Κινδυνεύει η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης;

30.08.2013
Κινδυνεύει η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης από τα υπόγεια νερά του Ιλισού που βρέθηκαν με τις πρώτες εκσκαφές;

Κινδυνεύει η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης από τα υπόγεια νερά του Ιλισού που βρέθηκαν με τις πρώτες εκσκαφές; Θα υπάρξουν υπερβάσεις στο χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί έως το τέλος του 2015 για την ολοκλήρωση του έργου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ;

Το θέμα αντιμετωπίζεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ως «επείγον και εξαιρετικής προτεραιότητας», όπως δήλωσε στο «Εθνος» ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Π. Παναγιωτόπουλου, Π. Καρακατσάνης. «Αναμένουμε την πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας και θα πάμε άμεσα σε λύση του προβλήματος, που είναι πολύ σοβαρό», πρόσθεσε.

Απρόβλεπτο
«Το πρόβλημα ήταν απρόβλεπτο. Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά όχι χωρίς λύση, την οποία γνωρίζουμε», μας είπε από την πλευρά της το πλέον αρμόδιο πρόσωπο, η Πόπη Δήμου, διευθύνουσα της υπηρεσίας της επέκτασης, από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ίδια επιμένει ότι το έργο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το οποίο θα τηρηθεί, ενώ οι εργασίες δεν έχουν διακοπεί. Επίσης ότι δεν χρειάζεται νέα εδαφοτεχνική μελέτη, αλλά τροποποίηση της στατικής μελέτης. Ετσι, σύμφωνα με την κ. Δήμου, «ίσως χρειαστεί κάποια συμπληρωματική σύμβαση και κάποια αύξηση του προϋπολογισμού, που θα γίνει σε συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές του ΕΣΠΑ, τη στιγμή που θα είναι έτοιμη η τροποποίηση της στατικής μελέτης». Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 καλύπτονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 13 από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο ερώτημά μας αν υπήρχε κάποια παράλειψη, όπως μια επικαιροποιημένη εδαφοτεχνική μελέτη, απάντηση δεν πήραμε. Πάντως ο διευθυντής του γραφείου του υπουργείου Πολιτισμού μάς δήλωσε πως «ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε αυστηρά στο πλαίσιο του νόμου 3669/2008 που αφορά στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κατασκευή δημοσίων έργων».

Καθησυχαστικός για την επίλυση του προβλήματος και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος εμφανίστηκε και ο Παναγιώτης Γραμματόπουλος, ένας εκ των τριών αρχιτεκτόνων της «Αρχιτεκτονικής ΕΠΕ», μαζί με τους Χ. Πανουσάκη και Δ. Βασιλόπουλο, που εκπόνησαν την αρχιτεκτονική μελέτη της επέκτασης κατά έναν όροφο στο κτίριο προς την πλευρά της οδού Μιχαλακοπούλου και τρία υπόγεια επίπεδα κάτω από την υπάρχουσα αυλή, όπου οι εκσκαφείς έπεσαν στα νερά του Ιλισού.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
Δήμητρα Ρουμπούλα