Ο Κώστας Βαρώτσος στη Νέα Υόρκη

07.03.2001
Εργα του διακεκριμένου Ελληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου παρουσιάζει στο αμερικανικό κοινό το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού σε έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο στο παράρτημά του στη Νέα Υόρκη. Ο Κώστας Βαρώτσος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες καλλιτέχνες της γενιάς του ΄80 με μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία έργων -συνήθως μνημειακών διαστάσεων- σε υπαίθριους ή δημόσιους χώρους.
Εργα του διακεκριμένου Ελληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου παρουσιάζει στο αμερικανικό κοινό το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού σε έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο στο παράρτημά του στη Νέα Υόρκη.
Ο Κώστας Βαρώτσος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες καλλιτέχνες της γενιάς του ΄80 με μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία έργων -συνήθως μνημειακών διαστάσεων- σε υπαίθριους ή δημόσιους χώρους. Εχει στο ενεργητικό του πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς επίσης στο Τόκιο, στις ΗΠΑ και κυρίως στην Ιταλία, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική και ζωγραφική. Από το 1999 ο Βαρώτσος κατέχει έδρα γλυπτικής στη σχολή αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.
Το υλικό που κυρίως επεξεργάζεται ο γλύπτης είναι το γυαλί. Η χρήση του δεν εμποδίζει το βλέμμα, αντίθετα με τη διαφάνειά του επιτρέπει στα μάτια να διαπεράσουν την πυκνότητα της φόρμας. Το έργο του Κώστα Βαρώτσου με την ακρίβεια, την τελειότητα και τις εικόνες που δημιουργεί προσφέρει μεγάλη αισθητική απόλαυση στο θεατή καταλύοντας τον όγκο και το βάρος των δημιουργών του.
Ο γλύπτης έγινε γνωστός και αγαπήθηκε ευρύτερα από το αθηναϊκό κοινό από το έργο του "Δρομέας" που στήθηκε το 1988 στο κέντρο της Ομόνοιας και μεταφέρθηκε αργότερα στην πλατεία μπροστά από την Εθνική Πινακοθήκη. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1995 με μεγάλη επιτυχία.