Απίστευτο! Ρετούς στα σέξι πιπίνια του '50

13.09.2012
Ποιος δεν ξέρει τα διάσημα pin up girls, τα σέξι κορίτσια δηλαδή που ήταν προορισμένα να «καρφιτσωθούν» στους τοίχους των σπιτιών, να αποτελέσουν αντικείμενα λατρείας και θαυμασμού και να γίνουν σύμβολα μιας ολόκληρης εποχής από τη δεκαετία του '30 και μετά; Μία σειρά εικόνων ενός από τους κορυφαίους ζωγράφους αυτών των pin-up κοριτσιών, αποκαλύπτει πως τα σώματα των μοντέλων υφίσταντο επεξεργασία, πολύ πριν ανακαλυφθεί το Photoshop! O λόγος για τον αμερικανό Τζιλ Ελβγκρεν (Gil Elvgren) που μεσουράνησε ως pin up καλλιτέχνης στα μέσα του 20ου αιώνα. Ο Ελβγκρεν επεξεργαζόταν τις φωτογραφίες των μοντέλων με τρόπο που μοιάζει πολύ με το photoshop. Έκανε έγχρωμες τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους, λέπταινε τους γλουτούς τους, προσέθετε make up, «ζωντάνευε» τις εκφράσεις τους, τόνιζε ιδιαίτερα το χρώμα των ματιών και των χειλιών, τους αφαιρούσε ακόμη και ρούχα! Με δυο λόγια εξιδανίκευε την εικόνα τους και κατά κάποιο τρόπο «όριζε» το τι είναι σέξι και τι όχι…. Τρανταχτό παράδειγμα, η σύζυγός του, Τζάνετ, αντικείμενο πολλών pin up έργων του, που δείχνει τελείως διαφορετική γυναίκα μετά την «επεξεργασία» της επί…χάρτου. Παράλληλα, ο καλλιτέχνης άλλαζε με τρόπο μαγικό για την εποχή του το φόντο των φωτογραφιών και τοποθετούσε τα μοντέλα σε τοπία που δημιουργούσε ο ίδιος. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι στην σαραντάχρονη καριέρα του ο καλλιτέχνης αυτός έχει ζωγραφίσει περισσότερους από 500 πίνακες! Παράλληλα o ίδιος έχει δημιουργήσει τα δεκάδες ημερολόγια που έχουν εκδοθεί από τους Brown και Bigelow, πολλά εξώφυλλα και σαλόνια περιοδικών, καθώς και πολλές από τις διάσημες διαφημίσεις της Coca- Cola. Πολλές από αυτές τις σέξι φωτογραφίες –για τις οποίες ο Αλβγκρεν έχει χρησιμοποιήσει λάδι πάνω σε καμβά- δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Retronaut.com. Εκτός από τον Ελβγκρεν, άλλοι διάσημοι pin-up καλλιτέχνες είναι οι Ηλίας Χατζούδης (Elias Chatzoudis), Αρμάντο Χουέρτα (Armando Huerta) και Τσακ Μπάουμαν (Chuck Bauman). Γ.Οικονόμου

Ποιος δεν ξέρει τα διάσημα pin up girls, τα σέξι κορίτσια δηλαδή που ήταν προορισμένα να «καρφιτσωθούν» στους τοίχους των σπιτιών, να αποτελέσουν αντικείμενα λατρείας και θαυμασμού και να γίνουν σύμβολα μιας ολόκληρης εποχής από τη δεκαετία του '30 και μετά; Μία σειρά εικόνων ενός από τους κορυφαίους ζωγράφους αυτών των pin-up κοριτσιών, αποκαλύπτει πως τα σώματα των μοντέλων υφίσταντο επεξεργασία, πολύ πριν ανακαλυφθεί το Photoshop!

O λόγος για τον αμερικανό Τζιλ Ελβγκρεν (Gil Elvgren) που μεσουράνησε ως pin up καλλιτέχνης στα μέσα του 20ου αιώνα. Ο Ελβγκρεν επεξεργαζόταν τις φωτογραφίες των μοντέλων με τρόπο που μοιάζει πολύ με το photoshop. Έκανε έγχρωμες τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους, λέπταινε τους γλουτούς τους, προσέθετε make up, «ζωντάνευε» τις εκφράσεις τους, τόνιζε ιδιαίτερα το χρώμα των ματιών και των χειλιών, τους αφαιρούσε ακόμη και ρούχα! Με δυο λόγια εξιδανίκευε την εικόνα τους και κατά κάποιο τρόπο «όριζε» το τι είναι σέξι και τι όχι….

Τρανταχτό παράδειγμα, η σύζυγός του, Τζάνετ, αντικείμενο πολλών pin up έργων του, που δείχνει τελείως διαφορετική γυναίκα μετά την «επεξεργασία» της επί…χάρτου. Παράλληλα, ο καλλιτέχνης άλλαζε με τρόπο μαγικό για την εποχή του το φόντο των φωτογραφιών και τοποθετούσε τα μοντέλα σε τοπία που δημιουργούσε ο ίδιος.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι στην σαραντάχρονη καριέρα του ο καλλιτέχνης αυτός έχει ζωγραφίσει περισσότερους από 500 πίνακες! Παράλληλα o ίδιος έχει δημιουργήσει τα δεκάδες ημερολόγια που έχουν εκδοθεί από τους Brown και Bigelow, πολλά εξώφυλλα και σαλόνια περιοδικών, καθώς και πολλές από τις διάσημες διαφημίσεις της Coca- Cola.
Πολλές από αυτές τις σέξι φωτογραφίες –για τις οποίες ο Αλβγκρεν έχει χρησιμοποιήσει λάδι πάνω σε καμβά- δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Retronaut.com.


Για την ιστορία πάντως, ένα από τα πιο διάσημα Pin –up girls είναι η Μπέτυ Γκραμπ (Betty Grable) που έκανε θραύση κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκτός από τον Ελβγκρεν, άλλοι διάσημοι pin-up καλλιτέχνες είναι οι Ηλίας Χατζούδης (Elias Chatzoudis), Αρμάντο Χουέρτα (Armando Huerta) και Τσακ Μπάουμαν (Chuck Bauman).

Γ.Οικονόμου