Η ζωή του Κώστα Καρρά μέσα από παλιές φωτογραφίες

07.05.2012
Υπήρξε από τους αγαπημένους ζεν πρεμιέ, «έγραφε» στη μεγάλη οθόνη, ενώ και στο σανίδι διακρίθηκε σε ανάλογους ρόλους, χωρίς να επαναπαυθεί σε αυτούς. Η αυλαία έπεσε οριστικά για τον δημοφιλή πρωταγωνιστή Κώστα Καρρά, ο οποίος έχασε τη μάχη με τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν, χτυπημένος από τον καρκίνο.

Υπήρξε από τους αγαπημένους ζεν πρεμιέ, «έγραφε» στη μεγάλη οθόνη, ενώ και στο σανίδι διακρίθηκε σε ανάλογους ρόλους, χωρίς να επαναπαυθεί σε αυτούς.

Η αυλαία έπεσε οριστικά για τον δημοφιλή πρωταγωνιστή Κώστα Καρρά, ο οποίος έχασε τη μάχη με τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν, χτυπημένος από τον καρκίνο. Το 2006 είχε προσβληθεί από την επάρατη νόσο, με την οποία πάλεψε παλικαρίσια όλα αυτά τα χρόνια μέχρι το πρωί της Κυριακής, οπότε και υπέκυψε. Στο πλευρό του καθ΄όλη τη διάρκεια της περιπέτειας της υγείας του βρισκόταν η σύζυγός του, Αγγελική Μπαρούτσου και ο γιος του, Βασίλης.

Ο Κώστας Καρράς γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1938 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Λονδίνο, υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ υπήρξε απόφοιτος της Royal Academy of Arts του Λονδίνου.

Το 1963 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη και την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο του στην «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι με τον θίασο του Δ. Παπαμιχαήλ. Μετά την ένταξή του στον θίασο της Τζένης Καρέζη, τη σεζόν '63-'64 («Γειτονιά των αγγέλων», «Ενα κουτό κορίτσι», «Δεσποινίς διευθυντής»), ξεκίνησε την επιτυχημένη του συνεργασία με την Ελλη Λαμπέτη.

Με την τελευταία συμπρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, σε έργα όπως «Γυμνοί στο Πάρκο» και «Λεωφορείον ο Πόθος» ('64-'65), «Αγία Ιωάννα», «Μαμζέλ Πέπσι», «Θυμήσου τον Σεπτέμβρη», «Σαράντα καράτια» ('66-'69).

Από τότε δημιούργησε δικά του θεατρικά σχήματα, είτε ως θιασάρχης είτε ως συνθιασάρχης, συνεργαζόμενος με πολλούς πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, υπηρετώντας με μαεστρία το μπουλβάρ αλλά και άλλα θεατρικά είδη. Ανάμεσά τους οι: Αγγ. Αντωνόπουλος, Γ. Μιχαλακόπουλος και Αν. Μπάρκουλης («Ο έρωτας των τεσσάρων συνταγματαρχών»), Θ. Καρακατσάνης («Φου»), Κ. Βουτσάς («Το έλα να δεις»), Ζ. Λάσκαρη, Μ. Χρονοπούλου και Ν. Ρίζος («Βασιλικό ρομάντζο»), Σ. Μουστάκας, Σμ. Γιούλη («Η μαρκησία του Λιμανιού», «Αγνωστος δολοφόνος», «Τώρα»), Ν. Βαλσάμη, Π. Ζούνη και Θ. Μπαζάκα («Το πονηρό πνεύμα»), Μ. Κοντού («Μαθήματα γάμου») κ.ά.

Τις σεζόν 1974-1981 συγκροτεί δικό του θίασο παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων: «Κόκκινα τριαντάφυλλα για μένα», «Το Ημέρωμα της στρίγγλας», «Παντρευτείτε τη γυναίκα μου», «Καρέ του έρωτα», «Τοπάζ» κ.ά. Με το Εθνικό Θέατρο συνεργάστηκε τη σεζόν 1986-87 («Ηλέκτρα», «Μαρία Στιούαρντ», «Επτά επί Θήβας», «Ο Φιάκας»), ενώ έπαιξε και σε ΔΗΠΕΘΕ («Αλέξης Ζορμπάς» Ρούμελης, 1997, «Ο εχθρός του λαού» Πάτρας, 1999).

Έργο που τον καθόρισε και σημείωσε προσωπική του καλλιτεχνική επιτυχία υπήρξε το «Ημερολόγιο ενός τρελού» του Ν. Γκόγκολ, ένα έργο στο οποίο επανήλθε αρκετές φορές στην καριέρα του, από το 1977 που το πρωτόπαιξε. Ο ρόλος του Αυξέντιου Ιβάνοβιτς Ποπρίστσιν έμελλε να είναι και ο τελευταίος του, στην παράσταση του 2011, στο θέατρο «Ζίνα», που κατέβηκε γρήγορα, λόγω ατυχήματος του πρωταγωνιστή επί σκηνής. Είχε προηγηθεί ο «Ερρίκος Δ'» του Λ. Πιραντέλο στο ΚΘΒΕ (2008-2009), σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Την εποχή που ήταν βουλευτής, απείχε από το θεατρικό σανίδι.



Σημαντική ήταν η συνεισφορά του Κώστα Καρρά ως ηθοποιού στον ελληνικό κινηματογράφο, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1961 «Στο ποια είναι η Μαργαρίτα». Ακολούθησαν περίπου 40 ταινίες, ανάμεσά τους και οι: «Δεσποινίς διευθυντής», «Επιχείρησις Απόλλων», «Η Παριζιάνα», «Η Μεσόγειος φλέγεται», «Υπολοχαγός Νατάσσα» κ.ά.

Η καλύτερή του, ωστόσο, κινηματογραφική εμφάνιση θεωρείται ο ρόλος του Μενέλαου στην «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη (1977). Στην ελληνική τηλεόραση πρωταγωνίστησε με μεγάλη επιτυχία σε πολλά σίριαλ, με πρώτο «Το σπίτι με το φοίνικα», το 1970, το πρώτο ελληνικό σήριαλ. Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, τα: «Εν τούτω Νίκα», «Σκοτεινές δυνάμεις», «Η θεατρίνα», «Ο δεύτερος άνθρωπος», «Ο χήρος, η χήρα και τα χειρότερα», «Πάτερ ημών» κ.ά. Ανέπτυξε δραστηριότητες και στον χώρο του τραγουδιού, ενώ ορισμένες επιτυχίες του κυκλοφόρησαν σε δίσκο.

Από το 2000 μέχρι το 2007 ο Κώστας Καρράς ήταν βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Υπήρξε επίτιμος πρόεδρος στο «Χαμόγελο του παιδιού» από το 1994.

Διοργάνωσε τον πρώτο διεθνή έρανο για τα θύματα του πολέμου της Βοσνίας. Επανειλημμένως έδωσε παραστάσεις για την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Βραβεύθηκε από πολλές οργανώσεις και συλλόγους για την κοινωνική και ανθρωπιστική του δράση (Λάιονς, Χαμόγελο του Παιδιού, δήμους και κοινότητες). Με τη σύζυγό του, Αγγελική Μπαρούτσου, υπήρξαν ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του χώρου.

Οι φίλοι, οι συγγενείς και οι συνεργάτες του Κώστα Καρρά θα του πουν το τελευταίο αντίο την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012. Η κηδεία του ηθοποιού θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, στις 4 μ.μ.

Επιμέλεια Χριστίνα Τσατσαράγκου