Νέα εκθέματα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

24.03.2003
Δύο νέα εξαιρετικής σημασίας αποκτήματα φιλοξενεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόκειται για ένα σπάνιο κυκλαδικό εδώλιο και ένα μαρμάρινο ωοειδές αντικείμενο από την πρωτοκυκλαδική περίοδο. Επίσης, στο Κυκλαδικής θα φιλοξενείται για τρία χρόνια μια μορφή "Bodhisattva" (ο μελλοντικός Βούδας), κινεζικής προέλευσης, που χρονολογείται μεταξύ 618 και 906 μ.Χ.
Δύο εξαιρετικής σημασίας νέα αποκτήματα φιλοξενεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόκειται για ένα σπάνιο κυκλαδικό εδώλιο και ένα μαρμάρινο ωοειδές αντικείμενο από την πρωτοκυκλαδική περίοδο.
Το εδώλιο έχει ύψος εννέα εκατοστά και είναι φτιαγμένο από χαλκό. Θεωρείται σπάνιο επειδή είναι ένα από τα τρία ή τέσσερα αυτής της περιόδου και από αυτό το υλικό που υπάρχουν στον κόσμο. Απεικονίζει ανδρική μορφή με εγχαράξεις που υποδηλώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και με ανάγλυφα τα άλλα χαρακτηριστικά.
Το ωοειδές μαρμάρινο αντικείμενο είχε μάλλον τη χρήση τριπτήρα για την κονιορτοποίηση ορυκτών χρωμάτων, υπόθεση που προκύπτει από τα ίχνη ερυθρού χρώματος που βρέθηκαν επάνω του.
Και τα δύο αντικείμενα είναι δωρεές από το Ίδρυμα Κυκλαδικής Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Επίσης, στο Κυκλαδικής θα φιλοξενείται για τρία χρόνια μια μορφή "Bodhisattva" (ο μελλοντικός Βούδας) που χρονολογείται μεταξύ 618 και 906 μ.Χ.
Η μορφή φορά περίτεχνα φορέματα, στέμμα με ταινίες και κοσμημένο περιλαίμιο.

Το "Bodhisattva" είναι ένα μαρμάρινο αγαλμάτιο το οποίο προέρχεται από την επαρχία Tchi Li της Κίνας και χρονολογείται στην περίοδο της Δυναστείας Tang (618-906 μ.Χ.) ή Liao (907-1125 μ.Χ.). Κατά τη βουδιστική θρησκεία, οι bodhisattva (Σανσκριτικά: bodhi = πεφωτισμένος) είναι καλόβουλα όντα, τα οποία απέχουν οικειοθελώς από το στάδιο της nirvana, ώστε να σώσουν άλλους ανθρώπους.