«Το Μυστήριο της Ζωής» με Μίμη Πλέσσα στο Ψηφιακό Πλανητάριο

24.01.2012
«Το Μυστήριο της Ζωής» είναι ο τίτλος της νέας ψηφιακής παράστασης που παρουσιάζει επίσημα στο κοινό το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου σε ειδική εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012.

«Το Μυστήριο της Ζωής» είναι ο τίτλος της νέας ψηφιακής παράστασης που παρουσιάζει επίσημα στο κοινό το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου σε ειδική εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012.

«Το Μυστήριο της Ζωής» είναι η πρώτη μιας τριλογίας παραστάσεων αφιερωμένων στις διάφορες πτυχές του προαιώνιου ερωτήματος του ανθρώπου για το αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν. «Το Μυστήριο της Ζωής» πραγματεύεται την εμφάνιση της ζωής στη Γη και τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου οδηγώντας στην εντυπωσιακή ποικιλομορφία όλων των ειδών ζωής του πλανήτη μας. Η παράσταση ξεκινάει με μία παρουσίαση της γέννησης του Ηλιακού Συστήματος και της Γης, και συνεχίζει περιγράφοντας τους δομικούς λίθους της ζωής, ορισμένες από τις βασικές θεωρίες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια σχετικά με την απαρχή και τα πρώτα βήματα της ζωής, τις περίφημες θεωρίες του Δαρβίνου για την Εξέλιξη, καθώς και τη σημασία που έχει η μελέτη των απολιθωμάτων στην αποκρυπτογράφηση του τρόπου με τον οποίον εξελίχθηκε η ζωή στο διάβα των γεωλογικών αιώνων.

Η παράσταση αυτή αφιερώνεται στον αξέχαστο και επί χρόνια παλαιό συνεργάτη του Ομίλου Ευγενίδη, τον αείμνηστο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, του οποίου το δίτομο έργο, Η Ζωή σ’ Επίπεδο Μορίων (Ίδρυμα Ευγενίδου, 2007), αποτέλεσε τη βάση της παράστασης.

Αναφερόμενος στο «Μυστήριο της Ζωής», ο Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου κος Διονύσης Σιμόπουλος τονίζει ότι «…Όπως και με τις προηγούμενες πλανηταριακές μας παραστάσεις, το ίδιο και στην παρούσα, η «από καθέδρας» παρουσίαση και διάδοση των νέων γνώσεων έχει αντικατασταθεί από μια παρουσίαση «ψυχαγωγικής επιμόρφωσης». Η μεγάλη ποικιλία θεμάτων στον τρισδιάστατο χώρο του Πλανηταρίου, κερδίζει τη συμμετοχή των θεατών του, οι οποίοι «ψυχαγωγούνται» (με όλη τη σημασία της λέξης) μαθαίνοντας. Μετά από 50 χρόνια εξέλιξης, άλλωστε, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα ευέλικτο διεπιστημονικό κέντρο παρουσιάσεων που υπηρετεί όχι μόνο τις επιστήμες, αλλά και τις τέχνες, και απευθύνεται σ’ ένα ευρύ κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Πλανηταρίου χρησιμοποιούνται πλέον όλες οι δημιουργικές και τεχνικές δυνατότητες που παρέχουν σήμερα τα οπτικοακουστικά μέσα και οι νέες τεχνολογίες, ώστε να γίνει η αφήγηση της ιστορίας της επιστήμης με τρόπο συναρπαστικό.»

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε έναν σημαντικό παράγοντα στη δημιουργία αυτής της παράστασης, έναν αξιαγάπητο άνθρωπο και δημιουργό. Πρόκειται βέβαια για τον μαέστρο και πολυβραβευμένο συνθέτη εκατοντάδων μουσικών επιτυχιών κύριο Μίμη Πλέσσα που, εκτός των άλλων, είναι επί πλέον και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Χημείας από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ. Αυτή είναι η δεύτερη παράσταση του Πλανηταρίου που φέρει τη μουσική του υπογραφή, και ελπίζουμε ότι δεν θα είναι και η τελευταία. Σχετικά με την την παράσταση ο κ. Πλέσσας αναφέρει τα εξής: «Για την παράσταση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου το Μυστήριο της Ζωής, τολμώ να δοκιμάσω με βιωμένα μοτίβα μου που βρίσκονται στο DNA των παιδιών μας μα και με ήχους που η προκοπή της τεχνολογίας μού επιτρέπει να πετύχω και να χρησιμοποιήσω στη σύνθεση, να δώσω ένα θέαμα-ακρόαμα που θα αφήνει στα παιδιά μας ένα παράθυρο ανοιχτό στο μέλλον της περιπέτειας που είναι… Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΥΔΑΤΙΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΚΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΠΟΥ Ο ΗΛΙΟΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΣΤΕ.»

Οι τρισδιάστατες σκηνές εικονικής πραγματικότητας της παράστασης βασίζονται στην τριεθνή συνεργασία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, του Πλανηταρίου Μόρισον στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και της Ολλανδικής εταιρείας Mirage 3D στη Χάγη. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Ryan Wyatt (Πλανητάριο Μόρισον) και ο Robin Sip (Μιράζ 3D), ενώ τη σεναριακή προσέγγιση και προσαρμογή των σκηνών της ελληνικής παράστασης έκανε ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Σιμόπουλος. Την παράσταση αφηγείται στα Ελληνικά η Θέμις Μπαζάκα, ο Κοσμάς Δεβελέγκας και ο Γιάννης Στεφόπουλος, ενώ στην Αγγλική εκδοχή ακούγεται η Jodie Foster, o Tony Maples και o Michael Harrigan. Το sound design είναι του Στέφανου Κωνσταντινίδη, η μίξη ήχου του Αναστάσιου Κατσάρη, ενώ την ηχογράφηση της μουσικής του Μίμη Πλέσσα έκανε ο Νάσσος Σωπύλης.

Πρόγραμμα μπορείτε στο www.eugenfound.edu.gr και από το Facebook [Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο (Eugenides Planetarium)].

Τιμή εισιτηρίου: 6 Ευρώ για τους ενήλικες και 4 Ευρώ για τα παιδιά.

Την ίδια ημέρα (Τρίτη 31 Ιανουαρίου ) και ώρα 19:00, ταυτόχρονα με την παρουσίαση της νέας ψηφιακής παράστασης το Ίδρυμα Ευγενίδου πραγματοποιεί τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Χρύσας Νικολέρη, με τίτλο «Diaries».

Διάρκεια Έκθεσης: 31 Ιανουαρίου έως 18 Φεβρουαρίου 2012.
Είσοδος ελεύθερη. Ώρες επισκέψεων καθημερινά: 10:00 – 20:30.