Εξαιρετικά ενδιαφέρον το ρεπερτόριο του Απλού Θεάτρου

23.07.2008
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το πρόγραμμα του Απλού Θεάτρου για την επόμενη χειμερινή θεατρική περίοδο. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν με την επανάληψη του έργου του Ευγένιου Ο’ Νήλ «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» στην Κεντρική Σκηνή στις 23 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως την 1η Φεβρουαρίου.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το πρόγραμμα του Απλού Θεάτρου για την επόμενη χειμερινή θεατρική περίοδο.
Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν με την επανάληψη του έργου του Ευγένιου Ο’ Νήλ «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» στην Κεντρική Σκηνή στις 23 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως την 1η Φεβρουαρίου.
Στην εξαιρετικά επιτυχημένη παράσταση που παρουσιάστηκε σε απόδοση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Καταλειφός, Ράνια Οικονομίδου, Άλκης Κούρκουλος, Κώστας Βασαρδάνης και Σοφία Καλεμκερίδου.

Στο Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στην νύχτα ο Ο’ Νηλ, παρόλο που στηρίχτηκε σε προσωπικά υποκειμενικά βιώματα, διεισδύει με την ποιητική του ματιά στη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων, τα αντικειμενοποιεί και τους δίνει ένα νόημα πανανθρώπινο. Ανεβάζει το προσωπικό θέμα σε ύψος και μέγεθος ανάλογο της Τραγωδίας, την οποία είχε σαν υπόδειγμα γράφοντας το έργο. Το Ταξίδι έχει αναδειχθεί σε έργο- σταθμό της παγκόσμιας δραματουργίας. Επίκαιρο και διαχρονικό, αγγίζει το σημερινό θεατή γιατί σ’ αυτό αναγνωρίζει τα αιώνια προβλήματα της οικογένειας της κοινωνίας και των διαλυμένων ανθρώπινων σχέσεων.


Στη συνέχεια από τα μέσα Φεβρουαρίου ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα του Αντώνη Αντύπα θα παρουσιάσει το έργο του Ντέιβιντ Χέαρ «Ανάσα ζωής» σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα. Πρωταγωνιστούν δύο ιδιαίτερα σημαντικές ερμηνεύτριες του θεάτρου μας, η Λυδία Φωτοπούλου και Ράνια Οικονομίδου.

Το έργο Ανάσα ζωής γράφτηκε το 2002 και παίχτηκε για πρώτη φορά την ίδια χρονιά, στις 15 Οκτωβρίου στο θέατρο Theatre Royal Haymarke του Λονδίνου με ερμηνεύτριες τις Μάγκυ Σμιθ και Τζούντι Ντεντς.

Η δράση ξετυλίγεται σε χρονικό διάστημα λιγότερο από 24 ώρες με δύο χαρακτήρες να κυριαρχούν πάνω στη σκηνή. Η Μαντλίν Πάλμερ (Ράνια Οικονομίδου) πρώην επιμελήτρια μουσείου έχοντας πάρει τη σύνταξή της ζει απομονωμένη σε νησί στα νότια της Αγγλίας (Isle of Wight). Εντελώς ξαφνικά δέχεται την επίσκεψη της Φράνσις Μπηλ (Λυδία Φωτοπούλου) που πρόσφατα έχει γίνει διάσημη ως συγγραφέας. Ανάμεσα στις δύο γυναίκες πλανάται η ισχυρή παρουσία-απουσία ενός άνδρα που για την μια (Φράνσις) υπήρξε σύζυγος και για την άλλη (Μαντλίν) εραστής. Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία της Φράνσις που θέλει να γράψει ένα νέο βιβλίο για ό,τι έχει στοιχειώσει τη ζωή της, συλλέγοντας μαρτυρίες?

ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ

Το πρόγραμμα για τη Νέα Σκηνή στο Απλό Θέατρο περιλαμβάνει δύο παραγωγές:
Από τις 28 Οκτωβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου θα παρουσιάζεται το έργο «Βερολίνο 1989, ιστορίες μιας πόλης», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Δημήτρη Γκενεράλη, σε δραματουργική επεξεργασία του σκηνοθέτη Άρη Τρουπάκη από κοινού με τον συγγραφέα και τους επτά ηθοποιούς που ερμηνεύουν τους ρόλους.

Το έργο αναφέρεται στη πτώση του Τείχους του Βερολίνου στη 9 Νοεμβρίου του 1989. Είναι οι τελευταίες ημέρες του Αν. Βερολίνου. Παρακολουθούμε τη ζωή των ηρώων, μιας γενιάς που άσκησε έντονη κριτική στην κρατική εξουσία και που δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται τα μεγάλα ταξίδια σε ξένες χώρες και ηπείρους και να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον. Πρόκειται για αυτή τη γενιά ανατολικογερμανών, η οποία μόλις κλήθηκε να σταθεί στα πόδια της, να ζήσει, να εργαστεί και ν’ αποτελέσει το μέλλον της Δυτικής Γερμανίας χάθηκε για πάντα μαζί με το τείχος του Βερολίνου, αφήνοντας πίσω της ερωτηματικά και άλυτους γρίφους.

Το έργο του Δημήτρη Γκενεράλη, σκηνοθετεί ο Άρης Τρουπάκης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Θοδωρή Χρυσικού.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννα Σταυροπούλου, Δάφνη Μανούσου, Μαρλέν Σαΐτη, Στέλιος Παρρής, Αργύρης Θανάσουλας, Λεονάρδος Σφουντούρης και Ιωάννης Λασπιάς.


Η δεύτερη παραγωγή του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Φάσμα για τη Νέα Σκηνή είναι το έργο του Ρομπέρτο Ατάϋντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα» με την Όλια Λαζαρίδου σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.
Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή στις 3 Φεβρουαρίου.

Το έργο γράφτηκε το 1971 από το Βραζιλιάνο θεατρικό συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάϋντε (1950- ) και γνώρισε τεράστια παγκόσμια επιτυχία. Το 1975 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Έλλη Λαμπέτη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.

Η "Δεσποινίς Μαργαρίτα", μέσα σε μια αίθουσα διδασκαλίας παλεύει ανάμεσα στη διττή της ταυτότητα, του εκπαιδευτικού και της γυναίκας. Δύο παράλληλοι αλλά εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Πέρα από τα μαθήματα Βιολογίας, Μαθηματικών, Ιστορίας και Γραμματικής, η Δεσποινίς Μαργαρίτα αναφέρεται στη ζωή και στο θάνατο, τη δικαιοσύνη και την αδικία, στην ισότητα, την εξουσία και το σεξ...


Γεωργία Οικονόμου