Είδαμε το «Εγώ η Γωγώ» στο Θέατρο Αθηνών (**1/2)

23.10.2013
Με μαεστρία η Κωνσταντινίδου παραπαίει ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, και βυθίζεται σε μια αναμέτρηση με αδιέξοδα που φαντάζουν απειλητικά σε όλους μας… Κατάθλιψη, μοναξιά, αποκλεισμός και τα χρόνια που περνούν και πίσω δεν γυρνούν.

Τον κωμικό -και τραγικό την ίδια στιγμή- μονόλογο «ΕΓΩ, Η ΓΩΓΩ» της Ελένης Γκασούκα με πρωταγωνίστρια την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου παρακολουθήσαμε στο κατάμεστο θέατρο ΑΘΗΝΩΝ.

Μετά τους «Ήρωες», τη «Φουρκέτα» και τη «Φτωχούλα του Θεού», η ταλαντούχα Ελένη Γκασούκα, γοητευμένη από τον εγκλωβισμό των «Ευτυχισμένων ημερών» του Σάμιουελ Μπέκετ, επιστρέφει με το «Εγώ, η Γωγώ» και εγκλωβίζει στη σκηνή την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.

Κεντρικό πρόσωπο αυτού του πολυεπίπεδου μονόλογου είναι η Γωγώ, η οποία ανεβάζει αυλαία προκαλώντας ένα τρομερό τροχαίο, που την εγκλωβίζει στα συντρίμμια. Δεν μπορεί να μετακινήσει τα πόδια της, μένει ακίνητη, και παγιδεύεται μέσα στα αποκαΐδια του αυτοκινήτου της. Αυτά είναι και τα συντρίμμια όλης της …ζωής της, παγιδευμένη στα οποία, αναγκάζεται να προσαρμοστεί για να επιβιώσει.

Αν και συνηθισμένη να της επιλύουν πάντα οι άλλοι τα προβλήματά της, αυτή τη φορά, καλείται να τα βγάλει πέρα μόνη της. Ποιός θα τη βοηθήσει να βγει από τον γκρεμό; Ποιος θα τη βοηθήσει στο προσωπικό της αδιέξοδο; Κανείς, γιατί ακόμα και ο «άλλος» που κάνει την εμφάνισή του, έρχεται μόνο για να την κλέψει… όχι για να την απελευθερώσει.

Η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου ερμηνεύει με κατανόηση και ευαισθησία την καταθλιπτική 45άρα Γωγώ, που δεν αγαπάει το σώμα της, την έχει αφήσει ο σύζυγός της, πάει σε ψυχολόγο, μαγειρεύει μόνο… delivery, και η αδυναμία της είναι ο έφηβος γιός της.

Με μαεστρία η Κωνσταντινίδου παραπαίει ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, και βυθίζεται σε μια αναμέτρηση με αδιέξοδα που φαντάζουν απειλητικά σε όλους μας… Κατάθλιψη, μοναξιά, αποκλεισμός και τα χρόνια που περνούν και πίσω δεν γυρνούν. Με επιτυχία κατάφερε να μας συνεπάρει, πότε στην απελπισία της καταθλιπτικής ηρωίδας και πότε στην ανέμελη πλευρά του εαυτού της, που λέει ‘Θα ζήσω και εγώ, όλα θα πάνε καλά’.

Η Γωγώ δεν παρατάει τον αγώνα και τα φώτα του περιπολικού μοιάζουν με από μηχανής Θεό που φέρνει τη… λύτρωση.

Χ.Τ.
[email protected]


INFO παράστασης:


Κείμενο - Σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα
Σκηνικά - ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Φιλίππου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική επιμέλεια: Πάνος Σουρούνης
Φωτογραφίες: Λάμπης Μηλαίος
Σύμβουλος Τύπου: Σεμίνα Διγενή
Πρωταγωνιστεί η Συμμετέχει ο Νίκος Πιζάνης.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πανεπιστημίου & Βουκουρεστίου 10, Σύνταγμα
Αθήνα, 10564, τηλ.: 210 3312343

Έναρξη παραστάσεων: Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013
Επίσημη Πρεμιέρα: Δευτέρα 21 Οκτωβρίου
Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δευτέρα - Τρίτη 9 μ.μ.
Τετάρτη : 6.30 μ.μ.
Διάρκεια: 75 λεπτά

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
16 ευρώ Πλατεία, 12 ευρώ φοιτητικό , συνταξιούχων (άνω των 60 ετών ),
10 ευρώ ανέργων
Την Τετάρτη γενική είσοδος : 12 ευρώ
ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ:
Δευτέρα έως Κυριακή 10.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. & 5.00 μ.μ. - 9.30 μ.μ.
τηλ. ταμείου 2103312343

Η προπώληση ξεκίνησε:
http://buy.tickethour.com