Μ. Καρατζάς: "Θα έρθετε μαζί μου στο μνημόσυνο;"

02.06.2010
Οι περισσότεροι από μας ξέρουμε τον Μίλτο Καρατζά, από τις θέσεις που είχε στη δισκογραφία, τη βοήθεια στους μεγαλύτερους καλλτέχνες της χώρας, τη συνεισφορά στη μουσική βιομηχανία και κυρίως για τις γνώσεις του στο χώρο αυτό, γεγονός που αποδεικνύει με ιδιαίτερη ευκολία κάθε Κυριακή με τη συμμετοχή του στο chart show...

Οι περισσότεροι από μας ξέρουμε τον Μίλτο Καρατζά, από τις θέσεις που είχε στη δισκογραφία και τη συνεισφορά του στη μουσική βιομηχανία αλλά -προσωπικά τουλάχιστον- κυρίως για τις γνώσεις του στο χώρο αυτό, γεγονός που ο ίδιος αποδεικνύει με ιδιαίτερη ευκολία κάθε Κυριακή με τη συμμετοχή του στο chart show...
Ο κ. Καρατζάς ενεπλάκη ενεργά στο Eurovoice, ένα project που θα δώσει μια μεγαλη ευκαιρία σε αξιόλογους ευρωπαίους καλλιτέχνες να ακουστεί η δουλειά τους.
Μας έκανε την ιδαίτερη τιμή να μας μιλήσει γι αυτό, αποκαλύπτοντας μικρά και μεγάλα μυστικά... όπως το guest της Anastasia!
Enjoy...

Ε.Σ.

θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το πώς προέκυψε η ιδέα του Eurovoice αρχικά?
-Κάποιοι καλοί φίλοι και συνεργάτες από διάφορες χώρες της Ευρώπης γέννησαν την ιδέα του Eurovoice με στόχο να δοθεί μια μεγάλη ευκαιρία σε νέους αξιόλογους ευρωπαίους καλλιτέχνες να ακουστεί η δουλειά τους.

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος ακριβώς στο project?
-Εγώ ανέλαβα την παραγωγή του τελικού του Eurovoice 2010 αλλά και τη μετέπειτα παρακολούθηση του site www.eurovoice.tv, ώστε να προσελκύσουμε και να αναδείξουμε νέα σημαντικά ταλέντα από το χώρο της Ευρώπης που δεν θέλουν να ακολουθήσουν την πεπατημένη και να αναζητήσουν την ευκαιρία τους σε τηλεοπτικά talent shows.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η ιδιαιτερότητα αυτού του μουσικού διαγωνισμού που τον κάνει πιθανώς να ξεχωρίζει?
-Αναμφισβήτητα τον κάνει να ξεχωρίζει το γεγονός ότι είναι Διαδικτυακός Διαγωνισμός Τραγουδιού. Οι καλλιτέχνες ανεβάζουν τα τραγούδια στο site www.eurovoice.tv και μέσα από αυτό αναδεικνύονται τα δημοφιλέστερα τραγούδια κάθε χώρας. Παράλληλα στο Eurovoice δεν υπάρχουν κριτικές επιτροπές που επιλέγουν ή ψηφίζουν τραγούδια και καλλιτέχνες. Η επιλογή των καλλιτεχνών γίνεται μέσα από ψηφοφορία του κοινού και πάντα με απόλυτα δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες.

Είστε τόσα χρόνια μέσα στην μουσική βιομηχανία, που θα ήταν παράλειψη να μη συμμετείχατε σε όλη αυτή την προσπάθεια. Θεωρείτε ότι τώρα είστε στην κατάλληλη θέση να κάνετε αυτή τη 'δουλειά'? ότι η εμπειρία σας, σας φέρνει στην κατάλληλη στιγμή σε αυτή τη θέση? ή είναι ανεξάρτητο το ένα από το άλλο?
-Υπηρετώ τη δισκογραφία και τη μουσική πάνω από 30 χρόνια. Δεν έχασα ποτέ την ευκαιρία να έχω ενεργή ανάμιξη σε οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών. Αυτό θεωρώ ότι είναι το μεγάλο μου ταλέντο και αυτό έχω προσφέρει μέχρι σήμερα στην ελληνική δισκογραφική βιομηχανία. Η συμμετοχή μου λοιπόν στο Eurovoice ήρθε ως φυσική συνέπεια των παραπάνω.

Έχετε δει καθόλου τις μέχρι τώρα συμμετοχές? Και αν ναι, έχετε ξεχωρίσει κάποια ? (χωρίς να σας ζητάω απαραίτητα να μας πείτε ποια, εκτός αν επιθυμείτε! ) :-)
-Φυσικά και παρακολουθώ τις συμμετοχές. Πέρα από τα τραγούδια που έχουν ξεχωρίσει στην ψηφοφορία και που πολλά από αυτά έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, υπάρχουν και μερικά «διαμαντάκια», τα οποία δεν έχουν καταφέρει να συγκινήσουν μεγάλη μερίδα των επισκεπτών του site. Εμένα όμως με έχουν εξιτάρει! Πρόκειται για δύο εξαιρετικά γκρουπ από τη Γερμανία και την Ουκρανία.

Ποιος είναι ο ρόλος της επιτροπής 'στήριξης' του διαγωνισμού, της οποίας είναι μέλος και ο κ. Δάντης? Και ποια είναι τα υπόλοιπα μέλη?
-Ο ρόλος της Επιτροπής Προσωπικοτήτων είναι καθαρά συμβουλευτικός. Η επιτροπή δεν συμμετέχει στην επιλογή των τραγουδιών.

Με ποια δισκογραφική εταιρεία κερδίζει συμβόλαιο ο νικητής?
-Αυτό είναι κάτι που θα ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν τον τελικό.

Ήδη ανακοινώθηκε το όνομα της Anastasia για τον μεγάλο Τελικό ... Θα μας κάνετε την τιμή να μας ανακοινώσετε και κάποιο άλλο?
-Επειδή μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι τις 23 & 24 Σεπτεμβρίου που θα διεξαχθούν οι τελικοί, δεν θα ήθελα να ανακοινώσω κάτι ?πλην της Anastasia- αν δεν είναι απολύτως σίγουρο.

Και μερικές ερωτήσεις ελαφρώς εκτός Eurovoice... Θα δεχόσασταν να είστε κριτής σε κάποιο από όλα αυτά τα μουσικά talent shows των τελευταίων χρόνων?
-Θα γνωρίζετε ίσως ότι συμμετέχω στην εκπομπή Chart Show. Ο ρόλος μου είναι να είμαι κατά κάποιον τρόπο ο σχολιαστής των τραγουδιών στις ιστορικές αναδρομές της εκπομπής. Εάν υπήρχε ένας αντίστοιχος ρόλος και σε κάποιο talent show, στο οποίο το κριτήριο θα ήταν η ανάδειξη των σημαντικών ταλέντων και όχι της πιο εντυπωσιακής μίνι φούστας, ίσως να το σκεφτόμουν?

Στην υπάρχουσα εγχώρια μουσική βιομηχανία, τι είναι αυτό που ανέκαθεν σας ενοχλούσε?
-Ο διαχωρισμός της ελληνικής μουσικής σε έντεχνη και μη έντεχνη. Πρόκειται για εγκληματικό ρατσισμό και δεν μπορώ με τίποτα να δεχθώ ότι μερικά αριστουργήματα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, σύγχρονου και παλαιότερου, είναι λιγότερο έντεχνα και καλά από μερικά «δήθεν» τερατουργήματα του ονομαζόμενου έντεχνου.

Η δισκογραφία τελικά πέθανε?
Θα έρθετε μαζί μου στο μνημόσυνο;

Και τέλος ...Αν είχατε την ευκαιρία να βάλετε ένα μόνο cd να παίξει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός υποτιθέμενου μαθήματος Μουσικής Εκπαίδευσης ποιο θα ήταν αυτό?
-«Το χαμόγελο της Τζοκόντα» του Μάνου Χατζιδάκι από ελληνική μουσική και το «Sketches of Spain» του Miles Davis από ξένη.