Ο Πολιτιστικός Χώρος «ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ» παρουσιάζει το Φεστιβάλ «ΑΕΙΔΕ» από Δευτέρα 21 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013 (είσοδοs με ελεύθερη συνεισφορά για όλες τις εκδηλώσεις).
Το Φεστιβάλ «ΑΕΙΔΕ», κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν performances, εικαστικές εκθέσεις, μουσικά δρώμενα και διαλέξεις, αποτελεί μια πρωτογενή πειραματική δημιουργική πράξη επαναπροσδιορισμού της έννοιας της μουσικότητας του λόγου στα ελληνικά κείμενα από καλλιτέχνες, επιστήμονες και δημιουργούς διαφορετικών χώρων.
Η δημιουργία το Φεστιβάλ «ΑΕΙΔΕ» έρχεται να καλύψει ένα κενό στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης όσων αφορά την παρουσίαση δημιουργών που ασχολούνται με την μουσικότητα του λόγου στα ελληνικά κείμενα και την συνάντηση τους στα πλαίσια μιας συλλογικής διαδικασίας όπως είναι ένα Φεστιβάλ. Στόχος του Φεστιβάλ «ΑΕΙΔΕ» είναι να αποτελέσει αφορμή συνάντησης, έρευνας, γόνιμης ανταλλαγής και παρουσίασης δημιουργών ετερόκλιτων χώρων που ως κεντρικό άξονα στην εργασία τους έχουν την προσέγγιση των ελληνικών κειμένων μέσα από την μουσικότητα του λόγου.
Φεστιβάλ «ΑΕΙΔΕ»
Πολιτιστικός χώρος «ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ»- Αγησιλάου 77Α Κεραμεικός - Αθήνα
Τηλ. επικοιν: 6989-455.965, 6936-621.117
Web: www.kenosxoros.com
E-mail: [email protected]
Facebook link:
-AEIΔΕ: https://www.facebook.com/events/449533261795672/
-ΚΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ: https://www.facebook.com/Kenosxoros
Καλλιτεχνική διεύθυνση & διοργάνωση φεστιβάλ:
Ευαγγελία Θαλασσινή, Σκηνοθέτιδα-ερευνήτρια σκηνικών τεχνών
Βίλμα Ροδίου, Εxperimental performer
Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ «AEIΔΕ», το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα: www.kenosxoros.com
PERFORMANCES
(Κοινή ώρα έναρξης για όλες τις performances: 21.30)
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, 21.30
«The Estia Project»
Η βαθιά επαφή η ουσιαστική κατανόηση και η τελετουργική ιερότητα της ίδιας της ζωής από την γέννηση έως τον υλικό θάνατο αποδίδονται με πηγαία αίσθηση και ενσυναίσθηση στη μελοποίηση 4 ορφικών ύμνων που αγγίζουν και διαχέονται μέσα από μια δονητική και τελετουργική ματιά μουσικής και κίνησης επί σκηνής.
Παν Καπερνέκα: επιμέλεια παρουσίασης, μουσική σύνθεση, φωνή, πνευστά, σύνθεση Βασιλική Κ.: χορόδραμα, πλήκτρα, κρουστά
Guest: Αρετή Μίγγου, κρουστά
Αλίκη Μαρκαντωνάτου, ακορντεόν
(διάρκεια:40 λεπτά)
Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, 21.30
«Μοιρολόι : Από το άτομο στο Σύνολο»
Η ιερή υπόσταση του μοιρολογιού δρα επί σκηνής ως η καθαρτήριος δύναμη έκφρασης του προσωπικού πόνου που φτάνει σταδιακά και ακουμπά τον Συλλογικό θρήνο.
Λόγος, ήχος και σώμα παντρεύονται για να εκφράσουν την εύθραυστη δύναμη και βάθος του συναισθηματικού ψυχικού πόνου και αποχαιρετισμού προς το νεκρό.
Σκηνική Σύνθεση –Οργάνωση & επιμέλεια: Λίλη Τέγου
Performers:
Βίλμα Ροδίου, Ειρήνη Λοΐζου, Κατερίνα Συνοδινού, Λυδία Παπακωνσταντίνου, Χρυσάνθη Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία-Μαρία Σπύρου, Ελισάβετ Κωνσταντέλλου.
(διάρκεια: 40 λεπτά)
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, 21.30
«ΚΟΥΔΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΕΙΝΟΤΕΡΟΝ»
Moυσική-κινησιολογική προσέγγιση Α’ ΣΤΑΣΙΜΟΥ από την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του ΣΟΦΟΚΛΗ Σύνθεση-Ερμηνεία: Eυαγγελία Θαλασσινή. Χριστίνα Μαρκοπούλου
Κρουστά: Σόλης Μπαρκής
(διάρκεια: 20 λεπτά)
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, 20.00
«ΑΝΑΜΕΣΑ»
Βιντεοεγκατάσταση - Βιντεοσύνθεση
Σε μια σύντομη και συνάμα γοητευτική "συνάντηση" ποιητικής αφήγησης, μουσικής σύνθεσης και κινούμενης εικόνας, ο θεατής γίνεται συνταξιδιώτης μιας ενδοστρεφούς σχεδόν έκφρασης ορατών τε και αοράτων.
"Ανάμεσα" είναι ο τίτλος της υπνωτιστικής βιντεοσύνθεσης των δημιουργών, όπου η αισθαντική δύναμη του ήχου βρίσκει ανταπόκριση στη δονητική ευθραυστότητα της εικόνας και ο βαθύς απέριττος ποιητικός λόγος περιγράφουν, πλημυρίζοντας από μουσικότητα λέξεων και εικόνας, μια πορεία ύπαρξης από το σκοτάδι προς το φως.
Συμμετέχουν: Direction & Visuals - Panagiotis Tempelopoulos, Poetry - Vasilis Rouvalis Music -ATRIO SERENADE ~ Gerardo Astete
(διάρκεια: 20 λεπτά)
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Κοινή ώρα έναρξης των διαλέξεων: 20.00
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, 20.00
«Ανακαλύπτοντας κρυμμένη μουσική στη γλώσσα μας»
Διάλεξη με διαδραστικό δρώμενο
Προσέγγιση με λόγο, κίνηση και μουσική της πιθανότερης μορφής ομιλίας των αρχαίων Ελλήνων, με στόχο να "ανακαλύψουμε" τη μουσική στην ελληνική λαλιά διαχρονικά, με την ενεργό συμμετοχή του κοινού.
Εισηγητής-συντονιστής: Στέλιος Μαρίνης
Kίνηση: Μερόπη Καμιναρά
(διάρκεια: 40 λεπτά)
Τρίτη 22 Οκτωβρίου, 20.00
«Η Μουσικότητα του Λόγου: Μια διαχρονική προσέγγιση
από την Ομηρική ποίηση ως σήμερα»
Η έννοια της μουσικότητας σχετίζεται άμεσα με το εύηχον του ελληνικού λόγου. Στόχος σαφής της διαχρονικής μας προσέγγισης από τον Όμηρο μέχρι και τις μέρες μας, είναι να καταδείξει ακριβώς ότι υπάρχει εσωτερικός ρυθμός και αρμονία, με αποτέλεσμα η ελληνική γλώσσα να είναι πραγματικά θαυμαστή είτε σε έμμετρα κείμενα, είτε ακόμα και στα πιο σύγχρονα του ελεύθερου στίχου.
Εισηγητής: Αχιλλέας Κατσαρός
(διάρκεια: 20 λεπτά)
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, 20.00
«Οι Καλόγεροι και η λατρεία του Διονύσου στη Θράκη»
Διάλεξη με διαδραστικό δρώμενο
Το δρώμενο, ως μια πρωτοβάθμια μορφή Λαϊκού Θεάτρου, συνδέεται με τη Διονυσιακή λατρεία. Μέσα από τη θεατρική δραματοποίηση του, τη βιωματική προσέγγιση και τις αναπαραστάσεις, φέρει και εκδηλώνει κομμάτι του ψυχικού και κοινωνικού βίου του λαού, μια αυθεντική έκφραση του συναισθήματος του "εμείς".
Εισηγήτρια: Όλγα Σαριγιαννίδου
(διάρκεια 40 λεπτά)
MOYΣΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, 21.30
«The Estia Project»
Η βαθιά επαφή, η ουσιαστική κατανόηση και η τελετουργική ιερότητα της ίδιας της ζωής, από την γέννηση έως τον υλικό θάνατο, αποδίδονται με πηγαία αίσθηση και ενσυναίσθηση στη μελοποίηση 4 ορφικών ύμνων, που αγγίζουν και διαχέονται μέσα από μια δονητική και τελετουργική ματιά μουσικής και κίνησης επί σκηνής.
Παν Καπερνέκα :επιμέλεια παρουσίασης, μουσική σύνθεση, φωνή, πνευστά, σύνθεση. Βασιλική Κ.:χορόδραμα,πλήκτρα,κρουστά
Guest: Αρετή Μίγγου, κρουστά
Αλίκη Μαρκαντωνάτου, ακορντεόν
(διάρκεια:40 λεπτά)
Tετάρτη 23 Οκτωβρίου, 20.00
«Περισπωμένη της Απουσίας σου»
Ποίηση, μέσα από τους σύγχρονους ήχους της ηλεκτρονικής μουσικής -deep house poetry
H ποίηση και η ελληνική γλώσσα συναντούν τους ρυθμούς της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής. Ο λόγος, ο ρυθμός, η δόνηση των φωνήεντων και των συμφώνων, η παρέμβαση μέσα από φίλτρα και ηλεκτρονικές επεξεργασίες, σε ένα αποτέλεσμα μουσικής και ήχων με το πάντρεμα των συναισθημάτων.
Κείμενα- ερμηνεία Φάνυ Πολέμη
Μουσική-εκτέλεση Fading Soul (Χάρης Δημητρίου)
(διάρκεια: 20 λεπτά)
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, 21.30
«Awakening The Muse»
Οι Lyre 'n' Rhapsody παρουσιάζουν μελοποιημένη Λυρική Ποίηση και παραδοσιακά τραγούδια με τη συνοδεία Αρχαιοελληνικής Λύρας και Νταουλιού.
Συντελεστές:
Αλίκη Μαρκαντωνάτου, σύνθεση, αρχαιοελληνική Λύρα, φωνή Αρετή Μίγγου, ενορχήστρωση κρουστών, Νταούλι και Udu (Στάμνα), φωνή
Αθηνά Χιώτη, φωνή
Ντιάννα Δεληγιάννη, φωνή, φωνητική σύνθεση στο 6ο κομμάτι (Σείκιλος) Nenad Radosevic, ηχοληψία, παραγωγή
(www.lyrenrhapsody.com)
Guest:Πάν Καπερνέκα
(διάρκεια 40 λεπτά)
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, 22.30
«Κάνε τον πόνο σου άρπα»
Μια μουσική περιπλάνηση στις (λ)έξεις του Καρυωτάκη
Κλασικά και όχι μόνο κομμάτια θα ντύσουν τις αναγνώσεις των γραπτών του ποιητή και ένας διάλογος μεταξύ λέξης και νότας θα στηθεί με αφορμή την ιδιαίτερα τολμηρή ματιά του στη μελαγχολία. Μια άποψη που, διόλου τυχαία, συνοψίζεται, ίσως στο στίχο του «Κάνε τον πόνο σου άρπα και πε τονε τραγούδι» και που αποδομεί την εν μέρει διαστρεβλωμένη εικόνα που επικρατεί για τον Καρυωτάκη, ως ενός ακόμα πεσιμιστή, αυτόχειρα καλλιτέχνη.
Συμμετέχουν:
Κασσάνδρα Φουντουλάκη (πιάνο)
Γεωργία Δρακάκη (συγγραφέας)
καθώς και φίλοι της ποίησης και της μουσικής σε εμφανίσεις- έκπληξη κατά τη διάρκεια της μουσικής περιπλάνησης
(διάρκεια: 50 λεπτά)
ΙΝFO:
Η Μουσικότητα του Λόγου στα Ελληνικά Κείμενα
Πολιτιστικός χώρος ΚΕΝΟΣ○ΧΩΡΟΣ
από Δευτέρα 21 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά