Κ.Βήτα: "Όταν βλέπω ομιλίες πολιτικών νιώθω σαν γάιδαρος σε σαλόνι"

08.05.2012
Ο Ντάριο Αρτζέντο (Dario Argento) βάφει κατακόκκινες τις παρτιτούρες του και ο Μπομπ Ντίλαν (Bob Dylan) τον συνόδευε σε δύσκολες στιγμές ενός αγαπημένου του προσώπου. Επηρέασαν μια ολόκληρη γενιά όταν μαζί με τον Μιχάλη Δέλτα ακούγονταν τέρμα στα ηχεία σου ως Stereo Nova και δε θα σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν στις μουσικές λίστες μας.

Ο Ντάριο Αρτζέντο (Dario Argento) βάφει κατακόκκινες τις παρτιτούρες του και ο Μπομπ Ντίλαν (Bob Dylan) τον συνόδευε σε δύσκολες στιγμές ενός αγαπημένου του προσώπου. Επηρέασαν μια ολόκληρη γενιά όταν μαζί με τον Μιχάλη Δέλτα ακούγονταν τέρμα στα ηχεία σου ως Stereo Nova και δε θα σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν στις μουσικές λίστες μας.

Οι μουσικές του έχουν στιγματίσει κάποιες από παραστάσεις χορού που μας έχουν μείνει ανεξίτηλες. Ο Κωνσταντίνος Βήτα κυκλοφόρησε τον καινούριο του δίσκο με τίτλο Χρυσαλλίδα, ετοιμάζεται να ανοίξει τη συναυλία των Orbital και μας έλυσε απορίες..

Ποια τραγούδια της "Χρυσαλλίδας" σας φέρνουν στο μυαλό τις ωραιότερες εικόνες;
Νομίζω το "Όλες αυτές τις νύχτες" που κλείνει το άλμπουμ. Θυμάμαι το έγραφα σε ένα ταξί βράδυ αργά, έβρεχε και έγραφα στο μπλοκάκι μου. Διασχίζαμε την Αχαρνών για να πάμε Φιλαδέλφεια. Και το "Άνεμόσκαλα" το έγραψα για ένα μικρό σκυλί που είχε κλειστεί στο υπόγειο της πολυκατοικίας και δεν μπορούσε να βγεί. Το σώσαμε τελικά και πήγα μια βόλτα με το σκυλί . Ήταν ένα απόγευμα περίεργο . Ο ήλιος έδυε πίσω από τις πολυκατοικίες και ο άνεμος μου χτυπούσε το πρόσωπο.

Τι είναι αυτό που κάνει τον δίσκο να ξεχωρίζει;
Να ξεχωρίζει σε σχέση με τι? Δεν συνθέτω για να ξεχωρίσω.Δεν το έχω κάνει ποτέ, εκφράζομαι κατά κάποιο τρόπο μέσα από την σύνθεση . Αν κάνει την Χρυσαλλίδα κάτι να ξεχωρίζει αυτό είναι κάτι που αφορά τους ακροατές της , ίσως ο τρόπος που θα την αγκαλιάσουν , αλλά και πάλι δεν γνωρίζω .

Όταν γράφετε κάποιο τραγούδι έχετε κάποια ιστορία που σας καθοδηγεί ή η μουσική οδηγεί την ιστορία που θέλετε να πείτε;
Όταν γράφω τραγούδια , τα γράφω κυρίως ή στο πιάνο ή στην κιθάρα, παράλληλα σημειώνω σε ένα μπλοκάκι στίχους και κατά κάποιο τρόπο όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Δεν θυμάμαι πως είμαι όταν γράφω ένα τραγούδι , απλά θυμάμαι ότι κάτι γίνεται και μετά από πολλές προσπάθειες ολοκληρώνεται. Κάπως έτσι . Κάτι σαν πρόβες σε θέματα .

Πριν ένα μήνα οι Keep Shelly in Athens έπαιξαν στο φεστιβάλ Coachella. Ποιες ελληνικές μπάντες/ τραγουδιστές ηλεκτρονικής μουσικής εκτιμάτε;
Μου αρέσουν οι Ηχορύπανση , οι Stress και οι Σπυριδούλα.

Ζείτε και δουλεύετε στην Αθήνα. Μπορεί ακόμα να σας εμπνεύσει αυτή η πόλη παρ όλη την άσχημη κατάσταση που επικρατεί;
Κι όμως μπορεί να με εμπνεύσει κάθε άσχημη κατάσταση . Με εμπνέουν οι δυσκολίες , το άγχος , ο φόβος , το μποτιλιάρισμα νομίζω πιο πολύ από όλα . Μου αρέσει η Αθήνα γιατί μου δημιουργεί καλλιτεχνικό άγχος. Παλιά έγραφα τραγούδια σε ένα παγκάκι που δίπλα του ήταν οι κάδοι απορριμάτων. Όλα αυτά είναι εικόνες που με εμπνέουν .

Τι σας εκνευρίζει περισσότερο στις προεκλογικές περιόδους;
Έχω συνηθίσει τόσα χρόνια , μου αρέσει που όλοι λένε θα κάνουμε αυτό θα κάνουμε το άλλο και όταν βγαίνουν δεν κάνουν τίποτε από αυτά που είπαν . Όταν βλέπω πολιτικούς να μιλάνε καμμιά φορά στην τηλεόραση νιώθω σαν γάιδαρος σε σαλόνι .

Στο μουσικό ντοκιμαντέρ «Alive Inside», ασθενείς με Αλτζχάιμερ αντιδρούν και μιλάνε μόνο όταν ακούν αγαπημένες τους μουσικές. Πως σας επηρεάζει αυτή η μεγάλη δύναμη της μουσικής στην καθημερινότητα σας ως απλός ακρατής;
Το έχω ζήσει αυτό που λέτε. Η γιαγιά μου είχε αλτζχάιμερ και έζησα πολλά χρόνια δίπλα της . Την αγαπούσα πολύ . Η μουσική την ηρεμούσε και της άρεσε πολύ . Κάποιες φορές έπαιρνα την κιθάρα και της τραγουδούσα τραγούδια του Bob Dylan. Στην καθημερινότητα μου δυστυχώς δεν ακούω μουσική οπότε δεν με επηρρεάζει και η δύναμη της.

Ποιον σκηνοθέτη θα εμπιστευόσασταν τυφλά για να γράψετε soundtrack της ταινίας του και γιατί.
Νομίζω ο Dario Argento είναι από τους αγαπημένους μου. Θα ήθελα να γράψω ένα soundtrack για μια ταινία του. Μου άρεσε πάντα το σασπένς του , οι μυστηριώδεις και ομιχλώδεις σκηνές του. Τα τοπία που δεν καταλάβαινες ποτέ που είναι ο ηθοποιός, το δάσος έμοιαζε με σπίτι και οι σκαλες με κλαδιά. Θα ήταν χαρά μου να είχα γράψει μουσική για μια από τις ταινίες του .

Tι μουσικές θα βάζατε στο mixtape για ένα καλοκαιρινό road trip;
Κλασσικά κομμάτια , Μίνα , Boston , Emerson Lake and Palmer , Toto ,Frank Zappa, Captain Beefheart , Charles Aznavour , Moustaki.

* Ψάξε, ψάξε και θα τον βρεις:

- Στα ράφια των δισκοπωλείων αγκαλιά με την "Χρυσαλλίδα" του

-Στο online shop της Inner Ear

- Στη συναυλία των Orbital ως opening act το Σάββατο 23 Ιουνίου

Κική Παπαδοπούλου