Μαρία Φαραντούρη - Τσαρλς Λόυντ και πάλι μαζί

26.10.2011
Η Μαρία Φαραντούρη ξανασυναντά τον σαξοφωνίστα της τζαζ, Τσαρλς Λόυντ, «πατέρα της λεγόμενης World Music Scene», για μια συναυλία-αποκορύφωμα της οχτάχρονης γνωριμίας τους που το περασμένο καλοκαίρι στο Ηρώδειο οδήγησε στην πρώτη παρουσίαση ενός μοναδικού «Athens Concert».

Η Μαρία Φαραντούρη ξανασυναντά τον σαξοφωνίστα της τζαζ, Τσαρλς Λόυντ, «πατέρα της λεγόμενης World Music Scene», για μια συναυλία-αποκορύφωμα της οχτάχρονης γνωριμίας τους που το περασμένο καλοκαίρι στο Ηρώδειο οδήγησε στην πρώτη παρουσίαση ενός μοναδικού «Athens Concert».

Ενός σπάνιου «μουσικού συμποσίου» στη διάρκεια του οποίου οι δυο τους μαζί με τρεις ακόμη δεξιοτέχνες του «Charles Lloyd quartet» (τον πιανίστα Τζέησον Μόραν, τον μπασίστα Ρούμπεν Ρότζερς και τον ντράμερ Ερικ Χάρλαντ) καθώς και δύο έλληνες μουσικούς (τον πιανίστα και συνθέτη Τάκη Φαραζή και τον Σωκράτη Σινόπουλο στην πολίτικη λύρα), «μπόλιασαν» την ελληνική μουσική παράδοση με την τζαζ μετουσιώνοντάς την σ’ένα πρωτόγνωρο άκουσμα.

Στο Μέγαρο, στη συνεύρεση του σχήματος που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στο πλαίσιο της Σειράς Ειδικές Εμφανίσεις, παρουσιάζονται εκ νέου τέσσερις συνθέσεις του Τσαρλς Λόυντ (Dream Weaver, Blow Wind, Requiem και Prayer) καθώς και ελληνικές δημιουργίες των Μίκη Θεοδωράκη, Ελένης Καραΐνδρου, Νίκου Κυπουργού και Αλκίνοου Ιωαννίδη βασισμένες σε έργα Ελλήνων ποιητών και στιχουργών (Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Αγαθής Δημητρούκα, Λίνας Νικολακοπούλου) ενώ το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με την «Ελληνική Σουίτα», σε ενορχήστρωση του Τάκη Φαραζή, η οποία βασίζεται σε μελωδίες και τραγούδια από την ελληνική παράδοση. Από τον πρωτοχριστιανικό ύμνο του τρίτου αιώνα μέχρι τα πεντατονικά μοιρολόγια της Ηπείρου, τις αιγαιοπελαγίτικες μελωδίες και τα τραγούδια του Πόντου.

Στη συναυλία του Μεγάρου τα τραγούδια του Λόυντ συνυφαίνονται μ’έναν μοναδικό τρόπο με τα ελληνικά τραγούδια, υπογραμμίζοντας την ουσιαστική, εσωτερική ενότητα των διαφορετικών μουσικών ιδιωμάτων. Αγάπη, νοσταλγία, εξορία, αποχωρισμός, λόγια και συναισθήματα αποτυπωμένα στον βασικό, θεματικό-αφηγηματικό ιστό του ελληνικού τραγουδιού (παραδοσιακού και μεταγενέστερου) συγγενεύουν και αναγνωρίζονται εξίσου αυτονόητα και στη θεματολογία της φωνητικής παράδοσης της τζαζ.

Η μακρόχρονη, βαθιά φιλία του Λόυντ με την ελληνίδα ερμηνεύτρια (γνωρίστηκαν το 2002 όταν η Μαρία Φαραντούρη προσκλήθηκε να δώσει μια συναυλία στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια) στάθηκε αφορμή να δημιουργηθούν νέα δεδομένα σ’ αυτό που ονομάζουμε «διαπολιτιστική καλλιτεχνική δημιουργία» ή όπως οι ίδιοι αποκαλούν, «μια γέφυρα ανάμεσα στους κόσμους μας».

Ιnfo:
Τι: Μαρία Φαραντούρη – Τσάρλς Λόυντ, Γέφυρα ανάμεσα σε δύο κόσμους

Που: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Πότε: Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, 20:30
Οι τιμές των εισιτηρίων για τη συναυλία είναι 8,00 (Φοιτητικά) - 14,00 – 25,00 – 35,00 και 50,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr