Χωρίς το Βυζαντινό Μουσείο η έκθεση «Hell as» στο Παρίσι

14.02.2013
Δεν θα μετάσχει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην έκθεση "Hell as Pavillion" που θα γίνει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Palais de Tokyo στο Παρίσι από τις 25 Φεβρουαρίου.

Δεν θα μετάσχει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην έκθεση "Hell as Pavillion" που θα γίνει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Palais de Tokyo στο Παρίσι από τις 25 Φεβρουαρίου.

Στόχος της έκθεσης, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, είναι να ανατραπεί η αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αλλά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν πείστηκε γι' αυτό και επιπλέον δεν θεώρησε πως η ένταξή τους στην έκθεση «λειτουργεί».

Ετσι, μια εικόνα του Κυνοκέφαλου Αγίου Χριστοφόρου με τον Χριστό και μια εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ δεν θα ταξιδέψουν στο Παρίσι. Οι διοργανωτές είχαν σκεφτεί πως ο ζωόμορφος άγιος κήρυττε την ταπεινότητα και τη διαφορετικότητα, ενώ ο αρχάγγελος ήταν καλό σύμβολο για το «επέκεινα» και την «κόλαση».

Αλλά το συμβούλιο έκρινε πως δεν αναγνωρίζεται ο θρησκευτικός χαρακτήρας των εικόνων και ότι αντιμετωπίζονται ευκαιριακά- απλουστευτικά- γενικευτικά. Παρότι το Μουσείο είχε αντίθετη άποψη, το ΚΑΣ ομοφώνως γνωμοδότησε υπέρ της μη παραχώρησης. Επαιξε ρόλο και ένα βίντεο που προβλήθηκε, και που θα προβάλλεται στην έκθεση, στο οποίο τα μέλη διέκριναν και ανακρίβειες, εκτός από στιγμιαίες γυμνικές εμφανίσεις.

Μάλιστα, το συμβούλιο βλέποντας λήψεις από το Νομισματικό Μουσείο και τη Λαυρεωτική, αναρωτήθηκαν πώς έγιναν τα γυρίσματα χωρίς καμία άδεια. Η διευθύντρια Μαρία Λαγογιάννη, είπε ότι θα διερευνηθεί το θέμα (ως προς τη Λαυρεωτική, δεν είναι σίγουρο ότι τα γυρίσματα έλαβαν χώρα σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο).

Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από τη λέξη "HELL AS", όπως αυτή εμφανίζεται στην πρόσφατη ταινία Socialisme του Jean-Luc Godard. Χρησιμοποιώντας το λογοπαίγνιο που δημιουργεί η διακοπτόμενη γραφή της λέξης (κόλαση ως ή, στα γαλλικά, αλίμονο) η έκθεση παραπέμπει στο γεγονός της πρόσφατης «δαιμονοποίησης» της Ελλάδας με αφορμή την ευρωπαϊκή κρίση.

Παρουσιάζονται 70 έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και ομάδων και έξι βίντεο. ΠΙο συγκεκριμένα συμμετέχουν οι:
Αλέξης Ακριθάκης, Λουκία Αλαβάνου, Νάνος Βαλαωρίτης, Marie Wilson-Βαλαωρίτη, Γιάννης Βαρελάς, Κωστής Βελώνης, Λυδίαία Βενιέρη, Τάσος Βρεττός, Βαγγέλης Βλάχος, Τάκης Γιαννούσας, Δημήτρης Δημητριάδης, Νίκος Εγγονόπουλος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Χάρις Επαμεινώνδα, Τάκης Ζενέτος, Λάκης & Άρης Ιωνάς, (The Callas), Βλάσης Κανιάρης, Βασίλης Π. Καρούκ, Ανδρέας Ragnar Κασάπης, Anja Kirschner & David Panos, Πάνος Κουτρουμπούσης, Θάνος Κυριακίδης (BlindAdam), Κωνσταντίνος Λαδιανός, Στάθης Λογοθέτης, Ανδρέας Λόλης, Παναγιώτης Λουκάς, Αντώνης Ντόνεφ, Ραλού Παναγιώτου, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, Σαπρόφυτα, Κώστας Σαχπάζης, Χριστιάνα Σούλου, Κώστας Σφήκας, Θανάσης Τότσικας, Ήρα Τριανταφυλλίδη, Ίρις Τουλιάτου, Κωστής Τριανταφύλλου (Costis), Στέλιος Φαϊτάκης, Σάββας Χριστοδουλίδης, KavecS (Βάνα Κωσταγιόλα & Κωστής Σταφυλάκης), Souzy Tros (Μαρία Παπαδημητρίου), Hollow Airport Museum (Νίκος Χαραλαμπίδης).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Απριλίου