ευκαιρία σε κορυφαίους “mixologists” από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν cocktails με βασικό συστατικό το ρούμι Havana Club, να παρουσιάσουν την πρόταση τους και να αναδείξουν την επόμενη γενιά κλασσικών cocktails που θα μείνουν στην ιστορία.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Κάθε δύο χρόνια bartenders από όλο τον κόσμο διαγωνίζονται στην Αβάνα, για τον τίτλο του καλύτερου Cantinero του Havana Club. Η Ελλάδα συμμετέχει από τα πρώτα χρόνια του διαγωνισμού, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες bartenders να ταξιδέψουν μέχρι την Αβάνα για να συμμετάσχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό. Αξιοσημείωτες συμμετοχές από ελληνικής πλευράς, αυτές των Γιάννη Πέτρου Πετρή και Χρήστου Χουσσέα το 2010 αλλά και του Διονύση Πολάτου το 2012.
ΤΟ 100 INTERNATIONAL COCKTAIL GRAND PRIX
Φέτος, ο ελληνικός διαγωνισμός Havana Club International Grand Prix φιλοξένησε 38 συμμετοχές, τις οποίες κλήθηκαν να αξιολογήσουν επιφανείς προσωπικότητες του χώρου: ο δημοσιογράφος και κριτικός γεύσης Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο πλέον καταξιωμένος mixologist Ben Reed και η Global Brand Ambassador του Havana Club Meimi Sanchez. Οι δέκα φιναλίστ, Παναγιώτης Γκοβάτσος, Κωνσταντίνος Καπνιάρης, Γιάννης Καραβίας, Λευτέρης Μπρούπης, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Σαμαράς, Γιώργος Σαρμαντάς, Αλέξανδρος Σουρμπάτης, Ηλίας Στεργιόπουλος και Άρης Χατζηαντωνίου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις συνταγές τους ζωντανά, στον ελληνικό τελικό που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου και εγκαινίασε το Bar Lab, ένα πρωτοποριακό bar που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Pernod Ricard Hellas.
Οι δέκα φιναλίστ έβαλαν τα δυνατά τους, συνδύασαν τις γνώσεις και τη δημιουργικότητα τους με την premium σειρά προϊόντων του Havana Club, για να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στον παγκόσμιο τελικό του διεθνώς αναγνωρισμένου διαγωνισμού Havana Club Cocktail Grand Prix. Νικητής αναδείχθηκε ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης με το Miramar Agria cocktail, ο οποίος σχολίασε σχετικά: «Ο διαγωνισμός είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και δυσκολότερους παγκοσμίως. Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ένιωσα δικαιωμένος για τις προσπάθειες που έκανα τόσα χρόνια και περήφανος γιατί ανάμεσα σε 10 ικανότατους συναδέλφους κατάφερα να πάρω το εισιτήριο για τον παγκόσμιο τελικό». Η Δήμητρα Σουκαρά, Marketing Director της Pernod Ricard Hellas δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η συμμετοχή της Ελλάδας, στο Havana Club International Grand Prix, για πρώτη φορά τόσο δυναμική, έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από την κοινότητα των bartenders. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε έμπνευση αναδεικνύοντας τον πλούτο και την ιστορία των κουβανέζικων cocktails με την εξαιρετική premium σειρά προϊόντων του Havana Club, που παράγεται στην Κούβα, πίνεται με ενθουσιασμό στην Αβάνα και δημιουργεί πιστούς φίλους παντού στον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και να ευχηθώ καλή τύχη στον Αλέξανδρο Σουρμπάτη».
ΤΟ COCKTAIL ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ
Miramar Agria
• 65ml Havana Club Selección de Maestros
• 25ml λικέρ γιαουρτιού με γεύση καρύδα
• 10ml σπιτικό liqueur falernum
• 20ml φρέσκο χυμό από λεμόνι και lime
• 2 σταγόνες bitters περγαμόντο
• Μισό ασπράδι από βιολογικό αυγό
Προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα μεταλλικό shaker, αλλά μόνο τη μία σταγόνα του bitters περγαμόντο.
Χρησιμοποιήστε ασπράδι βιολογικού αυγού από το ψυγείο. Η μυρωδιά του αυγού γίνεται λιγότερο αισθητή.
Χρησιμοποιήστε χυμό από λεμόνι και lime για να πλησιάσετε πιο κοντά στη γεύση του κουβανέζικου λεμονιού.
Προσθέστε πάγο και ανακινήστε δυνατά. Σουρώστε και πετάξτε τον πάγο. Ανακινήστε πάλι χωρίς τον πάγο. Αυτή η τεχνική ονομάζεται αντίστροφο dry shake και δημιουργεί πολύ περισσότερο αφρό σε σχέση με το συνηθισμένο dry shake.
Σερβίρετε το κοκτέιλ σε sour glass και προσθέστε στην κορυφή τη δεύτερη σταγόνα του bitters περγαμόντο μαζί με ένα κλωναράκι δυόσμο.
Το κοκτέιλ είναι έτοιμο για σερβίρισμα.