Σκουπίδια στο Αθήναιον!

18.06.2003
Τα "Σκουπίδια", μία σάτιρα του Γιάννη Ξανθούλη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου και μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη, παρουσιάζονται στο Θέατρο Αθήναιον με πρωταγωνιστές μία πλειάδα γνωστών ηθοποιών.
Τα "Σκουπίδια", μία σάτιρα του Γιάννη Ξανθούλη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου και μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη, παρουσιάζονται από την Τετάρτη 18 Ιουνίου στο Θέατρο Αθήναιον (Πατησίων 55) με πρωταγωνιστές μία πλειάδα γνωστών ηθοποιών. Ανάμεσά τους ο Χρήστος Βαλαβανίδης, η Μάρθα Βούρτση, ο Τάσος Κωστής, η Νατάσα Μανίσαλη, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος και η Φωτεινή Μπαξεβάνη.

Ο ίδιος ο Γιάννης Ξανθούλης αναφέρει χαρακτηριστικά για την παράσταση: "Ενα "επιθετικά γελαστικό"προσκλητήριο αναμνήσεων είναι τα "Σκουπίδια", που φορμαρισμένα στις νοσταλγικές απαιτήσεις του 2003- έτος παραμονή της Ολυμπιακής φιέστας- ξεμπουκάρουν στο θέατρο "Αθήναιον" με βασικό επιχείρημα γοητείας την ολόφρεσκια μπόχα τους.
Κι ας γράφτηκαν το 1986 κι ας διέγραψαν μια πετυχημένη τροχιά στην παρακμασμένη γειτονιά του Ψυρρή. Σημασία έχει - κι αυτό είναι από μένα το ζητούμενο- να σφηνωθούν στα σημερινά ήθη οι ήρωές τους. Προχωρώντας στο "φρεσκάρισμά τους" για να μην πω στο "ξαναγράψιμο" διαπίστωνα λυπημένος πόσα λίγα πράγματα είχαν αλλάξει στην ουσιαστική δομή της ελληνικής κοινωνίας. Πόσο πιστοί παραμέναμε στην σκουπιδολαγνεία και πόσο άνετοι στην κάθε λογής απόρριψη.
Εξάλλου η απόρριψη" σε όλες της τις διαστάσεις είναι η βάση του έργου. Η σάτιρα είναι απόρροια της ποιητικής αθωότητας των προσώπων- σκουπιδιών. Στο ποιητικό τους άλλοθι αναζητήθηκαν οι γελαστικοί κώδικες.
Σε μία αλάνα διατηρητέα στο μακρινό πια 2003, τα σκουπίδια του 2003 γιορτάζουν μία βραδιά πανσελήνου. Εκθέτουν το δράμα τους συμπαραστεκόμενα συναμεταξύ τους με τελετάρχη - συνδικαλιστή έναν αρμόδιο "σκουπιδοκομπέρ" με τον αέρα των παλιών βαριετέ. Μέσα από τεχνικές του παραλόγου του καμπαρέ, αλλά και της ρεαλιστικής ηθογραφίας- με την κατά δύναμη υπονόμευση- τα "Σκουπίδια"καλούνται να δικαιώσουν το παράπονο της απόρριψης τους. Παίζοντας, χορεύοντας, τραγουδώντας και προπαντός σαρκάζοντας την αβάσταχτη περιπέτεια του αστερισμού.
Πρόσωπα όπως η Βασιλική Μετατρούλου, ο Στέλιος Μανίτσας με μία ζωή φορτωμένη "δίσκους", ο κλέφτης Οδυσσέας θέμα της επικής καταγωγής του, ο χήρος της χήρας ενός στρατηγού, το "πλέξιμο"ενός επικηδείου στον μέγιστο πολιτικό Σοφοκλή Μπόγκο, η νυχτερινή"αποκλειστική" νοσοκόμα Ζουμπουλιά η Απαλλάχτρια,που άγιασε μεσ' τον δολοφονικό της οίστρο κι άλλοι απορριπτέοι του παρωχημένου 2003... συνθέτουν την τοιχογραφία των Σκουπιδιών."

Σάτιρα του Γιάννη Ξανθούλη
Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου
Σκηνικά Κοστούμια:Χριστίνα Κωστέα
Ενορχήστρωση: Νίκος Δανίκας
Φωτισμοί:Ανδρέας Μπέλης

Πρωταγωνιστούν Αλφαβητικά
Χρήστος Βαλαβανίδης, Μάρθα Βούρτση, Τάσος Κωστής, Νατάσα Μανίσαλη, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Φωτεινή Μπαξεβάνη
Συμπρωταγωνιστούν: Αντιγόνη Αλκαίου,Μαργαρίτα Βαρλάμου,Χριστίνα Γκόλια, Λαέρτης Μαλκότσης, Αγγελος Μπούρας, Σωκράτης Πατσίκας, Γιώργος Πογιάτζης, Χρήστος Σπανός, Γιάννης Στόλλας.

Παραστάσεις: Απογευματινές: Ωρα 18.30 Σάββατο λαική Τετάρτη έως Κυριακή: 21.30
Δευτέρα και Τρίτη το θέατρο αργεί.

Τιμή εισιτηρίων:24,20, 16