Και όμως! Τα τατουάζ είναι παντοτινά!

14.08.2012
Αν έχετε την αίσθηση πως τα τατουάζ είναι η μόδα των τελευταίων ετών τότε αυταπατάσθε! Τα τατουάζ δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο του πολιτισμού μας. Δεκαετίες ολόκληρες πριν, ο Τζίμι Μπάφετ τραγουδούσε «Είναι απλώς μία μόνιμη υπενθύμιση ενός προσωρινού συναισθήματος», και γυναίκες σε όλο τον κόσμο υπερήφανα στόλιζαν ολόκληρο το κορμί τους με μελάνι. Αυτές οι απίστευτες vintage φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως οι γυναίκες στόλιζαν μέρη του σώματός τους με τατουάζ είτε το 1926 στο Μπρονξ, είτε τη δεκαετία του ’30 στην Αγγλία είτε το 1946 στην Ιαπωνία. Για τους λάτρεις της ετυμολογίας, η λέξη τατουάζ προέρχεται από την Ταϊτινή λέξη «tattau» που σημαίνει «μαρκάρω» και πρώτη φορά αναφέρεται στα απομνημονεύματα του εξερευνητή Τζέιμς Κουκ το 1769. Ο νεοϋορκέζος Σάμουελ Ο' Ρέιλι το 1891 εφηύρε την πρώτη ηλεκτρική μηχανή τατουάζ και οι παλιοί παραδοσιακοί γιαπωνέζικοι τρόποι αποτελούσαν πλέον παρελθόν. Οι σύζυγοι έκτοτε έκαναν τατουάζ τις γυναίκες τους και οι ίδιες αποτελούσαν «ζωντανή διαφήμιση» της δουλειά τους. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως στα τέλη του 1920 οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες τσίρκων είχαν στη δούλεψή τους περισσότερους από 300 ανθρώπους με ολόσωμα τατουάζ που τους έδιναν 200 δολάρια την εβδομάδα! Γεωργία Οικονόμου

Αν έχετε την αίσθηση πως τα τατουάζ είναι η μόδα των τελευταίων ετών τότε αυταπατάσθε! Τα τατουάζ δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο του πολιτισμού μας. Δεκαετίες ολόκληρες πριν, ο Τζίμι Μπάφετ τραγουδούσε «Είναι απλώς μία μόνιμη υπενθύμιση ενός προσωρινού συναισθήματος», και γυναίκες σε όλο τον κόσμο υπερήφανα στόλιζαν ολόκληρο το κορμί τους με μελάνι.

Σήμερα ήρθαν στο φως αυτές οι απίστευτες vintage φωτογραφίες που αποκαλύπτουν πως οι γυναίκες στόλιζαν μέρη του σώματός τους με τατουάζ είτε το 1926 στο Μπρονξ, είτε τη δεκαετία του ’30 στην Αγγλία είτε το 1946 στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, ειδικοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως τα πρώτα τατουάζ βρέθηκαν το 1991 στα απομεινάρια ενός Ανθρώπου της Εποχής των Παγετώνων και χρονολογούνται στο 3300 προ Χριστού, ενώ η τέχνη του τατουάζ εμφανίζεται τον πέμπτο προ Χριστού αιώνα στην Ιαπωνία για καλλωπιστικούς λόγους, αλλά και για μαρκάρισμα ζώων. Περιορισμένες από να φορούν μόνο κιμονό, αυτά αποτελούσαν πλεονέκτημα της ανώτερης τάξης, οι γυναίκες των κατωτέρων τάξεων, κάλυπταν τα σώματά τους με τατουάζ που ξεκινούσαν από το λαιμό και εκτείνονταν μέχρι τους αγκώνες και λίγο πάνω από το γόνατο. Ωστόσο, επειδή η ιαπωνική κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην τακτική αυτή και απαγόρευσε τα τατουάζ το 1870, οι φανατικοί τους πέρασαν στο περιθώριο και η τέχνη αυτή άνθισε σαν μία έκφραση των προσωπικών τους πεποιθήσεων.

Τα τατουάζ δεν άργησαν να «επανακαλυφθούν» από τους Ευρωπαίους εξαιτίας των στενών τους σχέσεων με την Πολυνησία και τους Ινδιάνους της Αμερικής.

Για τους λάτρεις της ετυμολογίας, η λέξη τατουάζ προέρχεται από την Ταϊτινή λέξη «tattau» που σημαίνει «μαρκάρω» και πρώτη φροrά αναφέρεται στα απομνημονεύματα του εξερευνητή Τζέιμς Κουκ το 1769.

Ο νεοϋορκέζος Σάμουελ Ο' Ρέιλι το 1891 εφηύρε την πρώτη ηλεκτρική μηχανή τατουάζ και οι παλιοί παραδοσιακοί γιαπωνέζικοι τρόποι αποτελούσαν πλέον παρελθόν. Οι σύζυγοι έκτοτε έκαναν τατουάζ τις γυναίκες τους και οι ίδιες αποτελούσαν «ζωντανή διαφήμιση» της δουλειά τους.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως στα τέλη του 1920 οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες τσίρκων είχαν στη δούλεψή τους περισσότερους από 300 ανθρώπους με ολόσωμα τατουάζ που τους έδιναν 200 δολάρια την εβδομάδα!

Γεωργία Οικονόμου