Ιων του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο!

11.06.2003
Με την τραγωδία του Ευριπίδη "Ίωνας" το Εθνικό Θέατρο ολοκληρώνει τη συμμετοχή του στα "Επιδαύρια 2003". Η παράσταση ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Αυγούστου.
Με την τραγωδία του Ευριπίδη "Ίωνας" το Εθνικό Θέατρο ολοκληρώνει τη συμμετοχή του στα "Επιδαύρια 2003". Η παράσταση ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Αυγούστου.
O "Ιων" του Ευριπίδη είναι από τα έργα του Ευριπίδη που στο Εθνικό Θέατρο ανεβαίνει για τρίτη φορά. Οι προηγούμενες δύο ήταν το 1954 σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη, με τους Νίκο Καζη και Ελένη Χατζηαργύρη στους ρόλους του Ιωνά και της Κρέουσας αντίστοιχα και το 1979 σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοφάνους με τους Κώστα Καστανά και Μαρία Σκούντζου.
Τη φετινή παραγωγή υπογράφει η Λυδία Κονιόρδου έχοντας δώσει έναν διαχρονικό χαρακτήρα στην παράσταση, την μετάφραση της οποίας έκανε η Νικολέττα Φριντζήλα.
Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Δευτέρα 30 Ιουνίου η Λυδία Κονιόρδου σημείωσε ότι "ο Ιωνας έιναι ένα τα πιο αμφίσημα και ανόρθοδα έργα του Ευριπίδη. Είναι η τραγωδία του παρ' ολίγον ανεπανόρθωτου, όπου οι ήρωες συνεχίζουν τη ζωή τους με την επίγνωση της παρ' ολίγον, φονικής αλληλοεξόντωσης τους. Πρόκειται για ένα τελείως αντιηρωικό έργο, το οποίο θελήσαμε να μεταφέρουμε σε μία ποιο κοντινή εποχή, μία εποχή που την χαρακτηρίζουν παρόμοια κοινωνικά και ηθικά φαινόμενα, αυτήν του 19ου αιώνα, όπου βασίλευε ένας ξένος βασιλιάς και μία άτεκνη βασίλισσα. Η εποχή του Ευριπίδη διακρίνεται για τις ανατρεπτικές της ιδέες και την αμφισβήτηση ακόμα και του θείου. Ο Ιωνας είναι ένα έργο που ακροβατεί ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό με την ειρωνική αμφισημία να το διαπερνά και την μία ανατροπή να διαδέχεται την άλλη με μία σχεδόν αυτονόητη φυσικότητα, αλλά και ακραία τόλμη."
Ο Τάκης Φαράζης που έγραψε τη μουσική του έργου σημείωσε ότι "η μουσική εκτελείται ζωντανά από πέντε μουσικούς. Τα χορικά ήταν το πιο δύσκολο σημείο της παράστασης γιατί διαφέρουν φοβερά στο ύφος τους. Ετσι γίνεται προσπάθεια ενοποίησής τους...."


Οι συντελεστές:
Mετάφραση: Νικολέτα Φριντζίλα
Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου
Σκηνικά-κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος
Μουσική: Τάκης Φαραζής
Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωνητική: Σπύρος Σακκάς
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Aυτοσχεδιασμοί: Δημήτρης Οικονόμου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Καντιφέ.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Οικονόμου (Ερμής), Χρήστος Λούλης (Ίωνας), Λυδία Κονιόρδου (Κρέουσα), Νίκος Καραθάνος (Ξούθος), Κοσμάς Φοντούκης (Γέροντας), Χρήστος Σαπουντζής-Στέφανος Κοσμίδης (Υπηρέτης Α'), Γιώργος Γάλλος-Χρήστος Τακτικός-Αποστόλης Πελεκάνος-Γιώργος Φριντζίλας (Υπηρέτης Β'), Μαρία Καντιφέ (Πυθία), Αννέζα Παπαδοπούλου (Αθηνά).

Κορυφαίες χορού οι :Ναταλία Στεφάνου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ουρανία Μπασλή, Τάνια Παπαδοπούλου, Μαρία Λιαπίκου, Μαρία Ναυπλιώτου, Ευγενία Αποστόλου, Νικολέττα Βλαβιανού, Μάρα Μπαρόλα, Ελένη Κούστα, Γεωργία Τσαγκαράκη, Στέλλα Γκίκα, Ινώ Μενεγάκη.

Στο χορό συμμετέχουν οι: Τζίνα Θλιβέρη, Βίβιαν Κοντομάρη, Εβίτα Ζημάλη, Δέ-σποινα Τσιρακάκη, Στέλλα Σκορδαρά, Βίκυ Χατζοπούλου, Τίνα Αλεξοπούλου.
Ακόλουθοι: Χρήστος Σαπουτζής, Στέφανος Κοσμίδης, Γιώργος Γάλλος, Απόστολος Πελεκάνος, Χρήστος Τακτικός, Γιώργος Φριτζίλας, Δήμος Τσιγκάκος, Θανάσης Βλαβιανός, Βασίλης Μαντζούκης.

Παίζουν οι μουσικοί: Βασίλης Μαντζούκης, Δήμος Τσιγκάκος, Θανάσης Βλαβιανός.

Πρόγραμμα Περιοδείας:

- 5/7: Δελφοί
- 30/7: Ιωάννινα- Θέατρο Δωδώνης
- 2/8: Μενδενίτσα- Κάστρο Μενδενίτσας
- 6/8: Μουδανιά- Ανοιχτό αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών
- 15-16/8 Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
- 19/8: Πάτρα- Αρχαίο Ωδείο
- 23/8: Κατερίνη- Αρχαίο Θέατρο Δίον
- 27/8: Καβάλα- Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
- 30/8: Χανιά- Θεατρο Ανατολική Τάφρου
- 1/9: Ηράκλειο- Υπαίθριο Θέατρο Νίκος Καζαντζάκης
- 5-6/9: Θεσσαλονίκη0 Θέατρο Δάσους
- 10/9: Βύρωνας: Θέατρο βράχων Μελίνα Μερκούρη
- 13/9: Μαρούσι- Θέατρο Αναβρύτων
- 15/9: Αιγάλεω: Αλέξης Μινωτής


Οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αρχίζουν στις 9.00.
Εισιτήρια πωλούνται στα Κεντρικά ταμεία του Ελληνικού φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39 (τηλ. 210-3221459) και στα ταμεία του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου (27530-22026). Επίσης, τηλεφωνική προπώληση εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα γίνεται στο τηλέφωνο 210-3221459
Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις εβδομάδες πριν την παράσταση. Οι τιμές τους είναι: 40 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), 32 ευρώ (Α' ζώνη), 22 (Β' ζώνη) και 17 ευρώ (άνω διάζωμα). Φοιτητικά εισιτήρια διατίθενται με έκπτωση 50% στο άνω διάζωμα προς 8.50 ευρώ. Η ίδια έκπτωση ισχύει επίσης για παιδιά και νέους από 6 ως 18 ετών, πολυτέκνους και στρατιώτες.