Πιο Δυνατά... Πιο Γρήγορα... Κι Άλλο!

18.03.2003
H θεατρική ομάδα "Συν Αθηνά..." παίζει με τον έρωτα, την απόγνωση, το τρίπτυχο σεξ-αγάπη-μίσος και τη σχέση εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου που άντλησε από τη σύντομη, αλλά γεμάτη πάθος, ζωή του ανατρεπτικού Γερμανού σκηνοθέτη Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Η νέα της παραγωγή, με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ., έχει τίτλο "Φασμπίντερ: Πιο Δυνατά... Πιο Γρήγορα... Κι Άλλο" και παρουσιάζεται στο θέατρο "Τεχνοχώρος Υπό Σκιάν" .
H θεατρική ομάδα "Συν Αθηνά..." παίζει με τον έρωτα, την απόγνωση, το τρίπτυχο σεξ-αγάπη-μίσος και τη σχέση εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου που άντλησε από τη σύντομη, αλλά γεμάτη πάθος, ζωή του ανατρεπτικού Γερμανού σκηνοθέτη Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.
Η νέα της παραγωγή, με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ., έχει τίτλο "Φασμπίντερ: Πιο Δυνατά... Πιο Γρήγορα... Κι Άλλο" και παρουσιάζεται στο θέατρο "Τεχνοχώρος Υπό Σκιάν", από την Τετάρτη 26 Μαρτίου έως και την Μεγάλη Τρίτη 22 Απριλίου.
Το "Πιο Δυνατά... Πιο Γρήγορα... Κι Άλλο" δεν είναι μια συνηθισμένη θεατρική παράσταση. Είναι ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες και όρια, έτσι όπως κινηματογραφούσε τις ταινίες του ο Φασμπίντερ. Ταινίες που συνεπαίρνουν ακόμη και σήμερα -είκοσι χρόνια από τον θάνατό του.

Το έργο: Δύο γυναίκες, δύο άντρες. Τέσσερα πρόσωπα γνώριμα (;) από τις ταινίες του Φασμπίντερ, εναλλάσσουν ρόλους και φύλο σ' ένα ιδιότυπο παιχνίδι σχέσεων, συγκρούσεων, μίσους, τρυφερότητας και ψυχολογικής τρομοκρατίας. Το "Πιο Δυνατά... Πιο Γρήγορα... Κι Άλλο" προσπαθεί να ρίξει προβολέα στον άνθρωπο Φασμπίντερ, τον καλλιτέχνη, τον αντισυμβατικό, τον αιρετικό, τον προκλητικό, τον άντρα και τη θηλυκή πλευρά του. Η ομάδα "Συν Αθηνά..." για να γράψει αυτό το έργο χρησιμοποίησε υλικό από συνεντεύξεις του Φασμπίντερ, των συνεργατών και των αγαπημένων του προσώπων, σκηνές από ταινίες, θεατρικά του κείμενα και τραγούδια.

"Σ' αγαπώ... Σ' αγαπώ... Beat me"

Η παράσταση: Ένα θεατρικό παιχνίδι πάνω στη σχέση εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου ("δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των ανθρώπων που να μη είναι σχέση εξουσίας", έλεγε ο σκηνοθέτης), δημιουργεί αυτή την ανατρεπτική παράσταση όπου το τραγικό και το κωμικό στοιχείο συναντιούνται.
Η μουσική, οι αυτοσχεδιασμοί, το τραγούδι -σαν το υπέροχο "Each Man Kills The Things He Loves" το κομμάτι που ερμηνεύει η Ζαν Μορώ στον "Καυγατζή" κ.ά.- και οι προβολές βίντεο με σκηνές ταινιών του Φασμπίντερ, προσθέτουν το δικό τους καθοριστικό στοιχείο στην ατμόσφαιρα.
Η δράση της παράστασης καλύπτει όλο το χώρο του θεάτρου, από το φουαγιέ ως τη σκηνή, κάνοντας το θεατή συμμέτοχο στο παιχνίδι μεταξύ του φανταστικού και του πραγματικού. Η παράσταση δεν αφορά μόνο τους μυημένους στο έργο του Φασμπίντερ, αλλά όλους μας.

"Σε σιχαίνομαι. Μ' αρέσεις. Γιατί δεν μ' αγαπάς;"

Η έκθεση: Σε όλη την διάρκεια των παραστάσεων, στο φουαγιέ του "Τεχνοχώρου Υπό Σκιάν", θα λειτουργεί έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τα γυρίσματα των ταινιών του σκηνοθέτη, συλλεκτικές αφίσες, προσωπικά σημειώματα, καθώς και λίστες που συχνά κρατούσε ο ίδιος ο Φασμπίντερ για τα αγαπημένα του πράγματα και τις προτιμήσεις του.

"Δεν ξέρω να κάνω τίποτα. Ίσως μόνο να γίνομαι πιο χοντρός. Όλοι χοντραίνουμε και ίσως μια μέρα να μη μπορώ να βρω εραστή. Και οι εραστές χοντραίνουν"

Η θεατρική ομάδα "Συν Αθηνά...": Δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2000 από την Αθηνά Παππά. Η συνεργασία με τον Γερμανό Άντριαν Φρίλινγκ στην πρώτη παραγωγή της ομάδας, την "Κλυταιμνήστρα;" του Ανδρέα Στάικου, ήταν καθοριστική και από τότε έγινε και ο ίδιος βασικό μέλος της ομάδας. Το έργο του Ανδρέα Στάικου παρουσιάστηκε το Μάιο του 2000 στη Θεσσαλονίκη και το χειμώνα του 2000 στην Αθήνα.
Στη συνέχεια η ομάδα παρουσίασε το έργο "Acropolis Now!" (2002) με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ. Το χειμώνα του 2002 η ομάδα με το έργο "Hellas-Service-Autoput", μια συμπαραγωγή με τη Γερμανική θεατρική ομάδα "Βuro Off - Theater", έδωσε παραστάσεις στη Λειψία και στη Βρέμη της Γερμανίας.
Η "Συν Αθηνά..." επιθυμεί να πειραματίζεται και να παρουσιάζει το κλασικό θέατρο μέσα από καινούργιες φόρμες και στυλ. Η πλούσια γνώση και η εμπειρία από το κλασικό θέατρο, την αρχαία τραγωδία, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τις μοντέρνες θεατρικές παραστάσεις και την περιθωριακή κουλτούρα, αποτελούν τη βάση την οποία η ομάδα χρησιμοποιεί σαν παιδική χαρά για να πειραματιστεί και να παίξει με ενθουσιασμό.

Oι συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Άντριαν Φρίλινγκ, Αθηνά Παππά
Μετάφραση: Αθηνά Παππά
Σκηνογραφία-Koστούμια: Σοφία Ζούμπερη
Bίντεο: Μάρτιν Αντρέ
Σπέσιαλ Εφέ: Ντίνα Αβαγιανού
Φωτισμοί: Φράντς Βαλς

Παίζουν: Aθηνά Παππά, Ντίνα Αβαγιανού, Άντριαν Φρίλινγκ, Μάρτιν Αντρέ.

Hμέρες και ώρες παραστάσεων: Από 26 Μαρτίου ως 22 Απριλίου, καθημερινά, εκτός Δευτέρας, στις 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ και 10 ευρώ (φοιτητικό)
Κρατήσεις θέσεων: στο ταμείο του θεάτρου, "Τεχνοχώρος Υπό Σκιάν", Μαυρομιχάλη 161 και Ξιφίου, τηλ. 210 - 6420522