Τα μυστικά του ουίσκι από δύο κορυφαίους γνώστες

14.10.2013
Ο Τζέισον Κρεγκ, υπεύθυνος για τη διάδοση της φίρμας Cutty Sark και η Κίρστιν Κάμπελ, επικεφαλής γευσιγνώστης για την ίδια εταιρία μοιράστηκαν μαζί μας τα μυστικά της γεύσης του παραδοσιακού ποτού της Σκωτίας.

Ο Τζέισον Κρεγκ, υπεύθυνος για τη διάδοση της φίρμας Cutty Sark και η Κίρστιν Κάμπελ, επικεφαλής γευσιγνώστης για την ίδια εταιρία μοιράστηκαν μαζί μας τα μυστικά της γεύσης του παραδοσιακού ποτού της Σκωτίας.

Jason R Craig /Cutty Sark Global Brand Controller

1. Έχετε επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα και ποια είναι η γνώμη σας για την νυχτερινή της ζωή;

Είχα την τύχη να επισκεφθώ της Ελλάδα αρκετές φορές και μπορώ να πω ότι η νυχτερινή ζωή και η ενέργεια που υπάρχει είναι εκπληκτική. Είναι μια χώρα που παρά την βαριά της ιστορία έχει μια προοδευτική σκέψη και κοσμοπολίτικη στάση απέναντι στη ζωή και τον κόσμο. Παρά τις προκλήσεις που η χώρα έχει αντιμετωπίσει, οι άνθρωποι παραμένουν εγκάρδιοι, φιλικοί και γεμάτοι χιούμορ.

2. Ποιο νομίζετε ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στη αγορά του ουίσκυ;

Το επόμενο μεγάλο βήμα στην αγορά του ουίσκυ θα γίνει όταν οι νέες αναδυόμενες αγορές θα ξεπεράσουν τις παραδοσιακές. Αυτό θα οδηγήσει σε αλλαγές τόσο στην κατανάλωση όσο και στην αντίληψη των μαρκών. Αυτό θα είναι θετικό, γιατί έτσι η 200 ετών Σκωτσέζικη βιομηχανία συνεχίζει να εξελίσσεται και να ωριμάζει.

Kirsteen Campbell, Master Blender

1. Θα λέγατε ότι η διαδικασία ανάμειξης (blending) είναι έμφυτο ταλέντο ή μια ικανότητα που αποκτά κάποιος μέσα από την εμπειρία και τη γνώση;

Κατ 'αρχάς, θα πρέπει να έχει μια έμφυτη ικανότητα στο να ανιχνεύει αρώματα, αλλά επίσης θα πρέπει να είναι σε θέση να τα περιγράφει. Μετά είναι απλά θέμα εκμάθησης από έμπειρους μπλέντερ, και απόκτησης βασικών γνώσεων. π.χ. ποιές γεύσεις ταιριάζουν ή όχι όταν αναμειγνύονται μαζί, πώς το ουίσκι σιτηρών αλληλεπιδρά με αυτό της βύνης, η επίδραση της ποσοστού αλκοόλ κλπ.. Αυτό που λατρεύω σ’ αυτην τη δουλειά είναι οιτ Κάθε μέρα μαθαίνω κάτι και κάτι καινούργιο.

2. Πώς προτιμάτε να πίνετε το ουίσκι σας και ποιος τρόπος νομίζετε ότι είναι ο λάθος για να το πράξει κανείς; (π.χ. Αναμειγνύοντας το με ένα αναψυκτικό κλπ);

Το πώς πίνω το ουίσκι μου εξαρτάται από τη διάθεσή μου. Αν είμαι σε ένα μπαρ με φίλους, έχω την τάση να το πίνω με τζίντζερ (πιπερόριζα) ale ή τζίντζερ μπύρα (αν και έχω πρόσφατα ανακάλυψα το Cutty με Appletiser το οποίο είναι καταπληκτικό!) Αν χαλαρώνω μετά από ένα γεύμα, το προτιμώ με λίγο νερό - έχω την αίσθηση ότι ανοίγει περισσότερο τη γεύση. Έπειτα, υπάρχουν πράγματα όπως ορεινή πεζοπορία, όπου θα πρέπει να είναι σκετο και ζεστό – μην ξεχνά ότι ειμαστε στη Σκωτία! Ποτέ δεν θα πω σε κανέναν πώς να πίνει το ουίσκι του, ισα ισα που ενθαρρύνω τους ανθρώπους να προσθέσουν κάτι αν το επιθυμούν χωρίς να φοβούντε να το κάνουν, ειδικά εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν τους αρέσει η γεύση του ουίσκι. Μου αρέσει να τους αποδεικνύω ότι κάνουν λάθος!