Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας: Τέχνη & Εξερεύνηση του Διαστήματος: 1900-1930 –μέρος της Συλλογής Κωστάκη– του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 8 Νοεμβρίου, ανοίγοντας την «αυλαία» των πολιτιστικών εκδηλώσεών του για τη νέα περίοδο.
Για πρώτη φορά το κοινό της Αθήνας θα έλθει σε επαφή με μια έκθεση-ντοκουμέντο μεγάλων Ρώσων εικαστικών που αγάπησαν το Σύμπαν, το φως και τα μυστικά του... Σε όλα τα έργα «κατοικεί» το Σύμπαν-Κόσμος-Κόσμημα αιχμαλωτίζοντας το διατυπωμένο πάθος κορυφαίων καλλιτεχνών γι´ αυτό, αποτυπώνοντας συγχρόνως όλες τις τάσεις της Ρωσικής Πρωτοπορίας – μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της παγκόσμιας Τέχνης – που άνθησε στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Πενήντα οκτώ έργα-θησαυροί δεκαεννέα καλλιτεχνών, πότε συγγενών και πότε εκ διαμέτρου αντιθέτων μεταξύ τους, αλλά πάντα με κοινό θεματικό άξονα το ΣΥΜΠΑΝ, που συμβολικά αναπαριστάται μέσα από τις αισθητικές προσεγγίσεις τους απαρτίζουν την έκθεση, καταγράφοντας την επαναστατική τόλμη και τη βαθιά πνευματικότητα των δημιουργών που συνέδεσαν ιστορικά τη Ρωσία με τα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα.
Η έκθεση, αντιμαχόμενη υπερβατικά τους δύσκολους καιρούς μας, καταγράφει για μία ακόμη φορά τον εξωστρεφή προσανατολισμό του Ιδρύματος Ευγενίδου για συγκρότηση δικτύων ανταλλαγής πολιτισμικού προϊόντος, αλλά και τη διάθεσή του να συνεργάζεται με φορείς –με διαφορετικές αφετηρίες αλλά με όμοιες αγωνίες για την παιδεία– όπως το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας μέσα σ΄ ένα διευρυμένο πνεύμα χωρίς παρωπιδικούς αποκλεισμούς.
Το περιβάλλον του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου παρουσιάζονται τα έργα με τη συγκεκριμένη θεματολογία, υπογραμμίζει μοναδικά το συμβολισμό του χώρου, ρίχνοντας γέφυρες μεταξύ φυσικού και υπερφυσικού, μεταξύ Επιστήμης και Τέχνης.
Την ευθύνη της επιλογής των έργων έχει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης η Ιστορικός Τέχνης κα Μαρία Τσαντσάνογλου. Τα έργα ανήκουν στη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ, ενώ 8 έργα προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή της κ. Αλίκης Κωστάκη.
Η έκθεση πλαισιώνεται με δίγλωσση έκδοση/λεύκωμα, αλλά και με διημερίδα–συμπόσιο στις 8 και 9 Νοεμβρίου με θέμα «Τέχνη-Επιστήμη-Σύμπαν» με τη συνδιοργάνωση και Προεδρία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και με ομιλητές τον κ. Δ. Σιμόπουλο, Διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, την κα Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικό Τέχνης, Επιμελήτρια του ΚΜΣΤ, την κα Έφη Σπηλιώτη, εικαστικό, τον κ. Χρήστο Παπαδάκη, εικαστικό, τον κ. Κώστα Αλυσσανδράκη, Αστροφυσικό, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον κ. Μιχάλη Παπαδάκη, αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και τον κ. Ευτύχη Μπιτσάκη, Διδάκτορα Φιλοσοφίας. Εξαιρετικό γεγονός, η συμμετοχή στη διημερίδα του Ελληνικής καταγωγής Ρώσου κοσμοναύτη και καλλιτέχνη–φωτογράφου κ. Φιόντορ Γιουρτσίχιν.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και καθημερινά θα προβάλλονται στους χώρους της ταινίες βωβού κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας του 1924 και του 1934, καθώς και ένα animation ανάλογης θεματολογίας του 1924.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο κ. Διονύσης Χατζιδάκης, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, όπου και εδρεύει το Ίδρυμα Ευγενίδου. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό. Ώρες λειτουργίας έκθεσης καθημερινά: 10:00-20:30 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).