Στο Ιόνιο Λιμπερτά

07.07.2003
Το "Μπλόκο του Μόντε" είναι το τέταρτο και τελευταίο μέρος του ιστορικού μυθιστορήματος του γνωστού ιστορικού συγγραφέα Νίκια Λούντζη "Στο Ιόνιο Λιμπερτά" (Οι τζακομπίνοι, Αλά Φρανσαίζ, Υπερβόρειος Ορθοδοξία, Το μπλόκο του Μόντε), το οποίο εκτυλίσσεται κατά τη δεύτερη μεγάλη ιστορική εποχή των Επτανήσων που αρχίζει με τη Γαλλική Επανάσταση και τελειώνει με την Ένωση (1789-1864).
Το "Μπλόκο του Μόντε" είναι το τέταρτο και τελευταίο μέρος του ιστορικού μυθιστορήματος του γνωστού ιστορικού συγγραφέα Νίκια Λούντζη "Στο Ιόνιο Λιμπερτά" (Οι τζακομπίνοι, Αλά Φρανσαίζ, Υπερβόρειος Ορθοδοξία, Το μπλόκο του Μόντε), το οποίο εκτυλίσσεται κατά τη δεύτερη μεγάλη ιστορική εποχή των Επτανήσων που αρχίζει με τη Γαλλική Επανάσταση και τελειώνει με την Ένωση (1789-1864).
Στο γύρισμα του 18ου προς το 19ο αιώνα, οι ιδέες της Γαλλική Επανάστασης ξεσηκώνουν την Ευρώπη και κλονίζουν τα μέχρι τότε θεωρούμενα "θεοκρατικά" μοναρχικά καθεστώτα. Οι ναπολεόντειοι πόλεμοι μαίνονται και ανίερες "Ιερές Συμμαχίες" προσπαθούν να πνίξουν στο αίμα το όνειρο της δημοκρατίας και της συνταγματικής ελευθερίας. Ο ανταγωνισμός εξαπλώνεται και στη Μεσόγειο καθώς η νίκη, εκτός από λόγχες και κανόνια, προϋποθέτει οικονομία. Σε έναν κόσμο ουσιαστικά χωρίς δρόμους, οι θαλασσινοί δρόμοι μονοπωλούν ακόμα το εμπόριο και τις πλουτοφόρες πηγές της ανατολής. ΟΙ δυνατότητες ωστόσο της ναυτιλίας της εποχής είναι περιορισμένες και προϋποθέτουν βάσεις. Βάσεις ανεφοδιασμού, επισκευών, διαχείμασης, εναποθήκευσης. Η ανάγκη ναυτιλιακών βάσεων σηματοδοτεί την τεράστια σημασία της Επτανήσου, για το imperium της Μεσογείου. Ο στρατηγός ακόμα, Ναπολέων Βοναπάρτης γράφει στο παρισινό Διευθυντήριο ότι η κατοχή της Κέρκυρας είναι σημαντικότερη από την κατάκτηση της Ιταλίας.

Οι Επτανήσιοι βαυκαλίζονται με το όραμα της Λευτεριάς (στη ντοπιολαλιά τους "Λιμπερτά"), επαναστατούν, δέχονται τους Γάλλους σαν ημίθεους, καίνε το "Λίμπρο ντ' Όρο". Δεν αργούν όμως να καταλάβουν ότι και οι Γάλλοι κάτω από τη λεοντή της δημοκρατίας είναι ιμπεριαλιστές. Όπως και οι Ρώσοι άλλωστε, που έρχονται να τους "ελευθερώσουν" κάτω από τη λεοντή της ορθοδοξίας. Οι Ιόνιοι προδίδονται από τη Λιμπερτά. Κάποιοι από αυτούς την προδίδουν. Ωστόσο η μορφή της μένει αξέχαστη και όταν μετά είκοσι περίπου χρόνια ξαναεμφανίζεται στην Αγία Λαύρα, την αναγνωρίζουν και προστρέχουν: Χαίρε, ω χαίρε Λευτεριά!...

Στις σελίδες του βιβλίου, παράλληλα με τη μεγάλη ιστορία, συντρέχουν μικρές ιστορίες προσώπων, πραγματικών ή φανταστικών, με τα πάθη και τις αντιφάσεις τους: μεγαλοσύνες και μικρότητες, αυτοθυσίες και προδοσίες, μίση και έρωτες. Ο αμφιλεγόμενος επαναστάτης Αντώνιος Μαρτινέγκος σχεδιάζει μια λαϊκή εξέγερση, για να εξοντώσει τα μέλη του "Λίμπρο ντ' Όρο" της Ζακύνθου που συνέρχονται στην έδρα τους, στο "Μόντε", για να εκλέξουν τις τοπικές αρχές. Μέσω ενός πράκτορα, βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Άγγλο ναύαρχο που περιπλέει στα ανοιχτά και πρόκειται να παρέμβει για να επιβάλει την έννομη τάξη. Στην ουσία για να αρπάξει το νησί από του Ρώσους...

Ο Νίκιας Λούντζης είναι Ζακυνθινός. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακά μελέτησε στο Λονδίνο Ναυτικό Δίκαιο και Ιστορία ρτου Ευρωπαϊκού Πνεύματος. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα έγινε μέος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, ενώ, παράλληλα, ασχολήθηκε με την επτανησιακή τέχνη (κυρίως μουσική και ζωγραφική). Έχει ήδη δημοσιεύσει σχετικά δοκίμια σε εφημερίδες, περιοδικά και δίσκους. Είναι μουσικός παραγωγός του Γ' Προγράμματος της ΕΡΑ. Έργα του: Μηνύματα του Κύκλου, Ίσκιος ο ερχόμενος, Miscellanea (μετάφραση), Στο Ιόνιο Λιμπερτά (ιστορικό μυθιστόρημα), Φανερωμένης της Ζακύνου προφήτες και ζωγράφοι (αισθητικό δοκίμιο), Μια ανθελληνική συνωμοσία στη Γενεύη, το 1827 (ιστορικό δοκίμιο).

Εκδόσεις Περίπλους
Συγγραφέας:Νίκιας Λούντζης
Tίτλος: Στο Ιόνιο Λιμπερτά - Το μπλόκο του Μόντε
Σελίδες: 324
ISBN: 960-8202-38-8