Ο "ποιητής του ήλιου" στη σκηνή του Megaron Plus

01.11.2011
Στον κόσμο ενός σπουδαίου Μεξικανού ποιητή, του Homero Aridjis, θα εισχωρήσει το κοινό του Megaron Plus στις 4 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στον κόσμο ενός σπουδαίου Μεξικανού ποιητή, του Homero Aridjis, θα εισχωρήσει το κοινό του Megaron Plus στις 4 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πρωταγωνιστής της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα είναι ο ποιητής Ομέρο Αρίτζις (Homero Aridjis), o οποίος θα συζητήσει με τον ποιητή Ντίνο Σιώτη για την ποίηση και για την ποίησή του, θα διαβάσει ποιήματά του, θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του «Ηλιακά και άλλα ποιήματα» (εκδ. Κοινωνία των (δε)κάτων). Ποιήματά του στα ελληνικά διαβάζει ο Κωνσταντίνος Τζούμας.

H συζήτηση θα γίνει στα ισπανικά και τα ελληνικά (με ταυτόχρονη μετάφραση για το κοινό).

Ο ποιητής, πεζογράφος και ακτιβιστής Homero Aridjis γεννήθηκε το 1940 στο χωριό Contepec Michoacan στο Μεξικό από Μεξικάνα μητέρα και Έλληνα πατέρα, τον Νικία Αριτζή, ο οποίος πολέμησε στον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει εκδώσει περισσότερα από 40 βιβλία ποίησης και μυθοπλασίας και έχει λάβει πλήθος βραβείων και διακρίσεων για το συγγραφικό του έργο και την μακροχρόνια ακτιβιστική του δράση για την περιβαλλοντική προστασία. Διετέλεσε πρέσβης του Μεξικού στην Ολλανδία και στην Ελβετία και πρόσφατα πρέσβης της Unesco και για έξι χρόνια πρόεδρος της Διεθνούς PEN, παγκόσμιας ένωσης συγγραφέων. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Columbia, και κατέχει την προεδρία Nichols στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τη Δημόσια Σφαίρα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine. Τα έργα του έχουν γνωρίσει διεθνή αναγνώριση και το μεγαλύτερο μέρος τους έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες.

Μετά από ένα ατύχημα που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή σε ηλικία 10 ετών, ο Αρίτζις άρχισε να διαβάζει και να γράφει ποίηση με πάθος. Το 1959 πήρε μια υποτροφία από το ίδρυμα Rockefeller. Το 1964 έλαβε το βραβείο Xavier Villarrutia για το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς («Mirándola dormir») και το 1988 το Diana-Novedades Literary Prize για το καλύτερο μυθιστόρημα στην ισπανική γλώσσα («Memorias del nuevo mundo») και διάφορα άλλα βραβεία σε πολλές χώρες.

Μεγάλο μέρος της ζωής του ο Αρίτζις το έχει αφιερώσει στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό. Όταν ήταν παιδί, συνήθιζε να ανεβαίνει ένα λόφο πίσω από το χωριό του και να παρακολουθεί τις μεταναστευτικές πεταλούδες-μονάρχες. Όταν μεγάλωσε, η υλοτομία κατέστρεψε μεγάλος μέρος του δάσους και η ανησυχία του για τη μοίρα του πυροδότησε το ενδιαφέρον του και την ενασχόλησή του με το περιβάλλον. Τον Μάρτιο του 1985 ίδρυσε και έγινε πρόεδρος της Ομάδας των 100, μιας οργάνωσης καλλιτεχνών και διανοουμένων στην οποία μετέχουν οι Οκτάβιο Παζ και Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Αν και για πολύ καιρό ήταν γνωστός για τα ερωτικά του ποιήματα, όπως το «Persephone», η τελευταία ανθολογία του, το «Ημερολόγιο ονείρων» («Journal of Dreams»), προέκυψε από όνειρα που είδε πολλά χρόνια πριν, και τα οποία ο ίδιος μεταμόρφωσε σε ποιήματα. Το 1970 στη Νέα Υόρκη, περιμένοντας τον ερχομό της πρώτης του κόρης, άρχισε να ονειρεύεται τα παιδικά του χρόνια πριν το ατύχημα. Ο ίδιος το θεώρησε ως έναν τρόπο να επανασυνδεθεί με τον εαυτό του, σε τέτοιο σημείο που «σήμερα συγχέω τα ποιήματα με τα όνειρα και τα όνειρα με τα ποιήματα».

«Για μένα η ποίηση είναι τρόπος ζωής, ένας τρόπος να γνωρίζω τον κόσμο, τον χρόνο και τον εαυτό μου», λέει ο Ομέρο Αρίτζις. «Η ποίηση είναι το υλικό από την οποία είναι φτιαγμένη η γη, όπως και ο χώρος και ο χρόνος και, πάνω από όλα, τα όνειρα. Αν στο τέλος της ζωής μου ο Θεός με ρωτούσε τι έκανα όσο ζούσα, θα του έλεγα ότι ήμουν ποιητής». Ο ελληνικής καταγωγής Ομέρο Αρίτζις, από τους σημαντικότερος εν ζωή Μεξικανούς ποιητές, ο οποίος έχει βραβευτεί για το πλούσιο και σημαντικό έργο του και έχει προσφέρει πολλά στην παγκόσμια ποίηση, καταθέτει στις 4 Νοεμβρίου τις πολύτιμες απόψεις του για την ποίηση, καλεσμένος του Megaron Plus.

INFO:
Τι: Ο ‘ποιητής του ήλιου’ στη σκηνή του Megaron Plus, Διάλεξη του Μεξικανού ποιητή Homero Aridjis
Πότε: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011
Ώρα έναρξης: 7μμ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr