Όταν θέλαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα...

18.03.2003
Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κατάληψη της νομικής το Φλεβάρη του 1973, που σημάδεψε το αντιδικατατορικό φοιτητικό κίνημα και αποτελεί κορυφαία στιγμή του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς νεολαιίστικου κινήματος. Η ζωή από τότε έχει αλλάξει και φαντάζει μακρύς ο χρόνος. Μια ολόκληρη γενιά όμως έχει ανεξίτηλα σημαδευτεί από εκείνη την εποχή. Στο βιβλίο αυτό ο Γιώργος Βερνίκος περιγράφει μέσα από ντοκουμέντα το αγώνα των νέων πυο συσπειρώθηκαν εν όψει του αντιδικτατορικού αγώνα, ανεξάρτητα από ιδεολογικές, ταξικές ή άλλου είδους ταυτότητες.
Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κατάληψη της νομικής το Φλεβάρη του 1973, που σημάδεψε το αντιδικατατορικό φοιτητικό κίνημα και αποτελεί κορυφαία στιγμή του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς νεολαιίστικου κινήματος. Η ζωή από τότε έχει αλλάξει και φαντάζει μακρύς ο χρόνος. Μια ολόκληρη γενιά όμως έχει ανεξίτηλα σημαδευτεί από εκείνη την εποχή.
Για μερικούς ακόμα και οι λεπτομέρειες, όπως παρουσιάζονται στο βιβλίο "Όταν θέλαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα", έχουν την αξία τους. Η δικατατορία ήταν μια αυθαίρετη εξουσία. Εξέφραζε τις δυνάμεις της παρακμής της παραδοσιακής ελληνικής πολιτείας. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο 1969-1973, οι απάνθρωποι μηχανισμοί της ήρθαν σε σύγκρουση με τμήμα της ελληνικής παραδοσιακής αστικής κoινωνίας, που θεώρησε ότι το καθεστώς έθιγε κατάφωρα τις αξίες της και άρχισε να την αμφισβητεί. Στον αντιδικτατορικό αγώνα ιδιαίτερη συμμετοχή είχαν φοιτητές που δεν είχαν καταβολές από την παραδοσιακή Αριστερά.
"Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται κείμενα και ορισμένα ντοκουμέντα που αφορούν κυρίως την Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων και το φοιτητικό κίνημα της Νομικής μέχρι τις αρχές του Μάη 1973, όπου πλέον όλοι όσοι είχαμε πρωτοστατήσει βρεθήκαμε στρατευμένοι, φυλακισμένοι και πολλοί υποστήκαμε φρικτά βασανιστήρια. Προσπαθώ να μεταφέρω το κλίμα μέσα στο οποίο δημοκράτες, πατριώτες, χριστιανοί και κομμουνιστές βρεθήκαμε να αγωνιζόμαστε μαζί στον αντιδικτατορικό αγώνα, ανεξάρτητα από ιδεολογικά ρεύματα, οικογενειακές καταβολές και εμπειρίες. Μας ένωνε ο κοινός αγώνας για αξιοπρέπεια, ελευθερία και δημοκρατία", σημειώνει ο συγγραφέας Γιώργος Βερνίκος.
Το βιβλίο, πλούσιο σε γνήσιες μαρτυρίες των πρωταγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, πραγματεύεται με γλαφυρό τρόπο τα γεγονότα τη εποχής με βασικό άξονα την ίδρυση και τη δράση της ΕΚΙΝ, τα όσα διαδραματίστηκαν στη συλλογική διαμαρτυρία, τις καταλήψεις και τις εκδηλώσεις της Νομικής, καθώς και το δραματικό απόηχο του αγώνα της ελληνικής νεολαίας, τη φυλάκιση, τα βασανιστήρια και τους διωγμούς των πρωτεργατών του φοιτητικού κινήματος.

Ο συγγραφέαςΓιώργος Βερνίκος, πρόεδρος του ομίλου ετειριών Vernicos Yachts, ανέπτυξε από νεαρή ηλικία σημαντική δράση για την εδραίωση της δημοκρατίας και συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, πρωτοστατώντας στο φοιτητικό κίνημα, ενώ φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Στη δεκαετία του '80 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και διετέλεσε πρόεδρος του ιδρύματος παιδικής μέριμνας Χατζηκώνστα. συνιδρύει το ελληνικό γραφείο της Greenpeace το 1990. Συμμετέχει ενεργά στη διοίκησή της και το 2001 εκλέγεται πρόεδρος. Είναι μέλος σειράς οργανώσεων και επιμελητηρίων που έχουν στόχο την επιχειρηματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας μας καθώς και την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη. Μεταξύ άλλων συμμετέχει στη Διεθνή Αμνηστεία, στην Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση, στο Ναυτικό Επιμαλητήριο της Ελλάδας, στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού και στο Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Tίτλος: Όταν θέλαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Το αντιδικατατορικό φοιτητικό κίνημα: H EKIN και οι καταλήψεις της Νομικής
Συγγραφέας: Γιώργος Βερνίκος
Σελίδες: 486
ISBN: 960-03-3502-8