Βιογραφία Γιώργου Ζαμπέτα: Οι ατάκες έπεφταν... ράιτ θρου

27.12.2013
Αγνωστες πτυχές από τον άνθρωπο αλλά και τον μεγάλο καλλιτέχνη Γιώργο Ζαμπέτα αποκαλύπτονται στη νέα βιογραφία του με τίτλο «Γιώργος Ζαμπέτας. Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω», που έγραψε η κόρη του, Κατερίνα Ζαμπέτα, με την βοήθεια του Γιώργου Τσάμπρα, και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Αγκυρα».

Τα δύσκολα χρόνια, οι επιτυχίες, οι συνεργασίες με τους κορυφαίους συνθέτες, τραγουδιστές και ηθοποιούς της εποχής αλλά και οι αληθινές ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα διαχρονικά τραγούδια του ξετυλίγονται στις σελίδες του βιβλίου, που συνοδεύεται από ένα CD με 20 σπάνιες εκτελέσεις 78 στροφών.

Εκτός από την καταγραφή των γεγονότων, στη βιογραφία συναντάμε και πολλές διηγήσεις του ίδιου. Οπως για παράδειγμα η αναφορά του στο θρυλικό πάρτι των Κανών μετά την προβολή της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» στην οποία ακουγόταν το βραβευμένο με Οσκαρ τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Τα παιδιά του Πειραιά». «...Πάμε στο γλέντι, εκεί παίχτηκε όλο το παιχνίδι, μπουκάρουμε μέσα, ανεβαίνουμε στο σανίδι, αρχινάμε να πούμε. Μέσα εκεί ήτανε όλοι οι μεγιστάνες του πλούτου. Ολα τα λεφτά...Κάποια στιγμή όλοι αυτομολάγανε και ξεμένω μόνος μου με το μπουζούκι στο χέρι...Πού να φύγω; Εμεινα και το πήρα πατριωτικά, λέω εδώ θα πάρουμε το εργαλείο ?εννοεί το βραβείο? μωρέ! Και μπουκάρω με το μπουζούκι στα ίσια κι αρχινάω...Δε ματαλέγεται αυτό το γλέντι!...Οπου να πούμε κατά τις 07.30 η ώρα το πρωί, απόκανα, δεν μπορούσα, δεν άντεξα. Λέω παιδιά τελειώσαμε... Κι αρχινάω ν' ανεβαίνω τα σκαλιά απάνω στις Κάννες, ήτανε λίγο ανηφοράκι για να πάω στο ξενοδοχείο. Οπου να πούμε είχε βγει ο Πρες. Κάνω έτσι και τι να δω στις εφημερίδες; Τη φάτσα μου πρώτη με την μπουζούκα! Και χρυσά γράμματα από πάνω. Ουάααααα, άλα ρε μάγκα, λέω. Μπράβο ρε φίλε! Το πήραμε το εργαλείο!».

Ενα επίσης ενδιαφέρον περιστατικό είναι η άρνηση της Αλίκης Βουγιουκλάκη να τραγουδήσει σε ταινία της το «Σταλιά σταλιά», που έγινε επιτυχία με τη Μαρινέλλα: «Αρχινάω να παίζω το τραγουδάκι με καμάρι εγώ, να πούμε. Ε ρε Βουγιουκλάκη, λέω. Θα σκίσεις πάλι! Οπου σε μια στιγμή μού λέει, αυτό είναι; Της λέω, ναι! Αυτό, μου λέει, να πας να το δώσεις στον Καζαντζίδη να το πει! Και με παρατάει σύξυλο και παίρνει δρόμο και φεύγει. Το αίμα μου από κόκκινο έγινε άσπρο...».

Για τον Καζαντζίδη λέει ο Ζαμπέτας: «Ο Καζαντζίδης υπήρξε θρύλος, μεγάλος θρύλος! Μιλάμε για σφραγίδα, μεγάλη σφραγίδα! ...Σταμάταγε το τρένο ο άνθρωπος! Μιλάμε για πράγμα που δεν έχει συμβεί στους αιώνες! Μόνο με το Μέγα Αλέξανδρο έχει συμβεί!».

Πηγή Εθνος