Το μυθιστόρημα και το αστικό τοπίο σε μια εποχή κρίσης και αλλαγής

28.11.2011
Μια ξεχωριστή λογοτεχνική συνάντηση μεταξύ Βρετανών και Ελλήνων συγγραφέων θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα έχει τίτλο «Το μυθιστόρημα και το αστικό τοπίο σε μια εποχή κρίσης και αλλαγής».

Μια ξεχωριστή λογοτεχνική συνάντηση μεταξύ Βρετανών και Ελλήνων συγγραφέων θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα έχει τίτλο «Το μυθιστόρημα και το αστικό τοπίο σε μια εποχή κρίσης και αλλαγής».

Υπό τη σκιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των κοινωνικών αναταραχών που βίωσαν πρόσφατα πόλεις όπως η Αθήνα και το Λονδίνο, ο πολιτιστικός συντάκτης των Financial Times Peter Aspden και οι συγγραφείς Alex Preston, James Miller, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κάλλια Παπαδάκη θα ανταλλάξουν απόψεις και θα συζητήσουν με το κοινό για τα επίκαιρα αυτά ζητήματα μέσα από τη σκοπιά του συγγραφέα ή του δημοσιογράφου.

Τη συζήτησή τους θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης.
Προλογίζει ο διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Tony Buckby.

Τον Δεκέμβριο του 2008 η Αθήνα έζησε ημέρες και νύχτες βίας και επιθετικότητας. Φαινόμενα που εντάθηκαν μετά την είσοδο της χώρας στη σφαίρα της οικονομικής κρίσης. Μια κρίση όμως που δεν αποτελεί αποκλειστικό «προνόμιο» της Ελλάδας αλλά ταλανίζει τη διεθνή κοινότητα, κυρίως στα κέντρα της: στις πόλεις της. Από τους «Indignados» της Ισπανίας έως τις βίαιες ταραχές του Λονδίνου, το καλοκαίρι που μας πέρασε, αλλά και τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις στο Μανχάταν (καθώς και την «αραβική άνοιξη», με την πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου), ο αστικός ιστός δείχνει να μοιάζει με ένα εργαστήριο μέσα στο οποίο γεννώνται κινήσεις και ιδέες, δοκιμάζονται πειράματα, κάποτε με εκρηκτικές συνέπειες, προκαλούνται βίαιες χημικές αντιδράσεις, εν κατακλείδι, η πόλη φθείρεται και πληγώνει, δημιουργεί αλλά εγκλωβίζει, επινοεί διαρκώς το πρόσωπό της μέσα σε ένα ρευστό, διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Το αστικό τοπίο αποτελεί το επίκεντρο των συζητήσεων αυτών σε τρία επίπεδα. Καταρχάς, είναι ένα τοπίο υπό απειλή (περιβαλλοντική κρίση, τρομοκρατία). Δεύτερον, είναι ένα τοπίο ευάλωτο σε διάφορους τύπους κρίσης (χρηματοπιστωτική κρίση, αύξηση εγκληματικότητας, κοινωνική αναταραχή και αντίδραση, μετανάστευση, βανδαλισμός), και, τέλος, είναι ένα τοπίο που περιέχει σε μεγάλο βαθμό τη λεγόμενη παγκόσμια συνείδηση: τα αεροπορικά ταξίδια σήμερα είναι και πολύ πιο φθηνά και πολύ πιο προσιτά, ενώ και το Διαδίκτυο έχει μεταβάλλει δραστικά την έννοια του τοπικού ή της εθνικής ταυτότητας. Το Λονδίνο, η Αθήνα, η Νέα Υόρκη, το Τόκιο, το Παρίσι, το Λος Άντζελες είναι όλα ονόματα τοποθεσιών πολύ οικεία στους σύγχρονους συγγραφείς απ’ όπου κι αν προέρχονται όσο ποτέ άλλοτε.

Στις συζητήσεις αυτές θα δοθεί έμφαση στις διασυνδέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Βρετανία (Λονδίνο, Μάντσεστερ, Εδιμβούργο, από τη μία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, από την άλλη), με κεντρικό άξονα λογοτεχνικά ζητήματα που αφορούν και τις δύο χώρες, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κοινών ή διαφορετικών εμπειριών και με γνώμονα τις πρόσφατες καταστροφές και τους βανδαλισμούς που υπέστησαν η Αθήνα και το Λονδίνο, και υπό το φως ευρύτερων ευρωπαϊκών ζητημάτων.

Στην εκδήλωση που οργανώνει στις 5 Δεκεμβρίου το Megaron Plus μαζί με το Βρετανικό Συμβούλιο, καταξιωμένοι Βρετανοί και Έλληνες συγγραφείς και δημοσιογράφοι συναντώνται για να συνομιλήσουν πάνω στα ενδιαφέροντα αυτά ζητήματα και να προσπαθήσουν να τα ερμηνεύσουν.

INFO:
Tι: Το αστικό τοπίο μέσα από τα μάτια των λογοτεχνών, Λογοτεχνική συνάντηση Βρετανών και Ελλήνων συγγραφέων για το ‘μυθιστόρημα και το αστικό τοπίο σε μια εποχή κρίσης και αλλαγής’

Πότε: Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011
Ώρα έναρξης 7 μμ.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30

Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και τα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση


Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr