Kυκλοφόρησε το νέο Ithaca

21.03.2003
Με ένα αφιέρωμα στον ερωτισμό, όπως αυτός συναντάται στην ελληνική γραμματεία, κυκλοφόρησε το τεύχος Ithaca No 23 της αγγλόφωνης περιοδικής έκδοσης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Με ένα αφιέρωμα στον ερωτισμό, όπως αυτός συναντάται στην ελληνική γραμματεία, κυκλοφόρησε το τεύχος Ithaca No 23 της αγγλόφωνης περιοδικής έκδοσης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Από τον Αριστοφάνη στον Εμπειρίκο
Το άσεμνο ερωτικό βίωμα μπορεί να πάρει πολλές μορφές: από το ψυχαναλυτικό και το αυτοθεραπευτικό έως το πολιτικό και το ιστορικό, ακόμη και το ιερό και το μεταφυσικό. Στο αφιέρωμα "Ακραίος ερωτισμός στη νεοελληνική λογοτεχνία" ο Ηλίας Μαγκλίνης διερευνά, μέσα από ενδεικτικά παραδείγματα, διαθέσεις και τάσεις της "αφροδισιακής" μεταπολεμικής πεζογραφίας.

Πορτραίτο
Πολύγλωσσος, σοσιαλιστής, απόγονος περιώνυμου βυζαντινού ονόματος και γνώστης της Κερκυραικής αστικής οικογένειας, ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης ανάστησε με τα διηγήματα και τα μυθιστορήματά του τον κόσμο της φεουδαρχίας που σβήνει και τον κόσμο της μέσης τάξης που ανατέλλει. Τολμηρός σε ιδέες, δεινός ανατόμος των ανθρώπινων και κοινωνικών παθών (όπου το χρήμα και ο ερωτισμός αποτελούν θεμελιώδεις εμμονές του αφηγηματικού του σύμπαντος), αδρός στα εκφραστικά του μέσα ο Θεοτόκης θεωρείται ο εισηγητής του απερίφραστου νατουραλισμού στη νεοελληνική λογοτεχνία. Για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη γράφει η Κατερίνα Σχινά.

Συνέντευξη
Η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ διερευνά με επιμονή και ευρηματικότητα τις πτυχές μίας ποίησης σχεδόν σωματικής. Ποιητικό εργαστήρι, ηλικίες της γραφής και της ζωής, τρόποι και θέματα, συναιρούνται αρμονικά στην συνέντευξη που έδωσε η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ στην Ελενα Χουζούρη.

Πόλεις του κόσμου
Ο ποιητής Κώστας Μαυρουδής, λάτρης της λεπτομέρειας στην ποίησή του, ξεναγεί στο Βουκουρέστι. Το "Παρίσι των Βαλκανίων" τελικώς αναδεικνύεται σε ένα ημερολόγιο μελλοντικού ποιήματος.

Ελληνική μυθολογία για παιδιά
Η εξοικείωση των ανήλικων βιβλιόφιλων με τη μυθολογία-τη μήτρα όλων των παραμυθιών- είναι όχι μόνο παιδαγωγικό υπόβαθρο, αλλά και ένα γοητευτικό ταξίδι. Η Μαρίζα Ντεκάστρο παρουσιάζει βιβλία που απευθύνονται σε μικρούς και νεαρούς αναγνώστες και αφορούν στην αρχαιοελληνική μυθολογία.

Το 23ο τεύχος του Ithaca περιλαμβάνει όπως πάντα και την παρουσίαση της πρόσφατης εκδοτικής παραγωγής στους τομείς Πεζογραφία, Ποίηση, Πολιτική, Λογοτεχνία για παιδιά και Γαστριμαργία.