Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητάς της, η διάρκεια της πρώτης ατομικής έκθεσης του φωτογράφου Robert Mapplethorpe (1946-1989) στην Ελλάδα, θα παραταθεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012.
Η έκθεση πραγματοποιείται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Robert Mapplethorpe της Νέας Υόρκης και σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και Υπεύθυνης του Τομέα Εικαστικών Τεχνών, Μαριλένας Β. Καρρά.
Ο εμβληματικός φωτογράφος της αμερικανικής avant-garde σκηνής για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Η έκθεση, η οποία συγκεντρώνει περισσότερα από 100 έργα (από τα 10.000 που αριθμεί το αρχείο του), προσδοκά να αναδείξει την ευρεία θεματική γκάμα, τη μεγάλη ποιότητα και την αξία του έργου του.
Η παρουσίαση των έργων διαρθρώνεται γύρω από τις γενικές έννοιες του αρσενικού και του θηλυκού, όχι με την έννοια της σεξουαλικής ταυτότητας, αλλά μέσω του χειρισμού, εκ μέρους του καλλιτέχνη, της έννοιας του κάλλους, της αρμονίας, της ευρωστίας του ανθρώπινου σώματος, τόσο στη θηλυκή, όσο και στην αρσενική εκδοχή του, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα τη "συγχώνευση" των δύο φύλων σε μία ουμανιστική καταγραφή της απόλυτης Ομορφιάς και του απαράμιλλου Σφρίγους. Πρόκειται για ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μέσον με το οποίο καθιερώθηκε, αλλά και πιο σπάνιες, έγχρωμες φωτογραφίες.
Ο ερωτισμός των έργων του είναι εξίσου πειστικός στα λουλούδια του, στα εσωτερικά του, στις αυτοπροσωπογραφίες του, στα πορτρέτα επωνύμων ή ανωνύμων, παιδιών, μοντέλων, ανθρώπων της μέρας και της νύχτας, ευυπόληπτων ή εκδιδόμενων κυρίων και κυριών, αθλητών ή χορευτών, διανοούμενων, καλλιτεχνών, ή απλώς των επί χρήμασι ή όχι εραστών του.
Η έκθεση αυτή προσφέρει την ευκαιρία της βαθύτερης γνωριμίας με τον καλλιτέχνη που αποτέλεσε σύμβολο της εποχής του. Τα έργα του αποτελούν τεκμήρια μιας ελευθεριάζουσας περιόδου που χαρακτηρίζεται από την σεξουαλική αυτοδιάθεση και τελειώνει απότομα και επώδυνα με την έλευση του AIDS (θύμα του οποίου υπήρξε και ο ίδιος ο καλλιτέχνης), οδηγώντας στη συρρίκνωση και την ενδοστρέφεια. Τα έργα του Mapplethorpe εμπεριέχουν και προοιωνίζουν αυτό το "τέλος εποχής".
Η τέχνη του Mapplethorpe είναι ειλικρινής και βιωματική, αναφέρεται στο «ποιόν» της ανθρώπινης ύπαρξης, ενώ θέτει ερωτήματα για την έννοια της ταυτότητας, του φύλου και των πολλαπλών του ρόλων, τις δομές μιας κοινωνίας έντονα διαστρωματωμένης. H έκθεση επιχειρεί να διαφανούν η τεράστια ευαισθησία και ο άκρατος αισθησιασμός που διαπνέουν τα έργα του. Ακόμα και οι πιο ακραίες φωτογραφίες του αποκαλύπτουν, μάλλον έναν Πόνο, τόσο σωματικό όσο και ψυχικό.
Μέσα από αυτές τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση σκιαγραφείται η πορεία ενός καλλιτέχνη που αναζητούσε συνεχώς την εξέλιξη και τον πειραματισμό, τόσο σε επίπεδο θέματος όσο και σε επίπεδο φόρμας.
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος, ασπρόμαυρος και έγχρωμος, κατάλογος.
Ο ίδιος ο Robert Mapplethorpe για το έργο του:
«Βλέπω τα πράγματα, όπως κανείς δεν τα έχει δει πριν. Η τέχνη είναι ακριβές τεκμήριο της εποχής στην οποία δημιουργείται».
«Ασχολήθηκα με τη φωτογραφία γιατί μου φάνηκε το τέλειο ‘όχημα’ για να σχολιάσω την φρενίτιδα της σύγχρονης ύπαρξης».
«Ποτέ δεν θα έκανα όσα έχω κάνει, εάν ήθελα να ικανοποιήσω τον πατέρα μου».
«Ψάχνω για το απροσδόκητο. Ψάχνω για πράγματα που δεν έχω ξαναδεί».
«Όταν δουλεύω, όταν ασχολούμαι με την τέχνη μου, είναι σαν να κρατάω το χέρι του Θεού».
Robert Mapplethorpe
Επιμέλεια έκθεσης: Μαριλένα Β. Καρρά
Παράταση της έκθεσης έως 29 Φεβρουαρίου 2012
Εκθεσιακός χώρος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»
Διάρκεια έκθεσης: 1 Νοεμβρίου 2011 – 15 Φεβρουαρίου 2012
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, από τις 12:00 - 21:00
Εισιτήρια: 8€, φοιτ. 4€
Αποκτήστε το εισιτήριό σας από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00
Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου. Εκτός από την ξενάγηση στην έκθεση, οι μαθητές διερευνούν τις προεκτάσεις του έργου του Mapplethorpe, αναλύουν τις φωτογραφικές τεχνικές που χρησιμοποιούσε και καλούνται να φωτογραφίσουν οι ίδιοι πρόσωπα και αντικείμενα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται στην ηλικία των μαθητών και τη δυναμική της κάθε ομάδας και έχει βιωματικό χαρακτήρα. Για κρατήσεις: 213-017-8034, Υπεύθυνη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Μυρτώ Λάβδα.