Ραφαέλα Τσούλα: Ντοπάρισμα, έρωτες και μετανάστες

10.10.2011
Η είσοδος Αλβανών στην Ελλάδα. Το χρονικό, τα κουμάντα, η παράνομη πραμάτεια που εισάγεται με «καραβάνια», η σκληρή διαβίωση, η αναζήτηση υποβαθμισμένης, «μαύρης» εργασίας, η υγιής αντιμετώπιση αρκετών ντόπιων, οι εσωτερικές συγκρούσεις μιας ανήλικης που θεωρείται αλλοδαπή, αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα, η εμπλοκή της με τον πρωταθλητισμό, το ντοπάρισμα, οι παγίδες της ένταξης πλάι στο όνειρο εθνικής υπερηφάνειας, οι αναστολές προέλευσης, οι έρωτές της.

«Δεν μπορεί να σηκώσει τη σημαία μια Αλβανίδα…» ήταν τα λόγια του δασκάλου όταν πέτυχα τον πρώτο μου στόχο, όταν αρίστευσα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένοιωσα τον ρατσισμό να με πολεμάει με λύσσα. Και ήμουν τόσο μικρή… Τότε, δεν χωρούσα πουθενά. Παντού περίσσευα. Στην ερώτηση «λαιμητόμο» «από πού είσαι Ραφαέλα;» ως παιδί απαντούσα: από την Ελλάδα και την Αλβανία και ως έφηβη, με ένα μεγαλοπρεπέστατο ψέμα.
Με λένε Ραφαέλα Τσούλα. Γεννήθηκα όταν η μητέρα μου περνούσε τα σύνορα και κουβαλάω δύο αμαρτήματα. Το επώνυμό μου και την αλβανική καταγωγή μου. Και τα δύο μου μαύρισαν τη ζωή, την έκαναν κόλαση.

Το βιβλίο της Σμαραγδής Κουμεντάκη πραγματεύεται την είσοδο Αλβανών στην Ελλάδα: Το χρονικό, τα κουμάντα, η παράνομη πραμάτεια που εισάγεται με «καραβάνια», η σκληρή διαβίωση, η αναζήτηση υποβαθμισμένης, «μαύρης» εργασίας, η υγιής αντιμετώπιση αρκετών ντόπιων, οι εσωτερικές συγκρούσεις μιας ανήλικης που θεωρείται αλλοδαπή, αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα, η εμπλοκή της με τον πρωταθλητισμό, το ντοπάρισμα, οι παγίδες της ένταξης πλάι στο όνειρο εθνικής υπερηφάνειας, οι αναστολές προέλευσης, οι έρωτές της.
Φόρος τιμής στους μετανάστες πρώτης, δεύτερης, ακόμα και τρίτης γενιάς της ελληνικής επικράτειας, στον απόηχο Αλβανών πρωταθλητών-εθνικών συμβόλων……

Η Σμαράγδη Κουμεντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο.
Πολλές ώρες της ημέρας και κυρίως της νύχτας, ασχολείται με την “ονείρων γραφή”. Ο υπολογιστής της φιλοξενεί: συλλογές ποιημάτων, στίχων, δύο θεατρικά έργα, ένα τηλεοπτικό σενάριο, μία κινηματογραφική ταινία και δύο μυθιστορήματα.
Η «Ραφαέλα Τσούλα» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Συγγραφέας: ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗ ΣΜΑΡΑΓΔΑ
Εκδόσεις: ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ
ISBN: 978-960-9505-13-0
Αριθμός σελίδων: 264


Το βιβλίο «Ραφαέλα Τσούλα» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20.30-22.30 στο βιβλίοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα)

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
• Ο Βαλκανιονίκης και προπονητής στίβου ΑΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
• Η δημοσιογράφος ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
• και η συντονίστρια πανελλαδικού δικτύου γυναικών μεταναστριών & γεν. γραμματέας Forum μεταναστών ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΛΛΙΟΥ.
• Μουσική από τις Crescendo Ensemble.